The Walking Dead: 4.évad

Elég erőteljesen indult négy éve a The Walking Deads elég nagy sikerszériává nőtte ki magát. A széria azon sorozatok közé tartozik, amely a premier nézettségére még rá tudott pakolni, s aki utána néz az adatoknak, akkor simán láthatja, hogy jelen pillanatban kétszer annyian nézték a legutóbbi epizódot, mint magát a nyitó részt.
Minden embernek más és más az ízlése, épp ezért mindenkinek más a véleménye a haláluk után visszatérő, s húsevő rothadó zombikról. Számomra elég erősen kezdett az első rész, s azóta bevallom hullámzó tendenciát mutat nekem. Igazából még nem tartok ott, hogy ki szeretnék lépni annak ellenére, hogy sok ilyen, s ehhez hasonló hozzászólást olvastam. Kicsit húztam a számat az előző két évadnál, de a negyedikről az a véleményem, hogy elég korrektre sikerült. Ha ezen az útvonalon halad tovább a sorozat, s megtartja ezt a színvonalat nekem semmi bajom nem lesz vele. Azzal már igen, ha valaki nagyon rákattan a képregényre, s olyan fordulatot lő le, amivel elrontja a szórakozásomat.

Amit a készítők megléptek a negyedik évadban az nekem bejött. Az előzményekben nekem az nem tetszett, hogy az epizódszám növelésével eljött az az időszak, amikor sokszor arról szólt egy-egy epizód, hogy a szereplők beszélgettek. Olykor megjelent egy zombi, azt szépen levadászták és ennyi volt. Ellenben az új évadban megpróbáltak egy olyan koncepció megvalósítását, ami szerintem siker koronázta. Nálam legalábbis. Az első epizódokban még ugyanazt láthattuk, mint korábban, miszerint a csapat teljes biztonságban van egymás által. Jóformán már egy saját farmjuk is lehetne, de a készítők úgy döntöttek, hogy itt az ideje szétszedni őket. Egy rosszul elsült szituációnak köszönhetően azonban a csapat több részre oszlott, s egyes epizódok főbb karakterekre fókuszáltak. Ennek nagy pozitívuma leginkább az volt, hogy akik eddig háttérbe szorultak, azokról immáron teljesebb képet kaphattunk, illetve megismerhettük azt az oldalukat, hogy bizonyos helyzetekben hogyan is viselkednének. Ez azért bátor, s erős húzás volt.
The Walking Dead egyik legnagyobb erőssége viszont az, hogy itt nincs senki biztonságban. Hiába főszereplő  valaki, az is könnyen fűbe haraphat. Persze akadtak olyan epizódok, amikor az embernek az ebbe vetett hite megingott, de aztán mindig történt valami, aminek köszönhetően mégis visszatért a bizalom a széria iránt, hogy ez mégis csak egy tökös sorozat. Ez azért is fontos, mert ha van egy karakter, akit a néző nagyon utál, akkor legalább tudja, hogy bármikor történhet egy olyan fordulat, amikor meghal, vagy valamilyen úton módon, de kiírják a történetből. Rengeteg olyan sorozat van, ahol tényleg érezni lehet, amikor egy színésznek, színésznőnek állandó szerepe van, s tudhatjuk, hogy bizony sok minden történhet vele, de sírba nem rakják a készítők, az biztos. A legnagyobb húzás mégis a csecsemő lemészárlása volt a zombik által. Nem tartom magam beteg állatnak, hisz tudom, hogy ez egy sorozat, s ezáltal nem is veszem komolyan. De mérges voltam, amikor kiderült, hogy ez egy parasztvakítás volt, hisz epizódokkal később kiderült, hogy mégsem úgy történt ez a szál, mint ahogyan a készítők próbálták bemutatni, s a Rick második gyermeke még mindig életben van.

A sorozatban viszont szintén feltűnt az a probléma, amely máshol is megfigyeltem. A történet szerint igazából csak pár hónap telik el, de ugye a valóságban már a negyedik évnél járunk. Ez nem jelent semmi problémát a felnőtt színészeken, de sajnálatos módon a gyermek színészekről ez nem mondható el. Példának okáért a Carl-t megformáló gyermek színésznél iszonyatosan látszik, hogy megindult nőni, mint a bolondgomba. A probléma forrása leginkább ott van, hogy én egyszer sem néztem újra a szériát, s ha ez nekem feltűnik így, akkor annak, aki egymás után tart egy maratont, akkor annak vajon ez mennyire lehet, lesz majd feltűnő. Nyilván nem az én problémám ezt megoldani, de azért nekem zavaró, nagyon.

Arról fogalmam sincs, hogy milyen büdzsé szól a széria mellett, s bevallom nem is nagyon volt kedvem utána nézni. Az viszont tény, hogy rendkívül jól valósították meg a trükköket, s látványvilágot ebben az évadban. Feltehetően ezen a téren sokat fejlődtek az első évad óta a készítők, s már rutinosan megy, de azért erre én mindig rácsodálkozok, hiszen nem egy mozifilmről, hanem egy mezei TV sorozatról van szó, amely ráadásul egy kábelcsatorna tulajdona, azaz nem is jut elvileg rá annyi pénz, mint a kereskedelmi csatornákon futó társaira. Bár tény, hogy nem is tudják így eléggé megvágni a jeleneteket, s ennek is köszönhető, hogy egyes fordulatoknál bizony kellett szemeltakarás nálam is, illetve akadtak olyan momentumok, amikor még én is belevacogtam. Nem csak ezt tartottam pozitívumnak, hanem azt is, hogy tényleg mertek olyan lépéseket meglépni a készítők, melynek köszönhetően tényleg fogtam a fejemet, hogy vajon ezek után merre is fognak majd menni. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy hétről hétre vártam az új részt, hiszen hazudnék. De azért ritka volt az, amikor három is összegyűlt volna. S mivel tényleg remek lett a látványvilág, így nem is volt kérdés, hogy a legjobb minőségben tekintsem azt majd meg.

Összegezve azt gondolom, hogy nekem tetszett a negyedik évad, s annak stílusa, irányvonala. Ha ezt megtartják az alkotók, s továbbra is mernek ennyire tökösek lenni akkor azt hiszem továbbra is maguknak tudhatnak egy nézőt. Kíváncsi vagyok a további történésekre, habár november még messze van. Nagyon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük