The 100 – 1×01 (Pilot)

Adva van a legkisebb amerikai kereskedelmi csatorna, mely a The CW névre hallgat. Az elmúlt évek sorozat felhozatalában kapcsolatban egyre jobban az jut az eszembe, hogy ha a nézettségi listákon mindig hátul kullog, vajon honnan szerez annyi pénzt azokhoz a szériákhoz, amelyek épp hogy megütik a sorozatok CGI szintjét, de kvázi a csatornához mérve elég méreg drága lehet? Igazából ennek semmi jelentősége nincs jelen pillanatban, egyrészről a látvány még nem garancia a sikerre, sem pedig a minőségre. És azt is hozzá kell tenni, hogy bizony erre a kérdésemre sem fogok majd választ kapni.
Többször említettem, hogy az elmúlt időszakban sajnálatos módon eléggé megcsappantak az általam nyomon követett szériák száma. Így, amennyiben találok valami jó írást, vagy ajánlót, esetleg egy elég jó előzetest, akkor nincs az az Isten, hogy ne tegyek vele próbát minimum az első részig. Az más kérdés, hogy a legtöbb elhasalt már bevezető epizóddal. Visszatérve a csatornához, mivel elsősorban fiatalokat, s azon belül is a lányokat (nem, nem nőket!) céloz meg, s mivel én a férfiak táborát erősítem, így a kínálatukból gyakorlatilag alig nézek valamit. Pontosabban egyetlen egy ilyen cím van, de azzal is már csak szenvedek. Sem az előzetes, sem pedig az alaptörténet nem fogott meg, ellenben belefutva sok pozitív hozzászólásba úgy döntöttem én is próbát teszek a The 100-al.


Az alapkoncepció szerint az ember az atomháborúknak és egyéb környezetszennyezésnek köszönhetően lakhatatlanná tette a földet. Egyetlen túlélési esélyt abban látta, hogy amennyi embert csak tud kiköltöztetnek az űrbe egy Bárka névre keresztelt hajóra. Számításaik szerint legalább száz évnek el kell telnie ahhoz, hogy lakhatóvá váljon ismét a föld, addig ők pedig elkóvályognak majd az űrben, ameddig csak lehet. Mivel minden forrásuk véges az élet szempontjából, így elég szigorú szabályok szerint élnek, mint például minden egyes párnak maximum egy gyermeke lehet, illetve minden kisebb bűnért halál jár. Azaz ugyanúgy kivégzik azt, aki ellop egy könyvet, vagy megissza a kollégája elől a kávéját, de ide sorolható az is, ha valaki szépen lemészárol valakit. Természetesen valamilyen szinten legyen meg az emberség, így a fiatalkorúak elzárva várják a napot, amikor is felnőtté lesznek nyilvánítva, s ki lesznek végezve. Azonban kiválasztva száz elítéltet leküldenek a földre, hogy megnézzék lakható-e már.
Így látatlanból azt gondolom nem rossz alapkoncepcióval van dolgunk. Függetlenül attól, hogy ezeket már láthattuk más alkotásokban, szóval nem egyedi dologgal állunk szemben. Így aki azt gondolja, hogy majd valami nagy high concept sorozattal áll szemben, amelyben olyan dolgok fognak majd történni, hogy csak les annak rossz hírem van. Mert ez nem az. Innen, onnan összeollózott ötletek, illetve klisé klisé hátán. És persze előre kiszámolható események láncolata.

A bevezetőben leginkább a The CW-ről volt szó. Méghozzá nem ok nélkül. Maga a sorozat nem lenne rossz, ha nem a csatorna szintjéhez készült volna. A legnagyobb problémám az volt, hogy felkészültem arra majd gagyi CGI lesz, amin majd jót lehet röhögni, de végül be kellett látnom, hogy TV-s szinten azért elég korrekt látványvilággal volt dolgom. Azonban elég nehezen lehet egy sorozatot megszeretni, vagy éppen megszerettetni, ha az összes karakter, illetve az őket megformáló színész, színésznő egyszerűen borzalmas, s végletekig irritáló. Sok helyen olvastam, hogy kell kidolgozott felsőtestű izomember, jó alakú lányok, nők, hogy odaszegezze az embert a fotelba. Megértem, hogy a bújtatott szexualitást ilyen szinten is meg lehet valósítani, de emiatt valahogy soha nem tudtam végignézni egyetlen egy sorozatot, vagy filmet, amely nem tetszett nekem. Ne vesztegessük az időt, akkor inkább már menjünk fel egy pornó oldalra.

Bár nem is tudom mit vártam, hogy a karakterek 80% fiatalkorú, talán kezdő színész. Egyszerűen hihetetlen módon idióta mind. Nem tudnak gondolkodni, s mindezek mellett pedig jönnek a tipikus tini melodrámák és klisés sztorik. Már maga a kezdésnél fogtam a fejemet, hogy vajon ebből mi fog jó kisülni, mert nem hiszem, hogy engem érdekelni fog. Ennek ellenére sikerült végigszenvedni az első részt, melynek végén volt egy hangulatos előzetes köszönhetően annak, hogy nem a sima HD változatnak lettem nem túl boldog tulajdonosa, s arra ösztönzött, hogy majd évad végi darának tökéletes lesz, ha épp nem lesz mit néznem, s kitölti legalább az időmet, amelyet unatkozással töltenék.

És tényleg azt kell mondanom, hogy itt van ismét egy tipikus példa arra, amikor adva van valami, amiről tudjuk, hogy nem egy minőségi alkotás, sőt! De ennek ellenére valami motoszkál az emberben, hogy mégis arra ösztönözze, hogy tovább nézze. Épp ezért is vettem fel a nézős listára, hogy majd meglássam mi is történik benne, hisz ha nagyon untat bármikor nyomhatok neki egy kaszát. Habár ha őszinte akarok lenni, akkor az jobban tudna szórakoztatni, ha előre látható lenne, hogy az összes karakter valamely módon meghal, miközben egy teljes körképet kaphatunk arról, hogy vajon milyen is lett a föld, miután az ember sikeresen elpusztította.
Szó, ami szó nulla elvárással ennyit tudott csak a The 100. Továbbiakban nem fűzök nagy reményeket hozzá, unalmas percekre egyelőre tökéletes lesz.

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük