Alias: 1.évad

Még idén tavasszal sikerült szert tennem az első évadra, méghozzá eredetiben, az már csak ráadás volt, hogy csupán új, bontatlan kiadás volt 2000 Forintért. Ugyan csak bele-bele nézegettem, de ebben a formában az első évadot nem néztem végig, habár többször belekezdtem, de időhiány miatt inkább passzoltam az egészet. De az őszi szünet alkalmat nyújtott rá, habár nem olyan tempóban sikerült haladnom, mint ahogyan azt elterveztem, de az első évadot sikeresen legyűrtem.

Magával a szériával még 2004 nyarán ismerkedtem meg az RTL Klub jóvoltából, s ahhoz képest remekül berántott, hogy a második évaddal kapcsolódtam be a történetben. Mondjuk a csatornának hála már rég befejeződött sorozat évadjai a negyedikig kb. 2-2,5 éves időközzel futottak be. De szerencsére időközben lett internet hozzáférés, s máris tudtam pótolni a lemaradásomat.
Jómagam nem túlzottan rajongok az akció műfajért kb. egy kezemen megtudnám számolni, hogy hány ilyen műfajú sorozatért/filmért rajongok. Ezzel ellentétben az Alias teljes mértékben kiemelkedik, s így újranézve az első évadot be kell vallanom, rendkívül összetett, zseniálisan kivitelezett szériával volt dolgom.
És persze nem utolsó sorban érdemes megemlíteni azt is, hogy J.J. Abrams keze alól került ki, szóval bárkinek érdemes egy próbát megtenni vele.

Alapkoncepció a következő:
Sidney Bristow különleges ügynök a CIA egyik fedőszervezetének az SD-6-nak a tagja. Ezt azonban titokban kell tartania a barátai, s a vőlegénye előtt is. Azonban egy nap úgy dönt elmond mindent a vőlegényének, akit potenciális veszélyforrásnak minősít az SD-6, s Arvin Sloane parancsára megöletik a férfit. Ezután Sidney ráébred arra, hogy az SD-6 gyakorlatilag maga az ellenség, akinek az elpusztítására esküdött, s hogy egyetlen segítője az apja. Így ennek fényében bizonyítja hűségét az SD-6-nak, s titokban elmegy a valódi CIA-hoz, s kettős ügynökként folytatja tovább immáron azzal a céllal, hogy elpusztítsa az SD-6-ot.

Mondhatnánk azt, hogy tipikus akciósorozatról van szó, melynek minden epizódjában megmentjük a világot. Mondhatnánk, de nem így van, ugyanis J.J. Abrams, aki többek között a Lost is köszönhető, törekedett arra, hogy a széria ne csak egy átlagos akciósorozat legyen, itt beleszőtt némi misztikumot, ezt biztosítja a Rambaldi-szál.
Minden egyes epizód csaknem egy önálló küldetés, s a legtöbb epizód végén egy kisebb cliffhanger van, ami arról gondoskodik, hogy a következő epizódot mindenképp nézzük meg, mert valami fontosról maradhatunk le. Jó pár széria alkalmazza ezt, azonban az Alias valóban azt nyújtja, amit vár a néző, s a következő epizódnál nem tolnak képünkben valami félkész megoldást, ami kárpótolná az epizódok közötti szünetet.

Hihetetlen, de így, hogy egyben legyűrtem pár nap alatt az első évadot, így látszott leginkább az évad zsenialitása, amiért beleszerettem annak idején ebbe a szériába.
Kezdve rögtön a bevezető epizóddal, amelynek gyakorlatilag egy duplarész. Mint már említettem, az évad epizódjai végén általában mindig van egy mini cliffhanger, aminek a folytatása legtöbbször nem egy kliséhalmazba torkollik, habár párnál kilóg az a bizonyos lóláb.
A készítők nem féltek “hozzányúlni” a szereplőkhöz, így legtöbbször egy szép kis meglepetés csomagot kapunk a képünkbe. Az évad vége felé azonban egyre több titokra derül fény, egyre jobban körvonalazódik merre is halad a történet.

Az utolsó két epizódban azonban jelentősen fordul a világ. Kezdve azzal, hogy Sidney találkozik halottnak vélt anyjával, vagy Will Tipin elrablása, illetve Slone elkeseredett küzdelme feleségéért, aki felfedi titkát, hogy tud az SD-6-ról, így ő is potenciális veszélyforrássá válik.
És akkor még nem is beszéltünk a Rambaldi-szálról, és egy bizonyos próféciáról, valamint az évad végén található Müller készülékről, melynek köszönhetően egy főszereplőt likvidálnak a következő évadra.

Annak ellenére, hogy a második évaddal kezdtem a szériát, az első évad megtekintésekor is tudott újat nyújtani, s immár a második teljes újranézésre is izgalmas volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük