Fringe: 5.évad

Újabb sorozat került le végleg a képernyőről. Ugyan a Fringe-hez is elért tavaly a kaszás, de az anyacsatorna volt oly kegyes, hogy berendelt egy utolsó évadot, mely bőven elegendő volt ahhoz, hogy le tudják zárni az öt évvel ezelőtt indult szériát. Bevallom őszintén annak idején nem nagyon fogott meg a sorozat, s csak unaloműzőnek “használtam”, hisz iskolás időszak alatt több időm volt sorozatokra, mint most. Az első évad után szintén unottan ültem neki a folytatásnak, amely annyira felpörgött, s olyan szinten fejlődött minőségben, hogy tövig rágtam a körmöm a folytatásért, ami szintén remekül muzsikált.
Azonban a tavalyi évad kritikán alulira sikeredett, s csak azért nem hagytam abba a nézését, mert tudtam, hogy idén befejeződik. Szerencsére a készítők a megszokott 22 epizód helyett csak 13-at kaptad az utolsó etapra, de véleményem szerint ez jó döntés volt, mert egyébként is nyögvenyelősre sikerült sorozatzárón vagyok túl. És igen, nem fog hiányozni.

A tavalyi évad olyannyira hitványra sikeredett, hogy csak évad végén voltam hajlandó legyűrni. Ennek következménye pedig az lett, hogy a háromnegyedét tökéletesen elfelejtettem mire elkezdődött az utolsó évad. Így aztán nagyot pislogtam, amikor a megfigyelőktől hemzsegő jövővel nyitottunk, de abban viszont teljesen biztos voltam, hogy nem így lett vége az előző évadnak. Szerencsére felvilágosítottak időközben, de ez akkor sem nyerte el maradéktalanul a tetszésemet.
Az ötödik évad elég hullámzó minőséget szállított hétre-hétre, habár az én gyomromat maradéktalanul megülte, így nem voltam hajlandó hetente követni az epizódokat,s így három részletben próbáltam leerőszakolni a torkomon. Mivel tavaly rengeteg sorozatot elkaszáltam, így az általam nyomon követet szériák száma immár tíz alatt van úgy voltam vele egy utolsó évados szenvedés még belefér. Bevallom valahol megbántam, s lehet búcsút kellett volna inteni neki tavaly. Ugyan az alapkoncepció nem lett volna rossz, de sajnos az a helyzet, hogy roppant mód nem sikerült kihasználni azt, amit a posztapokaliptikus jövő adhatott volna. Így nagyon sok dolog megléphető lett volna, de simán elmentek mellette, s így végül egy logikátlan trágyadomb lett belőle, melynek minden mozzanatába bele lehet kötni.

Az évad ott kezdődött, ahol az előző etap 19 epizódja befejeződött. Ez önmagában is megkavart rendesen, de amikor belerázódtam próbáltam felvenni a fonalat, de valahogy nem kapott el a gépszíj, mint annak idején a második és a harmadik etap idején. Akadtak jó mozzanatok évad közben, mint példának okáért amikor Peter magába helyezte a megfigyelők által használt szerkezetet, de ez a szál is rendkívül hamar, unalmasan kipukkadt. A legnagyobb problémám mégis a logikátlanság volt. Ilyenkor persze jön a tanács, hogy ez egy fikció, egy kitalált történet, egy sorozat. Élvezni kell, s nem elvárásokat támasztani felé. Egy bizonyos pontig ez valóban igaz, de azért azért ne nézzenek már hülyének.

Az évad végén végül úgy éreztem, hogy egyszerűen akármennyire is törekedtek a készítők nem sikerült meglépni a korábbi évadok minőségét, s már kreativitásuk is rendkívül a béka rottyantója alá került. Ezért is érdekes, hogy elvileg el akarták törölni a megfigyelőket, azonban ha kicsit is jobban belegondolunk, akkor az ő létezésük okozott jó pár olyan dolgot, így már a befejezés is önmagában egy logikai bukfenc.

Összességében erősen vegyesek az érzéseim az évaddal, s a lezárással kapcsolatban. Azonban a második és harmadik évad zsenialitása olyannyira jól sikerült összehozniuk minőségi értelemben, hogy örülök, hogy részese volt a sorozat az életemnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük