És itt a Windows 8

Majdnem pontosan három évvel ezelőtt eresztettem meg egy bejegyzéstMicrosoft új operációs rendszeréről, a Windows 7-ről. Nagyon sokáig a Windows XP volt az egyeduralkodó az itthoni gépeken. Leginkább szülői részről a berögzült ragaszkodás a jól bevált dolgokhoz volt az oka, másfelől pedig az akkori itthoni számítógépek hardveresen nem voltak elég erősek az akkor igencsak sokak által utált Windows Vistához. Egy bizonyos idő után a szobámba is landolt egy PC. Hardveresen természetesen nem volt a legerősebb, de ennek ellenére ahogy megjelent a Windows 7 azonnal rávetettem magam, s talán az elsők között voltam, akik elkezdték tesztelgetni. A rendszer elég stabilnak tűnt, s végre elérte az operációs rendszer azt a szintet, hogy ha úgy hozta a sors, hogy újra kellett telepíteni az Windows-t nem telt bele órákba. Ugyan hardveres szinten nem voltam elég erős, de ennek ellenére elég jól működött az elmúlt másfél évben, s csak az elmúlt pár hónapban produkált érdekes hibajelenséget, amelynek okára a mai napig nem jöttem rá. Viszont idővel bejelentésre került, hogy érkezik a Windows 8, mely az előző operációs rendszer babérjaira akar törni. Nagyon sok negatív ellenvélemény volt, ugyanis az új rendszert rendkívül átszabták a készítők. Ennek ellenére mégis úgy döntöttem, hogy ha úgy alakul ki fogom próbálni.
Az új operációs rendszer legújabb újítása, hogy az asztal, mint az alkalmazások és telepített programok elsődleges elérési helye háttérbe szorult. Sokaknál pont ez vágta ki a biztosítékot, s pont emiatt kezdték el legbelül gyűlölni anélkül, hogy kipróbálták volna, vagy legalább esélyt adtak volna arra, hogy megnézzék milyen. Az elmúlt időszakban rendkívül sok tesztet és hozzászólást olvastam, s szélsőséges vélemények alakult ki az új rendszerrel kapcsolatban. Valakinek bejött, valakinek pedig nem. És persze ott vannak azok, akik ki sem próbálták, csak megtekintett videók és képek alapján mondanak véleményt. Én azok táborát erősítem, akik kipróbálták az új rendszert. Fontosnak érzem azonban megjegyezni, hogy ez a bejegyzés pusztán vélemény nyilvánításnak szánom, nem pedig tesztnek.

Az RTM verziótól kezdve kezdtem el használni a rendszert, s amint megjelent hivatalosan váltottam is rá. Az első dolog, ami igazán számottevő volt nálam, hogy vajon mennyi időt vesz igénybe a telepítés. Megvallom őszintén az előző rendszer leginkább ezért is lett a szívem csücske, mert negyed óra alatt egy stabil Windows állt rendelkezésre. Az persze más kérdés, hogy annyi más programot használok, hogy azoknak a telepítése minimum 3-4 órát is igénybe vesz. Bár utóbbit soha nem szoktam mérlegelni, amikor úgy döntök, hogy ideje újrarakni a rendszert.
Ebből a szempontból pedig a Windows 8 bravúrozott egyet, ugyanis alig 7 perc alatt a formázástól egészen az első indításig készen volt a telepítéssel. Még magam is meglepődtem, hogy mennyire gyors. Sajnálatos módon a merevlemezem szektorhibás, így már nem olyan gyorsan dolgozik, mint kellene, s pár apróbb hibát is véltem felfedezni mostanság, de ennek ellenére hihetetlenül gyorsan bootolt be a rendszer. És általában akkor itt szokott a képbe jönni, hogy az ember idővel jól megpakolja a rendszert mindenféle programokkal, s indítással, vagy indítás után legalább húsz program fut a háttérben, amelytől jelentősen csökken a sebesség. Megvallom őszintén én is azok táborát erősítem, akik vagy legalább negyven programot feltesznek azonnal  – az más kérdés természetesen, hogy ennek felét nem használom -, de ennek ellenére ugyanolyan gyors maradt a rendszer. És ez két hónap után sem változott.

A telepítés befejeztével persze személyre szabhatunk akármit és nem csak külsőleg. Indításkor rögtön a metro felületet kapjuk meg. Itt jönne az a mondat, hogy ezzel nagyon sokan nem barátkoztak meg, de már fentebb is említettem, hogy sokan úgy szólják le a rendszert, hogy tulajdonképpen videók és képek megtekintésén kívül nem használták azt. Így helyesen azt mondhatom, hogy a metro felület az, amit nem akartam megszeretni sokan. Ugyan nekem is furcsa volt elsőre, de hamar megbarátkoztam vele, hisz csak egyet kell kattintani, s máris az asztalon találhatjuk magunkat, ahol mindenféle programot elérhetünk. Noha a metro felületet is személyre szabhatjuk, így nem kell mindig megtennünk ezt a lépést.
Az első pozitívum, amit észrevettem, hogy bekapcsolva a gépet csak pár másodperc telik el, s máris a rendszerben vagyok. Fontos megemlítenem, hogy a további programok csak akkor indulnak el, ha átváltunk asztalra. Eleinte ez zavart, azonban később rájöttem ennek igencsak hasznos pozitívumára is. Ugyanis  teszem azt játszani szeretnék, akkor elegendő a játék ikonját megjeleníteni a metro felületen, s nem kell megvárnom, míg további programokat tölt be a rendszer,  ami többnyire automatikusan indul a Windows-zal.

A metro felülettel annyi problémám akadt, hogy a telepített programok azonnal kikerülnek az indítóképernyőre, s nem én döntöm el telepítésnél, hogy akarom-e őket kitenni. Az elhelyezésükkel is vannak különösebb problémák, ugyanis még nem sikerült rájönnöm, hogy hogyan tudnám őket olyan sorrendbe kiraknom, amilyenre szeretném. Nyilván idő kérdése az, hogy ezekre is rájöjjek, habár az esetek többségében amúgy is kattintok rögtön az asztalra.

Először nem igazán értettem és szerettem ezt a csempés elrendezést, s a widgetek sem nyerték el a tetszésemet. Azért idővel csak rá kellett jönnöm, hogy nem is olyan rosszak ezek. Az időjárás alkalmazás viszont teljesen korrekt. Az előző rendszerekben nekem kellett beállítanom a helységet, ahol élek. Ezzel ellenben az új változatban azonnal lokalizálja a helyet, s nem nekem kell manuálisan megadnom. Arról nem is beszélve, hogy korrekt előrejelzést ad szinte órára pontosan, s komplett statisztikai adatokkal szolgál, hogy vajon mennyi esély van például esőre, napsütésre. Emellett pedig némi érdekességként az adott napra, hónapra jellemző statisztikai adatokat is megadja nekünk, mint például azt, hogy mikor volt a legmelegebb az aktuális hónapban, s mikor volt a leghidegebb. Azért azt jó tudni, hogy 2000 novemberében 23°c mértek.

Azt sokan kifogásolták, hogy a készítők az utolsó verzióban kivették a start menüt. Bevallom őszintén ez nekem is fájó pont volt, hogy akkor most hogyan is fogom majd tudni megtalálni az általam telepített programokat, játékokat abban a helyzetben, ha az nem kerül automatikusan az asztalra. Illetve telepítés után nekem mindig az volt az első dolgom, hogy fogtam magam és szépen az intéző repült az asztalra. Aztán sikerült hamar rájönnöm arra, hogy egy összesítő lapon megjelenik az összes telepített és már meglévő alkalmazás, program, illetve ott van a keresés opció. Tehát start menü nélkül is vígan lehet boldogulni.

A rendszer használhatósága persze nem a fentieken múlik. Mielőtt elkezdtem volna használni az RTM változatot szerencsére rendkívül sok driver megtalálható volt az új rendszerhez, valamint a Windows 7-es programok többsége teljesen kompatibilis volt a 8-al. Ugyan sokaknak akadtak kompatibilitási problémái más programokkal, de szerencsére engem ez majdnem teljesen egészében elkerült. Amit érintett az viszont a vírusirtó volt sajnos. Az első áldozat az avast volt, mely tökéletesen működött az utolsó frissítéséig amikor is a rendszert random módon öt percenként, majd két percenként szépen lefagyasztotta. Szerencsére a hibaüzenetet megjegyeztem, így utánaolvasva jöttem rá a probléma forrására. Ezután természetesen lecseréltem Avirára, amit sokan dicsértek. Nem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet, mert valamennyi programomra, melyről tudtam, hogy nem vírus jelzett a program. Azonban meggyűlt a bajom mikor le akartam törölni a programot, ugyanis kapaszkodott az életéért, s akárhányszor futattam az uninstall részét mindig fagyasztotta a rendszert. Így csökkentett módban tudtam csak leszedni a merevlemezről. Mondhatom, szép kis vírusirtó.
Szerencsére a játékok terén eddig még komolyabb problémát nem észleltem. Természetesen ami az előző rendszeren nem ment, az ezen sem ment. De nem akadt olyan, ami a korábbin gond nélkül futott volna, itt meg komolyabb problémák lennének vele. Így ebből a szempontból teljes mértékben használhatóra sikerült a rendszert.

A fentebb írtak csak töredéke annak, amit írni lehetne még az új operációs rendszerről. Mint ahogyan fentebb írtam ez nem teszt, ez csak egy egyszerű bejegyzés, melynek témája a Windows 8. Az én véleményem majdnem teljes egészében pozitív. Azt gondolom mindenkinek megér egy próbát, aki hajlandó az újdonságra. Nekem eddig még bevált, panaszom nincs a rendszerre. És váltottam a régiről az újra. Végleg.

Címke .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük