Weeds: 8.évad

Ismét befejeződött egy általam igen régóta nyomon követett sorozat, a Weeds, melyet itthon először az HBO mutatott be, s ott volt szerencsém látni valamikor 2006-ban körülbelül egy évvel a sorozat bemutatkozása után. Először Nancy ül a fűben, majd pedig a Cool TV-nek köszönhetően a Spangli nevet kapta. Habár utóbbi sokkal jobban passzol a sorozat eredeti címéhez mégis hazai sorozat rajongói igencsak felhördültek, hogy bizonyos leadott évad után meglepő névcserén.
A lényeg az, hogy az anyacsatorna úgy döntött, hogy nem kér több évadot a sorozatból, s a nyolcadik lesz az utolsó. Mindenképp korrekt döntés volt a csatorna részéről, így az utolsó epizód valóban egy sorozatzáró rész lett, s a széria nem gazdagította azon sorozatok igencsak hatalmas táborát, akik befejezetlenül értek véget. Nem mondhatom, hogy hatalmas rajongója voltam a sorozatnak, de sajnos az első három zseniális évad után a “ha már nincs más nézzük ezt” kategóriában futott a sorozat.

Mint ahogyan fent is írtam a harmadik évad után csökkent a lelkesedésem a sorozat iránt olyannyira, hogy már az aktuális évadokat csak egyben tudtam csak megnézni, mivel hetiben egyszerűen képtelenség volt kibírni. Nagy cápaugrás volt az a befejezés, amit az írók megléptek a harmadik évadnál, de ahogy olvasgattam más oldalakat sokaknak ott romlott el a sorozat. Nem került a nézhetetlen kategóriába, de igencsak erős hullámvölgyeket dobott elénk a sorozat. Bevallom őszintén a hatodik és a hetedik évadra alig emlékszem. És valahol úgy érzem, ha nem jött volna a bejelentés, hogy ez lesz az utolsó évad akkor minden bizonnyal nekem a hetedik lett volna a befejező, mert nem néztem volna tovább.

Ilyenkor előfordul, hogy ha már úgy is az utolsó évadról van szó a készítők lehetnek tökösek. Az elmúlt időszakban nem egy olyan sorozat volt, amely megkapta azt a lehetőséget, hogy lehessen egy záróévada, de eddig valahogy egyik sem jött be, s nem is tudok olyan szériát mondani, amit az elejétől végignéztem, s tényleg rendes lezárást kapott egy jó évad végén. Két példát tudnék felhozni: Friends, s az Alias.
Valahol azért bíztam abban, hogy majd az utolsó évadra összekapják magukat a készítők, ugyanis az utóbbi pár évad szinte sehol nem volt az első évadok minőségi szintjéhez képest. Arról nem is beszélve, hogy sokszor nyögvenyelősen mentek le még nálam is az epizódok, s ha nem huszonpercres részek lettek volna, s az évad nem 12-13 epizódból állt volna nem biztos, hogy eddig kitartom volna.  Főleg az utolsó két évad után nem nagyon voltak nagy elvárásaim az utolsó évaddal kapcsolatban, s én inkább úgy fogalmaznék, hogy valahol reménykedtem, hogy majd alkotnak itt nagy valamit, vagy legalább lesz egy zseniálisan jó befejezés. Sajnos mindkét szempontból csalódnom kellett.

A legnagyobb pozitívum az évaddal kapcsolatban az volt, amikor a nyitó epizódban felcsendült a “Little boxes, little boxes…” kezdetű főcímdal, amit az alkotók a harmadik évad után a helyszínváltások miatt elhagytak. Elég kreatív megoldásnak tartottam, hogy ismét fix intrót kapott a sorozat, s ráadásul olyat, amelyben minden fontosabb eseményt, helyszínt felsorolnak kevesebb, mint fél percben. Innen is pacsi az ötletgazdának. S innen talán el is mondhatjuk, hogy a pozitívumok ki is merülnek.
Az aktuális évad is onnan folytatódott, ahol az előző abbamaradt. Azt sejthettük, hogy a főkarakter nem fog elpatkolni, s simán megúszik egy fejlövést is. Ezen tehát kár is fenn akadni, bár én azért húztam a  számat, hogy ebből miféle sületlenséget próbáltak kihúzni. A nyolcadik évadra egyértelművé vált, hogy a széria teljesen kifulladt. Egyszerűen nem tudtak mit csinálni a karakterekkel, s az egész lógott a levegőben, s mindenféle érdektelen szálakat húztak át epizódokon keresztül. Arról nem is beszélve, hogy akadtak igencsak hiteltelen dolgok az évadban, amiktől leginkább falnak mentem volna. Nem tudom például, hogy ki volt aki kitalálta, hogy Shane legyen kadét, de borzalmasnak tartom az ötletet is, s a megvalósítást is. Ezzel a szállal egyébként nem lett volna baj, ha mondjuk egy olyan színész alakítja a karaktert, aki képes elvinni a hátán egy ilyen szálat. De nem hiszem, hogy nekem kavargott volna a gyomrom, hogy egy 15 évesnek kinéző srác “rendőrködik” a képernyőn.

A dupla részes sorozatzáróig valahogy az egész súlytalanná vált. Egyszerűen nem volt értékelhető főszál, nem volt semmi olyan már, ami tényleg a képernyő előtt tudott volna tartani. Friss az élmény, s minden epizódot végignéztem az elmúlt két napban, de így is csak körvonalakban emlékszem az aktuális évadra, mert annyira unalmas volt számomra. Ráadásul a befejező részt szinte semmi nem vezette fel. Nem volt semmi említésre méltó az azt megelőző epizódban, hogy az emberben tudatosuljon, hogy tényleg egy sorozatfináléval áll majd szemben.
Amilyen volt az egész évad, olyan lett végül a befejezés is. Kiszámítható, s unalmas. Azért látszik, hogy a készítők igyekeztek öregíteni a színészeket, hogy érezhessük az eltelt időt, de valahogy ez nem sikerült jól. Példának ismét felhoznám Shane megformálóját, aki a műbajusszal úgy nézett ki szerencsétlen, mint egy rosszul gyantázott női nemi szerv. Egyetlen egy pozitívumot tudok kiemelni, az pedig az, hogy a technikai hátteret igyekeztek valóban úgy megoldani, hogy érezhessük a fejlődést. Csak lestem, amikor papírvékony mobilon telefonált Nancy, s a többiek. Azért erre figyeltek.

Ugyan csak az első évadok voltak értékelhetőek számomra, de azért elnézegettem az utolsó évadokat is. Mindenesetre ismét egy régi veterán búcsúzott.

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük