Fringe: 4.évad

Érdekes a kapcsolatom a Fringe-el. Az első évadot össze-vissza néztem, amolyan unaloműzőnek használtam. Ebből fakadóan nem volt véletlen, hogy a második évaddal jóformán egyáltalán nem voltam naprakész. Így maradt 2010 nyarára. A második évadot annak idején nagyon feldicsértem, s jó kis írás született róla a blogon. Annyira azért nem kapartam a falat a következő évadért, de azért a harmadikat is bepróbáltam. Igazából csalódtam az évadban, hisz a második igencsak magasra tette a lécet, amit a harmadik évad sajnálatos módon nem tudott sem elérni, sem pedig felülmúlni. Ennél fogva a negyedik évadból talán csak az első két részt voltam hajlandó megnézni, s majd végül eltettem szépen pihenőre. Igazából lehet nem is folytattam volna a sorozatot, ha az idei upfrontson nem jelentik be, hogy visszatér a sorozat még egy évadra, de viszont az lesz az utolsó. S, ha már egészen idáig nyomon követtem a sorozatot, akkor már itt a végén csak nem fogom feladni maximum később végzek vele, s egy keserűséggel átitatott írás születik majd róla.

Az évad ott folytatódott, ahol a harmadik abbamaradt. Peter beszállt a végítélet fegyverének nevezett szerkezetbe, majd ennek köszönhetően eltűnt, s a megfigyelők pedig ezt kihasználva megváltoztatták a múltat, jelent azáltal, hogy a férfi létezését eltörölték. Persze azok a bizonyos nyomok megmaradt, hisz az évad első pár epizódjában jó pár szereplő emlékfoszlányaiban visszatért Peter.
Bevallom őszintén az első epizódok nem győztek meg, s azért is tettem teljes pihenőpályára a sorozatot. A második évados pörgés, s a harmadik évados kezdés nagyon hiányzott, s nem sok potenciált láttam már ebben az évadban. Később ez az érzésem pedig egyre inkább erősödött, ugyanis az aktuális évad belesüppedt a középszerűség és önismétlőség mocsarába. Kár.

Azt mindig pozitív dolognak tartottam, ha egy bizonyos szálat nem húznak keresztül egy egész évadon, hanem szépen lezárják évad közben, vagy pedig jelentős fordulatot hoznak be. Nos, az idei évadban elég sok elment azzal, hogy az alkotók Peter és az ő otthon keresését tették úgymond elsődlegessé. Ez eleinte még nem volt zavaró, viszont a sokadik epizódban már az volt, hisz mi teljes mértékben tisztában voltunk azzal, hogy a férfi a valós világában van. De majdnem évad végéig kellett várnunk arra, hogy ez a szál megoldódjon.
Idén is előrángattak korábbi szereplőket, s jó pár korábbi történetszálat is. Ami még a korábbi évadokban teljes mértékben izgalmas volt, vagy újszerűnek hatott az ebben az évadban sajnálatos módon igencsak elcsépelt is unalmasnak hatott. A második és harmadik évadban terítéken voltak a gyermekeken végzett kísérletek, s persze Olivia képességei, s igencsak lerágott csontnak bizonyult az új évadban. Az évadfinálét pedig ebből a szempontból igencsak ki lehetett következtetni.  De persze volt itt egy epizód is, amely a jövőbe vitt el minket, s igencsak érdekes képet festett le nekünk. Ebből kiindulva pedig elég érdekesen hat az évadzáró, mert habár jó pár dolog már kiszámítható volt emiatt az epizód miatt valahol kaptunk egy zárt szerkezetet, s ha nem szeretnék a készítők jóformán szembehugyozni magukat akkor jó pár dolgot meg kell csinálniuk a következő évadban, s igencsak oda kell tenniük magukat, ha nem akarnak iszonyatos módon besülni. Mivel a FOX adott nekik egy utolsó évadot, így ideje lenne tökösnek lenniük. Bár félek, hogy hasonlóan fogok csalódni, mint a Desperate Housewives sorozatzárójával kapcsolatban.

Az univerzumok közötti utazás már kicsit elfáradt és elcsépelté vált a negyedik évadra, s a másik oldal is évadok óta csak pusztul, bár ez engem valahol nem igazán érdekel. Bevallom őszintén én bizony drukkolok már azért, hogy valamelyik univerzum monumentális jeleneten belül szépen darabokra hulljon, s olyan szinten legyen látványos – persze tévésorozathoz mérten -, hogy HD minőségben a nyálam csurranjon el, miközben nézem. De persze ez csak egyszerű álom, mert minden bizonnyal ilyet nem mernek majd meglépni a készítők.
A legnagyobb problémám ezzel az évaddal talán az volt, hogy nem voltak benne új ötletek, nem voltak új megmozdulások. S persze nem is igazán kaptunk magyarázatokat az előző évadokkal kapcsolatban. Ellenben viszont az előző évadokra próbáltak építkezni, s abból próbáltak újabb és újabb ötleteket meríteni. Így az évad nézése közben nekem egyre inkább az az érzésem támadt, hogy a sorozat jóformán ismétli önmagát.  Ugyan soha nem volt a sorozat az aktuális kedvencek között, s úgymond időtöltés volt csak, de egy ilyen sorozatnál ez nagyon feltűnő, s szinte megbocsájthatatlan ez a lépés.

Mint ahogy fentebb írtam, ha a sorozat nem kapott volna egy utolsó évados berendelést, akkor minden bizonnyal én magam döntöttem volna, hogy nem vagyok kíváncsi a továbbiakban. De, ha már idáig eljutottam, akkor a maradék jövőre érkező epizódokat megnézem. Ami egyébként nem a legjobb döntés sorozatoknál, hisz így már alapból negatívan fogok az utolsó évadnak ülni, s lehet még ennél is negatívabb tapasztalataim lesznek. Vagy esetleg a készítők tényleg mernek utolsó évad lévén tökösek lenni és mernek merészek lenni.
Majd meglátjuk a következő évadban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük