Chuck: 5.évad

Öt év és 91 epizód után a Chuck végleg leköszönt a képernyőről. Az a sorozat, amely az első évadtól kezdve mindig veszélyben volt nézettség szempontból, s mindig esélyes volt arra, hogy esetleg lekerüljön a képernyőről, vagy pedig újabb évadot kapjon. Eddig sikeresen megúszta, s többnyire a berendelt epizódok mellé még kapott újabbakat. Azonban tavaly az anyacsatorna úgy döntött, hogy a sorozatot ugyan berendeli még egy évadra, de az egy utolsó évad lesz, s az is pénteken kívánja adásba küldeni.

Természetesen ennek megfelelően alakultak a nézettségi adatok, s ha úgy vesszük igazából felesleges is volt nyomon követni, hisz már kimondták a végítéletet a sorozatnak még tavaly májusban. Bár, ha egy igazán acélos nézettséggel nyitott volna, s tartotta volna meg meglehet, hogy a vezetők meggondolták magukat, de visszatekintve a korábbi évadokra minden bizonnyal ballépés lett volna részükről.

A Chuck  iránti lelkesedésem valamikor  három évvel ezelőtt kezdődött. A bevezető epizód után már éreztem, hogy újabb gyöngyszemmel bővült azon sorozatok listája, amelyeket nyomon követek. Két fantasztikus évad után azonban jött a mélyrepülés, s jöttek azok a dolgok, amik még inkább arra kényszerítettek, hogy az épp aktuális epizódok megtekintését későbbre toljam ki, s kis idő múlva pedig az aktuális évadot egyben valamikor a nyári uborkaszezonban sajátítsam el.
A harmadik évadtól kezdve rendkívül látszott a sorozatnál az, hogy a nézettség miatt folyamatosan veszélyben van, hisz a második évad után is igencsak kellett szorítanunk a folytatásért. Ráadásul ezek után a csatorna 13 epizódos berendeléseket adott el a gyártó mellé, ám ezeket mindig kibővítették, így mindig 22 epizódos évadokkal számolhattunk. Azonban ez meg is látszott a minőségen, hisz érezhető volt, hogy a készítők egy fix 13 epizódos évadokra számoltak, s így is építették fel az aktuális évadot, s bizony a plusz epizódberendelések egyik esetben sem tettek jót, hisz nem igazán tudtak ezekkel mit kezdeni, s az aktuális évad közepén a sorozat széthullott. Ebből kiindulva valahol pozitívnak könyveltem el, hogy most végre tényleg lesz a készítőknek elég ideje és tudások arra, hogy egy fantasztikus, s egyben befejező évadot tegyenek elénk.

Sajnos viszont azt kell mondanom, hogy ez valahogy nem jött össze. Az alapkoncepció már rég kifulladt, s erre tökéletes példa volt az előző évadok is, de valahogy ennél az évadnál ez legjobban érződött. Egyszerűen a készítőknek nem volt normálisan megvalósítható elképzelése arról, hogy vajon most hova vigyék a történetet mit és hogyan csináljanak. Arról nem is beszélve, hogy ismételten egy érdektelen főszálat sikerült összehozni, ami a legkevésbé sem izgathatta az embert.

Természetesen vendégszereplőkből se volt hiány, s igyekeztek minél húzósabb neveket leszerződtetni az új évadra, de azonban ez sem volt elég, hogy az utolsó évaddal valami igazán maradandóbbat alkothassanak a készítők. Egyszerűen nem volt olyan ötletük, ami tényleg odacsapott volna az asztalra, s igazán pontot tehetett volna a sorozat végére. Sajnálatos módon a sorozat hattyúdala igencsak vérszegényre sikerült, ami leginkább az írói csapongásnak mondhatnám.

Már az előző évad lezárása sem volt olyan, hogy egyből szemöldökömet emeljem, hogy azután körbe nézzek a szobámban, hogy vajon hol fogom kezdeni a falkaparást, de az ötödik évad megtekintése közben viszont teljesen egyértelmű vált az a tény, hogy rendkívül jól tettem, hogy egyben gyűrtem le az aktuális évadot, mert hetiben nézve minden bizonnyal már rég kiszálltam volna.
Tökösek akartak lenni az írók ez látszik, azonban pont ezt nem kellett volna meglépniük véleményem szerint, mert így az ötödik évad végül eléggé csapongóvá vált, s eléggé összevisszaság jellemezte az elejétől a végéig. Persze kiszámítható volt a vég, de valahol akkor is frusztráló dolgok sokasága bizonyítja azt, hogy ez bizony nem volt jó. Talán könnyebb lenne megszámolni, hogy hány olyan karakter volt az öt évad alatt, akiből az adatbázis miatt nem vált szuperkém, mint akiből az vált. Sajnálatos módon ez volt az ötödik évad egyik fő irányvonala, ami nem volt kielégítő, sőt! Egyenesen borzasztó volt ezt az irányvonalat erőltetni még akkor is, ha a készítők próbáltak valami csavart vinni az egészbe. Talán a legnagyobb probléma mégis ott rejtőzött, hogy a sorozat műfajából kiindulva maguk a karakterek igazából nem voltak kitéve veszélynek tehát ténylegesen igazából senkiért sem kellett aggódnunk, hisz tudható volt előre, hogy ha a készítők igencsak jó befejezést akarnak írni akkor viszont muszáj úgy lezárniuk a sorozatot, hogy senkinek se legyen frusztráló, így karakterek halála ebből a szempontból kizárt.

A kisebb hibáktól eltekintve azonban mégis akadtak olyan dolgok, amik tényleg szemet szúróak voltak, amik mellett tényleg nem lehet elmenni. Ilyen például az, hogy miért kellett olyan karaktert visszahozni a szériába, aki az előző évadokban halálát lelte, mint például Shawn ügynök. Ugyan visszatérésére kaptunk magyarázatot, de valahol egyáltalán nem éreztem azt, hogy ezt a lépést igazán meg kellett volna lépniük a készítőknek ahhoz, hogy tényleg egy tökös utolsó évadot hozzanak össze.

Természetesen minden megmaradt karaktert igyekeztek visszahozni a fináléra, s igazán érdekes befejezést írni számukra, ami sajnos a főkarakterekre nem volt feltétlen igaz. Nyilvánvaló, hogy a készítők igyekeztek, de valahol megbukott a dolog. Persze kérdés az, hogy vajon ez a költségvetésben vagy az írói vénában dőlt el?
A sorozat korábbi évadait kétségtelenül élveztem, de sajnos az igazság az, hogy az utóbbi évadok nyögvenyelőssége miatt valahogy kimaradt a heti kötelezők közül. Gyakorlatilag elmondhatom azt, hogy amennyire szórakoztatott a kezdetekben, annyira untatott az utóbbi időben. Sajnos azt kell mondjam hiába friss az élmény, de az aktuális évad fele nálam a feledés homályába vész. S igazából hiányozni a széria nem is fog. Természetesen az első évadok miatt nem bánom, hogy kitartottam a végsőkig, s talán így is volt a jó, mert nem biztos, hogy a későbbi évadokra maradtam volna esetleges berendelés kapcsán.

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük