Being Human US: 1.évad

Idén indult hódító útjára az amerikai SyFy channel jóvoltából az amerikai Being Human, melynek eredetijéről már volt pár szó a blogon, hisz jó magam is nézem az angol változatot (katt ide az írásokért).
Idén januárban az AXN jóvoltából magyar felirattal mi is megnézhettük a bevezető epizódot. Míg az angol változat kapott egy UK (United Kingdom) jelölést a címbe, addig az amerikai változat egy US (United States) jelzéssel büszkélkedhet természetesen szigorúan csak letöltő társadalomban ezzel is megkülönböztetve, hogy melyik változatról is van szó. Addig idehaza az angol változat a Vámpír, a vérfarkas és szellem címet kapta, míg az amerikai feldolgozás Emberbőrben címet viselte.

Az első évad már lement a tengerentúlon, s akinek elnyerte a tetszését az bizony készülhet a második évadra, ugyanis az amerikai anyacsatorna a nézettség fényében úgy döntött az amerikai változatnak is ott a helye a programjai között.
Az első évad tizenhárom epizódot tartalmazott ellenben angol társával. Ennyi epizód épp elegendő volt arra, hogy a néző tökéletes képet tudjon formálni arról, hogy vajon melyik széria is jó: az eredeti vagy az amerikai. Részemről kiegyezek egy döntetlenben.

Nem vártam epekedve az amerikai változatot ellenben nagyon is kíváncsi voltam arra, hogy hogyan is fog majd működni az egész. Két különböző megközelítésből láthattuk az alaptörténetet. És be kell vallani, hogy nehéz dönteni, hogy melyik is a jobb. Nyilván mindkét szériának vannak előnyei, hátrányai, amelyeket összevetve simán kiegyezhetünk akár egy döntetlenbe is.
Annyit viszont érdemes leszögezni, hogy több epizódot kaptunk az évadban, s ezáltal az írók sokkal jobban tudtak alakítani az évadban tehát nem kaptuk meg az angol változat CGI-vel teletűzdelt amerikai ismétlését. Természetesen az fontos megemlíteni, hogy azért sok dolog visszaköszönt az évadban tehát, aki nyomon követte az angol változatot annak jó pár dolog előre kiszámítható.

Amire számíthattunk az amerikai változat esetében, hogy költségvetés szempontjából sokkal jobban el lesz eresztve a széria, mint angol sorstársa, ahol maszkmesterek gondoskodnak mindenről. Addig az amerikai változatban CGI orgiákat láthatunk, de igazából ezek is az első évad vége felé kerülnek előtérbe.
Az alapkoncepció ugyanaz, mint az angol változatban. Különbség annyi, hogy a karakterek nevét jelentősen megváltoztatták, s jó pár dolgot átírtak a hátterükkel kapcsolatban. Tehát itt van Sally, aki történetesen egy szellem, s emberek számára láthatatlan. Aki nyomon követte az angol változatot az tudta, hogy évad folyamán kiderül, hogy vőlegénye végzett vele, így ezek után nem marad más a nő számára, mint a bosszú.
Két különc lakótársról is érdemes szót ejteni. Itt van az emberibbé válni akaró Aidan, valamint a teliholdkor vérfarkassá változó Josh. Szót kell emelnem, hogy a karakterek életre keltőik egytől-egyig rossz választás volt.  Sam Huntington-ról elég nehéz elhinni, hogy vérfarkassá válik, s ettől ő szenved. Az angol változatban Russel Tovey-nak sikerült hitelesen alakítani a figuráját, s sajnos amerikai “kollégájának” ennek töredéke sikerül csak. Ugyanakkor itt van Sam Witwer, akinek külsejétől kiver a víz, s bevallom hitelesebben tudna alakítani egy transzvesztitát, mint egy vámpírt. Egyedül mégSally megformálója az, amelyik képes értékelhető dolgot lerakni az asztalra, de ő is csak ritkán. Ellenben itt van egy Mark Pellegrino, aki gyakorlatilag az összes színészt és színésznőt lemossa a pályáról színészi játékával. És ez bizony elég gáz a főbb karakterekre nézve.

Az alap koncepciót és jó pár történetszál átemelésre került az eredeti változatból. Többek közöttSally-ről már az elején tudhatjuk, hogy az évad folyamán kiderül, hogy vőlegénye ölte meg. Aki ismeri az angol változatot annak ez nem lehet meglepetés. A készítők azonban ezzel a cselekményszállal okosan bántak, hisz olyan dolgok is megvalósításra kerültek, amelyek előtt tényleg érdemes kalapot emelni. Ilyen például amikor a készítők lazán bedobták azt a megoldást, amikor az egykori vőlegény próbálja elűzni egykori menyasszonya szellemét a közös lakásukból.

A többi karakterrel is hasonló a helyzet, s sok dolog, ami kiderül az évad folyamán már ismerős lehet. Viszont meglepő, hogy példának okáért Josh kapott egy testvért, míg az angol eredetiben az eredeti karakter nem rendelkezett ilyennel. S bizony meglepő módon, de történtek átemelések az angol változat új évadából is.

 

Mindenképp pozitív megemlítést érdemel, hogy sok dolgot változtattak az angol változathoz képest. Így hiába került több eseményszál átemelésre, legtöbbje más véget ért, mint ahogyan az az angol változatban volt. Jó példa a szomszéd kisfiú története: míg az angol változatban vámpírként tovább áll az édesanyjával, addig az amerikai változatban Aidan megöli.

Az évad eléggé összerakott volt, ám voltak kritikán aluli epizódok is, melyben sem a főszál, sem az adott epizódra behozott aktuális eseményszál nem sokat ért. Így bőven akadtak olyan dolgok, ami már simán zs kategóriás megoldás koronázatlan győztesének mondhatjuk. Jó példa erreJosh színvallása családja előtt, miszerint ő vérfarkas. De érdekes módon elmaradt a katarzis, s a család minden tagja gyakorlatilag megrökönyödés nélkül fogadta eme hírt. S bizony az sem tűnt fel senkinek, hogy a hátsó kertben zajló vámpír csatározás se volt olyan csendes, hogy egyáltalán hatszemközt szépen lerendezhető legyen.


Az évadzárás nekem csalódás volt. Egyszerűen majdnem teljes egészében átemelésre került az angol változaté, ami azért eléggé bárgyúnak hatott nálam, hisz ha az alkotok évad közben mertek különböző változtatásokat eszközölni, akkor legyenek elég tökösek, s írjanak már egy olyan évadzárót, ami merőben különbözik az angol változatétól. Nyilván ettől még nem lesz kevésbé nézős számomra, de így nem fogom lerágni a körmömet a következő évadig.
Az évadfinálé, s főleg az évad utolsó epizódjaiban úgy néz ki a készítők, ami pénzt megspóroltak azt bizony belenyomták a szériába. Hiába na, látványosabb évadot kaptunk.  Persze ez még messze van a jótól, de csatorna szintjéhez képest elég jó.

Összességében nem volt halott próbálkozás az amerikai változat, hisz tombol a vámpír láz (True Blood, The Vampire Diaries – egyébként utóbbi negyedik, az utóbbi a második évaddal halálozott el nálam), s bizony lassan minden csatornának kell egy saját vámpíros sorozat. Ebből a szempontból viszont a Being Human US rendkívül jól szerepelt, mint ahogyan azt a nézettség is igazolta. Következő évad pedig indul jövőre, s reméljük kevesebb átemelés lesz az angol változathoz képest, s az írók mernek majd tökösebbek lenni .

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük