Chuck: 4.évad

Kevés olyan sorozat van, amely az első évadától kezdve követ a halál árnyéka, de érdekes módon valahogy mindig a zsákba kerül plusz epizódberendelés, majd a következő évad.
Idén is ez a helyzet állt elő a Chuck-al, ami szerintem remek harmadik évados zárást könyvelhetett el magának. Ahogyan tavaly is, idén is limitált epizódszámmal érkezett az negyedik etap, s évad közben ismételten bővítésre került az évad. S idén is bebizonyosodott, hogy bizony az alkotók képtelenek a plusz epizódokkal kezdeni is valamit. Természetesen idén is megmenekült a széria, de úgy néz ki az NBC utolsó esélyt adott neki, hisz 13 epizóddal jövőre érkezik az ötödik évad. Ráadásul a legrosszabb időpontban, azaz pénteki halálnapon.

Azt kell mondanom, hogy sajnos idén a Chuck ismételten hullámzó minőséget mutatott nekünk. Az alkotók képtelenek mit kezdeni a pluszban berendelt epizódokkal, csak úgy, mint tavaly. 13 epizódra tökéletes vázlatuk van, majd jön a +9-10 epizód és a 13. epizódtól szétesik az egész, csak úgy, mint tavaly. Így sajnos idén se váltotta meg a világot a széria, s bizony kijelenthetjük, hogy a színvonal süllyed. Méghozzá eléggé.

Az előző évad zseniálisan zárult. A készítők felrúgtak mindent. Lerombolták a Buy More-t, előkerültChuck anyja is, tehát már megalapozva megkaptuk a negyedik etap alapkoncepcióját. És akkor jöhet a negyedik évad.
Bevallom kíváncsi voltam az évadkezdésre. Ugyan a Chuck az a sorozat, amit nem szabad komolyan venni, de azért egy bizonyos színt alá ne süllyedjünk, ha egy mód van rá. Itt jön a képbe az évadnyitány, melybe gyakorlatilag megkapjuk a felépített Buy More-t, ami tulajdonképpen egy újabb CIA fedőállomás. Köszönjük. Nem mondom azt, hogy rosszak ezek a jelenetek, amelyek ezen a helyszínen játszódnak, de könyörgöm, ha az előző évadban porig romboljuk, akkor a következőben már ne építsük újra.  Lehet csak én vagyok erre allergiás. Karakterek közül jó párat mellőzni kellett, hisz mint tudjuk a szériánál komoly problémák a költségek ugyebár. Költségcsökkentés címén simán elnéztem volna, ha mondjuk Jeff & Lester páros megy a levesbe, mert a két karakter olyannyira irritáló számomra, hogy legszívesebben kasztrálnám magam ahányszor ők feltűnnek a képernyőn. És akkor eltelik pár epizód nélkülük, s az ember azt hinné, hogy akkor most már megszabadultunk tőlük, de nem. Visszatérnek.

Pozitívumként elsősorban az első 13 epizódról érdemes szót ejteni, hisz a készítők ennyi epizóddal rendelkeztek kezdetben. Ezek tudatosan is voltak felépítve. Nagy nevekben idén sem szerénykedtünk. Elsősorban megkaptuk Linda Hamilton-t, akit sikerült a sminkeseknek kissé összekapni, bár ilyen korú hölgytől azért már kicsit nehéz elhinni, hogy olyan profi módon tud verekedni, mint ahogyan láthattuk az évadban. Hozzá annyi negatívum csatlakozik, hogy az évadban egyszerűen képtelenek voltunk eldönteni, hogy akkor most tulajdonképpen ő milyen karakter is: pozitív, negatív? Vagy hibrid? Mert olyan sokszor váltogatta nézeteit, hogy azt már nem lehetett nyomon követni.

Valamit kellett kezdeni Chuck húgával is, akit nemes egyszerűen a készítők teherbe ejtettek. Így az évad első fele róla is szólt, habár ő ismételten a háttérbe került.
Az évad egyik zsenialitása az volt, hogy ugyan az évadkezdést untam, de harmadik epizódtól valami fantasztikus epizódvégi cliffhanger féléket tettek elénk a készítők, s ebből kiindulva kénytelen voltam a következő epizódot is megtekinteni. Látványosan vége szakadt ennek a 13. epizódban, ami simán működhetett volna akár évad, akár sorozatzárásként. És ennél a pontnál bizonyosodott meg másodszorra is, hogy a készítők nem tudnak mit kezdeni a pluszba berendelt epizódokkal, hisz új főszálat kell létrehozniuk. S innentől teljesen szétesett az egész, s lehúzta az évad első felét is.

Chuck-Sarah esküvővel szépen elhúzták a második felét az évadnak, bár várható volt, hogy ezt csak az évadzárásban láthatjuk majd. Ugyanakkor remek alapkoncepciónak tűnt, hogy Ellie lenne egy alvó ügynök, azonban a készítők ezt elvetették, így másra került eme megtisztelő szereposztás. Ami azért is óriási baki számomra, mert az évad vége felé bizony volt egy olyan momentum, amiből ez teljesen lejöhetett nekünk. S mivel ezt megváltoztatták a készítők – amit egyébként elég erősen hangsúlyoztak korábban – számomra nagy negatívum lett.

Az évad második felére olyan érdektelen szálat sikerült előhozni, hogy az tényleg kimerítette a gagyi fogalmát. Míg az évad első fele nézhető volt, addig a második fele jóformán nézhetetlen volt. Bizony, jobban jártunk volna, ha csak tizenhárom epizódot kapunk idén.
Az évadzárás harmatgyenge volt, s szinte kiszámítható. Egyszerűen teljesen eltértünk attól, amibe beleszerettünk kezdetben. Én amondó vagyok, hogy ha a sorozat nem utolsó évadával térne vissza megeshet, hogy én a negyedik etap után intettem volna búcsút a sorozat. De majd látjuk: jövőre.

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük