Nikita – Pilot (1×01)

Az idei sorozatszezon egyik legjobban várt újonca volt számomra a Nikita. Amelynek ugye van egy 1990-es filmes alapja (amit ugyan láttam, de nem emlékszem rá), melyből született is egy öt évados sorozat is, amit én nem láttam.

Tehát csajos akciósorozatról van szó, melyre már alapból fel is kaptam a fejemet, hisz szeretem ezt a műfajt feltéve, ha normális módon van találva, s nem valami “zs” kategóriás híg széklet. A sorozat nyitánya is remek számokat hozott a csatorna szintjén, noha kicsit furcsállom, hogy pont egy ilyen sorozatot rendelt be a The CW, mely tulajdonképpen a nőket jelöli meg célcsoportként. Lényeg, hogy szeptember elején már láthattuk is a bemutatkozó epizódot, melyből mindenki eldönti, hogy kíván-e a sorozattal maradni. Részemről óriási pozitív csalódás volt, s magasan felülmúlta az elvárásaimat.

A bevezető epizódban mindent megtudtunk, amit kell. Először is kb. két percet szántak a készítők arra, hogy Nikita elmesélje azt, hogy hogyan jutott el a jelenig, ami épp a szemünk előtt játszódik. Tehát a lány fiatalkorában drogfüggő volt, akire a kormány rávert egy balhét. Ezek után szépen betette egy jó kis programba, ahol profi bérgyilkosnőt faragtak belőle. Persze ez remekül ment neki addig, amíg éppenséggel szerelembe nem esett. S mivel ez szigorúan tilos, ezért a vőlegényt azonnali hatállyal likvidálni kellet. Mivel a kormány titkos szerve (Divison) elől nincs menekvés, így szinte csodával egy szinten említhető, hogy Nikitának mégis sikerült elszöknie. Azonban a lánynak esze ágában sincs bujdokolni: bosszút akar állni.

Mint már többször leírtam, hogy a The CW a többi amerikai kereskedelmi csatornához képest elég kicsit, így ha a sorozatai megvalósítása néhol túl olcsónak hat azon nem kell csodálkozni. Nos a Nikitában is van ilyen, nem kell aggódni. Az akció jelenetek rövidségén is látszik. Persze ettől még nem lett rossz a bevezető epizód, sőt!
Szereplők innen-onnan ismerősek lehetnek. Van egy Aaron Stanford-unk, akit én több filmből ismerek (X-men, Sziklák szeme többek között), illetve egy Lyndsy Fonseca-nk is, akit a How I Met Your Mother és egy korábbi Desperate Housewives évad alkalmával ismerhettünk meg. Na meg itt van egy ex-Vészhelyzet sztár, Shane West is.

Az nekem hatalmas nagy pozitívum, hogy a főszerepet alakító Maggie Q (akivel egyébként most “találkozok” először) tucatnő. Tehát nem felfújt mellű bombanő, hanem egy átlagos nő. Így legalább valamilyen szinten hiteles lehet az alakítása, mert az ember nem azt fogja nézni, hogy mikor mutat mellet, vagy mikor fog villantani valamit.

A történettel és a megvalósítással nem sok kivetnivalót találtam. Habár helyenként kicsit gyengének éreztem bizonyos szituációkat, de ezt így az elején még bőven el lehet nézni. Az nálam megint egy nagy pozitívum, hogy a fő karakter nem a végletekig eltökélt bosszúálló szerepét sugallja, hanem egy határozott női jellemet tükröz. Tehát amolyan Sydney Bristow-féle karaktert kaptunk. Az epizód végére kaptunk némi csavart is, szóval garantált, hogy jövő héten is a sorozattal tartok.

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük