Sinchronicity

A fő sorozatszezon többnyire szeptember és május közé tehető. Nyáron kevesebb olyan sorozat fut, mely nem ismétlés, s  új epizódokkal jelentkezik. Tehát a nyár sorozatszemszögből uborkaszezon, ahol lehet pótolgatni azokat a dolgokat, amikre nem volt időnk év közben, illetve újranézhetünk sorozatokat, filmeket amikre a hétköznapokban nem volt idő.

Ebből a szempontból igyekeztem hasznosan tölteni az uborkaszezont. Nos ebből a szempontból új sorozatként próbáltam be a Sinchronicity-t, ami egy angol sorozat, s csupán egyetlen egy évadból, azaz hat epizódból áll, melynek van eleje, közepe, vége, azaz van befejezés, azaz a hatodik rész végére kerekké válik a történet, s nem maradnak nyitva szálak.
Kevés angol sorozattal volt dolgom eddig, s úgy néz ki, hogy kizárólag olyanokat fogok ki, amelyek valóban bejönnek, s valóban olyan jól vannak elkészítve, hogy teljesen beléjük lehet szeretni. (Ilyen volt részemről a Being Human és a Survivors is).

A történet középpontjában tulajdonképpen egy szerelmi négyszög áll megtűzdelve pár erotikus jelenettel. Tehát teljesen hétköznapi, már-már sablonos történettel állunk szemben. Szóval mi is az, ami kicsit másabbá, kiemelhetőbbé teheti az egészet? Maga a történetvezetés, s a szálak tökéletes összefűzése, melyből megannyi komikus helyzet adódik anélkül, hogy bugyuta marhaságba torkollna az egész sorozat. És épp ez az, ami szerethető az egészben!
A történet középpontjában a pornóújságnak dolgozó Nathan áll, aki elmeséli az egész történetet. Hagyományos alaptörténetet kapunk. Adott egy lány Fi, aki összejön Nathan legjobb barátjával Jase-szel. Azonban Fi összeszűri a levet Nathan-nal. Megesik mindennapokban. Azonban nem kell sajnálni magát Jase-t sem, aki viszont meleg viszont tart fent egy Mani nevű orvossal, azaz homofóboknak egyáltalán nem ajánlott a sorozat.

A sorozat rögtön Nathan narrálásával kezd, aki közli velünk, hogy egy történetet fog nekünk elmesélni. Ez megadja az alap hangulatot, ami kitart mind a hat részen keresztül. Hat részt ki kell tölteni, így gyakran találjuk szembe magunkat, hogy Nathan bizonyos eseményeknek elképzeli az alternatív következményeit is. Persze nem kell megijedni, hisz senki nem fog belegabalyodni a végére, hogy mi volt az, ami valóban megtörtént, s mi volt az, ami csak elméleti síkon mozgott. Ellenben a friss néző néha rácsaphat az asztalra, amikor egy-egy jelent sor után kiderül, hogy az gyakorlatilag a narrátor egy elképzelt szituációja, s nem az eredeti történet vonal.

Kezdésnek a készítők bemutatják Jase és Fi találkozóját, amitől jó páran csöpöghetnek majd, hisz romantikus hátszele azért megvan a dolognak. A bonyodalmak ugye akkor kezdődnek, amikor egy buliban Jase eltűnik,  majd pedig Nathan és Fi egymásnak esnek. +18-as jelenetek után pedig ott van egy kialakult helyzet, amivel kezdeni kell valamit. Talán az első epizód erejéig szánhatjuk is Jase-t, amiért legjobb barátja szarvazta fel. Azonban a készítők rántottak a dolgokon egyet, hogy tulajdonképpen egyetlen egy karakter sem legyen elítélhető, ellenben sajnálható annál inkább. Hisz jóformán egy epizód erejéig sajnálhatjuk szerencsétlen Jase-t, aki közli legjobb barátjával, hogy megcsalta barátnőjét. Hogy sokkoljanak kicsit az írok kiderül: a férfi egy másik férfivel csalta meg aktuális barátnőjét.

A történet zsenialitását épp azt adja, hogy kiválóan keveri a drámai és a komikus elemeket. Hisz ott áll Nathan, aki időközben halálosan beleszeret Fi-be, aki ugye nem akarja elhagyni jelenlegi barátját. Ugyanakkor ott van Jase, akinek időközben őriznie kell titkát. Tehát a sorozat pikantériáját megkapjuk.

Azt, hogy az ép eszű ember ilyen helyzetben mit tenne (elmondaná szívszerelmének, hogy szereti, s aktuális barátja meleg) azt hanyagoljuk. Ellenben Nathan mit tesz az érdekes, hisz egyszerre akarja megóvni szívszerelmét azzal, hogy hazudik neki, miközben barátja másik életét tudja eltitkolni.  A szálakat rendkívül jól szövik össze az írók már-már zseniális jelzővel lehetne illetni. Persze ezeket még meg kell toldani a Nathan által képzelt alternatív eseményvonallal is, hogy aztán tényleg kapkodhassuk a fejünket.
Érdekes módon minden apró részlet kapcsolódik egymáshoz. Ezt a történet előrehaladtával meg is tudjuk amolyan Lost-féle visszatekintések kapcsán. Hisz kezdetben csak szerelmi háromszög idővel kibővül négyszöggé azáltal, hogy Mani bizonyos események kapcsán személyes ismeretségre tesz szert Nathan-nel és Fi-vel.

Komikus helyzetekből is adódik jó pár. Itt van rögtön az epizód, melyben kiderül, hogy a szerelmi négyszög mind a négy tagja szifilisztől szenved, s ráadásul rejtély, hogy tulajdonképpen ki volt az, akitől az egész indult. De ide sorolhatjuk Nathan apjának eléggé vicces halálát is. De akár a furcsa drogdílert is.

A hatodik rész végére mesteri szintre emelik a készítők a szálak összegubancolását, majd annak megoldását. Ráadásul tíz percenként alternatív eseménysorozatot kapunk a képünkbe, hogy teljesen összezavarjon minket, hogy most tulajdonképpen meg is az, amelyik valójában megtörténik.
Végül kellemesen csalódik a néző. Egyrészt letisztázódik, hogy mely eseményszál volt a valós, s melyik volt Nathan képzeletének szüleménye. A néző pedig elégülten kelhet fel a foteljából egy pozitív élménnyel.

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

6 hozzászólás a(z) Sinchronicity bejegyzéshez

 1. djzsuzska mondta:

  Köszi az írást! 🙂
  Amikor belekezdtem a Sinchronicitybe (idén március), alig volt róla információm. Jó látni, ahogy terjed a sorozat híre.

  Az első pillanatban megtetszett, mégpedig azért, mert nem szokványos. Illetve az alapsztori (szerelmi sokszög) az, de a kivitelezés egész egyszerűen zseniális.
  Jók a színészek, nagyon jó zenék csendülnek fel az epizódokban és a narrálás is ötletes szerintem.

  A szifiliszes epizód tényleg az egyik legjobb lett, illetve nekem nagyon tetszett még a 2. rész is, ahol Nathant alaposan megtréfálja a főnöke és ahol az epizód vége felé kisebb összezördülés támad Nathan lakásán.

  Abszolút kellemes kikapcsolódás a sorozat.

 2. Dentorel mondta:

  Egy jó sorozatnak általában terjedni szokott a híre! 😉
  Én is éjszakáztam azért, hogy még egy részt megnézzek. Mondjuk mindig tudtak meglepetést előhúzni a készítők. Ha olyan hangulatom lesz tuti, hogy még egyszer nekiülök. 🙂

 3. Szandi mondta:

  Hellóóó! Azt szeretném megkérdezni, hogy honnan tudom letölteni ezt a sorozatot…mát kb. 1 napja keresem de sehol nem találom :s

 4. Dentorel mondta:

  Sehonnan. Ismereteim szerint már nincsenek működő linkek, torrentek pedig hallottak…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük