Tomb Raider Anniversary Teszt

Platform: PC

A Crystal Dinamics az egyik legsikeresebb feltámasztást hajtotta végre a Tomb Raider Legend-del. Hatalmas sikert elért első epizódot évenként követte újabb részek és a hozzájuk készülő kiegészítő epizódok, de sajnálatos módon a későbbi folytatások kritikái már nem voltak olyan jók, s az idő elteltével egyre inkább negatívan ítélték meg az új játékokat. A negatív visszhang leginkább annak volt köszönhető, hogy az évről évre megjelenő játékok csak minimális mértékben fejlődtek, változtak, s szinte lassan minden rivális játék lekörözte. Végül 2000-ben a Chronicles-szel véget ért a dal, s a készítők úgy döntöttek, hogy ideje a játékot új alapokra helyezni. Így 2003-ban érkezett a The Angel Of Darkness, mely félkészen került a boltok polcaira, s a változtatások sokaságának köszönhetően meglehetősen hatalmasat bukott a vele egy időben bemutatásra kerülő második mozifilmmel egyetemben. A bukás mértéke hatalmas volt, hisz a kiadót felvásárolták, s a fejlesztő csapat a Core Design pedig gyakorlatilag megszűnt.
A franchise gyakorlatilag hallottnak minősült szinte mindenki előtt. Kivéve a kiadó és a fejlesztő cég előtt. Ugyanis közeledett a tíz éves évforduló, s kellett valami évfordulós játék. Így a Core Design bele is fogott annak elkészítésébe (különböző videók fellelhetők különböző videómegosztó portálokon ebből a verzióból), de a kiadó végül elvette a projectet, s végül a Crystal Dinamics-nek adta, aki végül el is készítette a játékot.

Akadtak azonban régi rajongók, akik az előző résszel kapcsolatban negatív véleményüknek adtak hangot. Ugyanis a régi motorosok hiányolták a Legend-ből azokat az elemeket, amelyek a játékot annak idején azzá tették, amivé vált: kimaradtak a nehéz logikai fejtőrök, elhalálozás gyakorisága, és a precizitás. És persze a játékidő is elég kurtára sikeredett az előző epizódokkal ellentétben.
Ezeket minden bizonnyal mérlegelték a készítők is, ugyanis az Anniversary egy elég korrekt játék lett, ami elég hű maradt az 1996-os első epizódhoz. A Crystal Dinamics feltehetően bízott az erős rajongótáborban, s merészebbek mertek lenni, s egy valóban élvezhető, de kellően nehéz és hosszú játékot adtak ki a kezük közül elfogadható grafikával és gépigénnyel.


A fejlesztők igyekeztek hitelesen újra megvalósítani az 1996-os első epizódot. De mindezt úgy, hogy közben a korábbi epizódban eszközölt változtatásokat is igyekeztek beleépíteni az évfordulóra szánt játékba, hogy ez senkit se zavarhasson. Ennél fogva például kalandornőnk ismét egyedül kell bóklásznia szinte semmi segítség nélkül.Egyetlen egy segítségforrása a naplója lehet, ahová néha érdekes bejegyzéseket tesz, ami segítségünkre lehet.
A menürendszer és tereptárgyak szintén hasonló stílusban került megvalósításra az előző résszel ellentétben. Valamennyi fegyvert magunkkal cipelhetünk, nincs limit. Kis és nagy elsősegély csomagok lesznek segítségünkre, ha sérülünk. Viszont számuk korlátozott, így jobb, ha mi is tartalékolunk. Főhősnőnk külseje is hasonló, mint a kultikus első epizódban. Sokaknak nagy szívfájdalma volt, hogy tervezés után eltűnt a védjeggyé vált copf, ami most az évfordulós játék erejéig belekerült ismét. Tárgyak terén megkaptuk az oldalunkon található mágneses csáklyát, melynek funkcióit kicsit átalakították, butították, hisz igyekeztek olyan játék körülményeket, hangulatot varázsolni, mint az első részben.

A változtatások persze itt még nem értek véget, ugyanis  felszerelésünk is változott. Legjelentősebb változás, hogy eltűnt a lámpánk. Helyette még fáklyát sem kapunk, ugyanis meglepő módon, de a játékban nem kell majd sötét helyen bóklásznunk. Emellett, hogy igazi Tomb Raider-hangulat legyen megkaptuk azt a lehetőséget, hogy az automatikus kapaszkodást kikapcsolhassuk, tehát igazi mazochista játékosoknak bátran ajánlható, hisz így visszakapjuk a régi részek egy nehéz elemét, hisz így igazán precíznek kell lenni ugrások terén, ha nem akarunk magas peremekről lezuhanni, vagy pedig szakadékba zuhanni. Akinek persze ez nem lenne elég az nyugodtan kezdheti a legnehezebb nehézségi szinten, s majd  igencsak tépheti a haját a játék vége felé, ugyanis már könnyű nehézségi szint is igencsak tartogat komolyabb kihívásokat.
Természetesen akadnak olyan dolgok is, amelyek változatlanok maradnak az előző epizódhoz képest. Először is ismét megvan a lehetőségünk, hogy minden pályát kipörgethessünk időre, azaz a Time Trial lehetőség is bőven megvan. Emellett minden pályán különböző relikviákat és titkos helyeket kell megkeresnünk. Az előző részben jelentős részüket nagyon könnyen megtudtuk szerezni, s elég könnyen meg is találtuk őket. Nos az évfordulós játékban ez koránt sincs így, ugyanis a készítők remekül eldugták ezeket. Így tehát elég szemfülesnek kell lenni ahhoz, hogy ezeket megtaláljuk.

A játék két részre osztható. Először is van maga a főjáték és van nekünk egy Croft kastélyunk is, amolyan gyakorlópálya. Természetesen bármikor leülhetünk elé, de teljes egészében akkor “forgathatjuk” fel, ha a játék végére értünk, hisz akkor valamennyi extra tartalmat birtokolhatunk.

A játék szinte kisebb módosításokkal hű maradt az eredetihez. Történetünk középpontjában egy Scion nevű tárgy áll, amit Jacqueline Natla  megbízásából kell előkerítenünk. Így hát ismét beutazzuk a földet annak érdekében, hogy az ereklyénkre rátaláljunk. A helyszínek pontosan úgy követik egymást, ahogy az első epizódban megszerethettük. Így hát nagy meglepetésben ebből a szempontból nem lesz részünk. Természetesen a kor követelményeinek megfelelően hatalmas belső tereket kaptunk, gigászi bejárható területtel. Sajnálatos módon ehhez az epizódhoz nem készült Next Gen grafika, mint elődjéhez, de ettől függetlenül mai szemmel is elfogadható grafikával rendelkezik, s bizony megállja a helyét. S akadnak is olyan részek, amikor rácsodálkozhatunk a grafikai gyönyörűségére. Ebből kiindulva a készítők kihasználták, hogy grafikailag sokkal szabadabbak, mint az 1996-os készítők, így aztán jó pár módosítást végrehajtottak, s ezáltal nehezítettek is a játékon. Példának okáért hiába játszották ki sokan rengetegszer az első epizódot, s hiába vágják csípőből mi hol van, milyen rejtvénynek mi a megoldása, ugyanis a 2007-es évfordulós játékban bőven akadnak új fejtőrök, új nehézségek, amelyek a régi motorosoknak is okozhatnak fejtörést vagy akár álmatlan éjszakát is akár.

Ugyan a pályák rövidek, de egy-egy helyszínre többször vissza kell térnünk, továbbá mindenféle fejtörőket is kapunk, így egy pályán töltött idő ennek fényében többszöröse is lehet. Természetesen emellett ezt az időt ellenfeleink növelhetik, mely elég változatossá sikeredtek.
Ebből a szempontból is hűek maradtak a készítők az első epizódhoz, hisz emberi ellenfelek száma igencsak karcsúak ellenben az állati és egyéb természetfeletti, mitikus lényekkel szemben, amelyekből azért aztán van választék a játékban, tehát unatkozni nem fogunk. Ahogy haladunk előre úgy nehezednek a fejtörők, s ezzel egyetemben nehezednek az ellenfelek is. S bizony vannak olyan részek a játékban, amikor igencsak csapkodni fogjuk az asztalt, hisz nem lesz egyszerű dolgunk.

Az Anniversary-ben visszatértek teljesen az alapokhoz. Ebből fakadóan a fő hangsúly a helyszínek felfedezésében, rejtett ereklyék utáni kutatás és fejtörők megoldásán van. Legnagyobb hangsúly a precizitáson van és az időzítésen, így legtöbbször egyedül bóklászunk különféle helyszíneken. S természetesen mindenre alaposan oda kell figyelni, hisz nincs időnk korrigálni bizonyos dolgokat. Példának okáért bizonyos ugrásoknál, kapaszkodásoknál, ha nem vagyunk kellően ügyesek, akkor bizony könnyen az életünkkel fizethetünk, hisz egy rosszul kivitelezett ugrásnál elveszíthetjük egyensúlyunkat, s hiába van meg a megfelelő gomb a klaviatúránkon, amivel ezt helyre tudnánk hozni, ha közben agyon nyomnak a falak, vagy a tüskés csapdák felnyársalnak. Hisz a játék előrehaladtával bizony nehezednek a továbbjutási esélyeink, s egyes csapdák, fejtörők már időre működnek, s nem elég precízen kivitelezni egy-egy ugrást, hisz nem lesz időnk korrigálni, ha elrontottunk valamit.
Fentiekből kiindulva meglepő módon, de nem lesz monoton a játék még akkor sem, ha a játék nagy részében egyedül kell bolyonganunk, hisz minden szinten, pályán akad olyan dolog, amivel elszórakoztathatjuk magunkat. Ha elég mazochisták vagyunk simán állíthatjuk a játék nehézségi szintjét akár a legnehezebbre is, továbbá minden egyes szintjét kipörgetjük időre a Time Trial segítségével, csak ember legyen a talpán, aki x időre ki tudja vinni a játék utolsó pályáit.

Fentiek mellett a játék el van látva bőven extrákkal. Ha megtaláltuk az összes rejtett helyett, relikviát továbbá az összes pályát végigvittük a Time Trial módban akkor megannyi extra lehet a miénk. Első körben fontos megemlíteni a készítői kommentárokat, amelyek elég sok mindent elárulnak a sorozatról, de legfőképp az évfordulós játékról. Többek között bármelyik pályát ismételten végig vihetjük, melyet a főmenüből választhatunk ki. Extra tartalom jár mellé példának okáért bármilyen ruhát választhatunk az adott szint mellé. Ráadásul van egy-két olyan extra tartalom, ami igazán tud aztán meglepetést okozni a játékosnak. Emellett pedig megannyi leírás vár a játékosra.
Összességében egy rendkívül jó, eredetihez hű játékot kaptunk a Crystal Dinamics-tól. Hatalmas belső terek, megannyi rejtvény, és persze emellett igencsak nehéz és hosszú játékmenetet kaptunk, s keveseknek lehet akár egy szavuk is, hisz a játék szinte teljes egészében megfelel a kor követelményeinek. És nem elhanyagolható az sem, hogy szinte minimális a bugok száma.

Pozitívumok:
> Összetett és hosszú pályák;
> Rejtvények;
> Hangvilág;
> Új mozgások, akrobatikus képességek.

Negatívumok:
> Next-Gen grafika hiánya;
> Néhány kisebb bug;
>  Olykor előforduló fagyások.

A bejegyzés a következő oldalakon olvasható még: 

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük