Kilakoltatás (2021)

Ha magyar alkotásokról van szó, akkor bizony a blog keretein belül sokszor kifejetettem a véleményemet. Továbbra is tartom magam ahhoz, hogy a magyar film és sorozatgyártás sokat fejlődött az elmúlt időben, de az is tény, hogy még mindig sikerül olyanok alkotásokat elkészíteni, amit szinte bűn megtekinteni. Talán tavasszal mentem el az egyik művész moziként is működő filmcentrum előtt, ahol megláttam a Kilakoltatás plakátját. Gondolkodóba estem, hogy vajon beüljek-e rá vagy sem, de végül meggondoltam magam. Azonban a mai napon elérhetővé vált, így aztán úgy döntöttem, hogy megtekintem, ha már szabad a délutánom. 

A film címe tökéletesen összefoglalja az alkotás alapkoncepcióját. Nem kell tapasztalattal rendelkeznie senkinek sem ezzel kapcsolatban, de aki szokott híreket nézni, vagy korábbi években nézett az minden bizonnyal ezzel a szóval már találkozott. S amennyiben találkozott úgy majdnem biztosan tisztában is van azzal, hogy ez mit jelent. Erre a dologra akkor szokott sor kerülni, amikor valaki ingatlanát az adóság elviszi, vagy pedig nem tudja fizetni a lakbért, s ha magától nem hajlandó akkor hivatalos úton kell megtenni azokat a lépéseket, hogy az adott ingatlant elhagyja. Jelen esetben az első opcióval van dolgunk. Egy kisnyugdíjas története ez bő egy órában, aki megbízva a fiában kezességet vállal hitelügyben kezesként, de mivel a törtlesztő nem lesz fizetve, így a bíróság árverésre bocsájtja az ingatlant, s megjelennek az új tulajdonosok is, s velük együtt pedig a hivatalos rendfentartók is, akik megpróbálják a jelenleg tulajdonost kilakoltatni.
A film egyébiránt rögtön egy erős kezdéssel nyit. Megjelennek az aktivisták, akik mindenképpen arra törekednek, hogy a tulajdonosnak ne kelljen elhagynia az ingatlanát. Érdekes történet ez így, hiszen ahogyan haladunk a játékidőben előre úgy tudunk meg egyre többet magáról az idős néniről, valamint annak hátteréről. Ugyan megvannak a drámai fordulatok, de bőven akadnak olyan események is, amelyek a semmibe futnak ki. Tulajdonképpen mennyi valóságtartalma van egy ilyen koncepciónak, azaz mennyire fedi le azt, hogy hogyan történik egy kilakoltatás az talán most nem is lényeges.

Az mindenképpen pozitívum, hogy a karakterek eléggé elütnek a megszokott filmestől, így aztán aki arra vágyik, hogy némi változatosság legyen ebben az minden bizonnyal nem fog így csalódni. Mindenképpen említést kell tennem arról, hogy a cselekmény elsősorban egy helyszínen játszódik, tehát nagy mozgási terünk nincsen. Adott karakterek sokszor tűnnek egysíkúnak, de elég gyakran váltanak irányt ahogyan halad a történet előre. 

Ha a színészekről kellene véleményt nyilvánítanom, akkor azt kell mondanom, hogy gyakorlatilag alig van olyan, aki ismerős volt számomra. Az viszont megér egy dicséretet, hogy legalább nem esnek ki a ritmusból, s van némi kerete a játékuknak, így könnyen beleélheti magát az ember a cselekménybe. Ami viszont nekem negatívnak számított az nem volt más, mint a játékidő, amely sajnos bő egy órát tesz ki, ha nem vesszük alapul a stáblistát. Azt kell mondanom, hogy komoly problémát nem okozott a megtekintése, s nem is bántam meg, hogy megnéztem. Sokat nem szabad tőle várni, de egy unalmas estén azért kellemes kikapcsolódás lehet, ha az ember vevő ilyen témára. 

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.