Resident Evil: 1×01 (Pilot)

A Resident Evil egy olyan alkotás, amely számítógépes játékként indult hódító útjára, s elég nagy utat járt be. Ámbár én soha nem voltam rajongója. A filmes adaptáció nagyon sokaknak nem nyerte el a tetszését, de nekem talán az első három tetszett. Aztán az is szépen elindult a lejtmenet felé, s az egész kezdett arra emlékeztetni, mint régen a tévében futó szappanoperák. Azonban adtam még egy esélyt a sorozat feldolgozásnak. Ha egy franchise sikeres, akkor egyértelmű, hogy abból pénzt kell szerezni. Nem véletlen, hogy amikor elfogy a kreativitás, akkor jönnek többnyire a remake és a reboot változatok. Így van ez a Resident Evil-lel is, amely kapott már egy Resident Evil: Welcome To Racoon City reboot féle “valamit”, s most pedig jön egy sorozatos feldolgozás. 

Rám a játékok nagy hatást nem tettek habár próbálkoztam velük. Az alapkoncepció szerint az Umbrella Corporation kifejleszt egy vírust, amely szabad utat nyer magának. Az embereket pedig nem meggyógyítja, vagy éppenséggel megöli, hanem tulajdonképpen átalakítja őket. Lelkük, személyiségük megszűnik ellenben marad egy éhséggel küzdő ragadozó, amelynek háromféle kimenetele lehet, ha szembe találjuk magunkat ezzel a helyzettel. Futunk és megmenekülünk ezáltal, de kaphatunk egy harapást, melynek köszönhetően mi is egyek leszünk. Esetleg élve tulajdonképpen felzabálnak. A mozifilmek kicsit nagyobb költségvetéssel készültek, így sok érdekes helyzetet tudtak teremteni, ámbár tény, hogy az is átment idővel szappanoperába, s talán az utolsó részekre már nem is nagyon emlékszem. Hiába volt próbálkozás kérdés továbbra is adott: kinek vagy kiknek is készülnek az újabb alkotások?
Egyrészről ott vannak a filmek, melynek fényében nem igazán élvezhető alkotás a nyolc részes sorozat. Én teljes mértékben úgy ültem neki, hogy semmi elvárást nem keltettem a sorozat felé, s a korábbi próbálkozásokat hiába néztem meg tulajdonképpen semmire nem emlékszem belőle. Az alapkoncepció továbbra is az Umbrella Corporation és az ő általa kifejlesztett T-vírus. Ahelyett, hogy kapnánk egy jó zombis horrort sajnos azt kell mondanom, hogy egyfajta enyhe szappanoperás hangulatú valami jön velünk szembe, amit már csak azért is érdemes megnézni, mert csupán nyolc részből áll, tehát hamar végére lehet jutni, hogy vajon csak a felvezető volt ilyen száraz esetleg az egész sorozat ilyen lesz. 

Jómagam inkább a “steril” szót tudnám használni a bevezető epizódjára. Igazából nem tetszett, de nem is utáltam. Végig néztem, amely óta azért eltelt jó pár nap, s azóta próbálkozok megírni eme bejegyzést. Mennyit merítettek a játékokból nem tudnom, hiszen keveset foglalkoztam velük, s amelyek grafikában elfogadható volt számomra azokat pedig már a rajongók is erősen kritizálták. Ebből a szempontból nem tudok véleményt alkotni ellenben azt többször észrevettem, hogy a mozifilmekből innen-onnan azért vettek ötletet. Nem mondom, hogy konkrétan le voltak másolva, de hogy merítettek belőle jócskán az biztos. Mindezek mellett ott vannak a karakterek, amelyek elég sablonosra sikeredtek, így nem is tudtak lekötni, s a sorsuk sem érdekelt igazán. Azt még bevette a gyomrom, hogy két idősíkra terelték a történetet. Az egyik volt a jelen, s a másik az apokalipszis kitörése utáni időszak. Bár bevallom nekem nem itt vérzett el a dolog majdnem. 

Egy ilyen koncepciónál nagyon lényeges dolog a megvalósítás. Erre azt tudom mondani, hogy elég közepesre sikerült. Akadtak persze olyanok, amelyek azt a látszatot keltették bennem, hogy itt valami nagyon jól fog menni, de aztán végül megint átestünk a ló túloldalára, s csak remélni merem, hogy mindez tulajdonképpen nem más, mint a felépítés a többi részhez, amely majd sokkal akciódúsabb, s nézhetőbb lesz. Egyelőre még nem kaszálom el, s igyekszem tartani magam ahhoz, hogy ne fussak bele évadkritikákba, s kíváncsi vagyok, hogy vajon hová fog kifutni az egész történet. 

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük