A besúgó: 1.évad

Ha sorozatokról van szó, akkor elég nagy a lemaradásom. Egyrészről az idő jelentős részét nem a képernyő előtt töltöm másfelől pedig elég nehezen kezdek bele új szériákba. Ha mégis, akkor elég nehezen tudom őket követni hetente, s sokszor mikor lemegy az évad akkor már nem is emlékszem mi volt az, ami megfogott benne. Egy valami azonban biztos, hogy nem voltam és nem is leszek előfizetője semmilyen platformnak lévén szinte minden elérhető és felkerül az internetre. Az HBO Max új sorozatára is így találtam rá, amelyet még hajlandó voltam hetiben nézni.
Szégyen vagy nem szégyen, de azért a magyar történelemben annyira képben már nem vagyok. Egyrészről nagyon sokat felejtettem másrészről pedig magával a témával nem is foglalkoztam középiskolás korom óta. Harmadrészt mivel egyáltalán nem nézek TV csatornákat, s politikai tartalmakat sem olvasok ezáltal elég gyorsan felejtem azokat, amelyekkel elég naprakész voltam iskolás koromban. Ezek ellenére azért mégis bepróbáltam eme szériát, melynek tegnap ért véget az első évada. Kérdéses persze, hogy az első évada vagy maga a sorozat. 

Hullámzó. Nagyjából ezzel az egy szóval tudnám leírni a széria minőségét. Mint ahogyan fentebb is írtam én nem ebben a korban éltem fiatalságomat, hiszen ebben a korban születettem. Sok emlékem nem nagyon lehet a forradalomról, vagy pedig arról a rendszerről, amelynek mindenki a tagja akart lenni, de tulajdonképpen mindenki utálta. Ezt a központi témát igyekezett megfogni a széria, amely bevezető epizódja meggyőzött arról, hogy talán érdemes próbát tennem vele. Nem mondom, hogy nem kötött le, de azért nem vártam köröm rágva a pénteki napokat, hogy elérhető legyen az új epizód. Én azt mondom, hogy inkább hullámzó volt a cselekmény, s talán a nyolc rész még soknak is volt mondható. Akadtak jó momentumok, s érezhető volt, hogy az alkotók megpróbáltak írói magasságokba emelkedni, de nagyon sokszor a cselekmény folyamán elmaradt a katarzis. Ebből fakadóan persze nem mondható, hogy a sorozat rossz, vagy nem ajánlható, hanem inkább egy középszerű jelzővel lehetne illetni. 

Én, aki nem ebben a korban élt elég fura volt látni ezeket az eseményeket. Voltak olyan történeti szálak, amelyeket képesek voltak nyolc epizódon keresztül elhúzni, s majd megoldatlanságba vezetni, de akadtak olyanok, amelyekkel szerintem nem foglalkoztak elég jól. Mindenképpen kíváncsi voltam az évadot lezáró részre, hogy vajon mit fognak az alkotók meglépni. Azt kell mondanom, hogy egy átlagos epizód minőségnek felelt meg az egész, s minimális katarzist értünk el. Talán hibának lehet felróni, hogy sok karaktert kaptunk a sorozatban, s emiatt is lehetett némi zsúfoltságot érezni. Véleményem szerint ennek is köszönhető, hogy az évadzáróban főbb központban elég kevesen voltak, s kevés olyan momentumot kaptunk, amelyet érdemes lenne kiemelni. Engem kifejezetten érdekelt volna, hogy hogyan is valósítják majd meg azt a pillanatot, amikor majd kitör a forradalom. Ennek ellenére némi csalódottság kerített hatalmába, hiszen a főbb karakterek futkorászásán kívül nagyon sok minden nem történt. 

Nem mondom, hogy rossz volt, de nem is tudom sok pozitívummal illetni a sorozatot. Főleg, ha azt veszem alapul, hogy kevés ismert színész tette tiszteletét ebben a szériában, s nagyon sok lezáratlan szál maradt. Én úgy vagyok vele, hogy amennyiben lesz folytatás akkor még teszek vele egy kört, de nem történik jelentős változás minőség terén akkor minden bizonnyal abba fogom hagyni. 

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.