Matrix: Resurrections (2021)

Magyar cím: Mátrix – Feltámadások 

Szerintem kevés ember van, aki nem ismeri valamilyen szinten a Matrix franchise-t. Ha nem is rajongó, és ha nem is tetszett neki de valószínűleg halott már róla. Én tinédzserként láttam az első részt, és tetszett. Nem mondanám magam rajongónak, de tetszett. Mai napig emlékszem, hogy pont akkor került bemutatásra a folytatás, amikor épp tavaszodott és a ballagás előtt álltam az általános iskolában. Mivel nem társultam be a többi tinédzser közé, így a szórakozási lehetőségem kimerült a strand és a mozizásban. Így aztán sűrű vendég voltam a moziban. A folytatást, ha jól emlékszem háromszor néztem meg, míg a befejező harmadik részt kétszer. Ha iskolásként lett volna keret rá, akkor minden bizonnyal megvásároltam volna DVD-n, de helyette egy akció keretén belül hat évvel ezelőtt megvettem Blu-ray kiadásokat. Én azok közé tartozom, akiknek tetszettek a folytatások is. Habár tény, hogy a film mitológiájába nem ástam bele magam. Egyszerűen csak leültem elé és jól éreztem magam a megtekintése közben. Folytatásra nem is vágytam, és bevallom számomra annyira lezárt volt a film, hogy meg is lepődtem, hogy elkészült a negyedik rész. Amivel kapcsolatban viszont már elég vegyes érzelmeim támadtak. 

Ha egy film sikeres lesz és a koncepció sem mozog elég szűk keretek között akkor bizony magán hordozza a folytatás lehetőségét, ha minden feltétel adott. A filmmel kapcsolatban az egyik dolog, ami nem tetszett az az eltelt idő. 2003 nem most volt, s azért 18 év eltelte után egy újabb részt piacra dobni azért nem kicsit volt meredek dolog meglépni. Annak fényében pedig végképp, hogy egy teljesen lezárt trilógia folytatása érkezik minimális visszatérő karakterekkel. Ráadásul mindezt úgy, hogy azért az eltelt időben ők is megöregedtek. Ami egyébiránt természetes folyamat, és azért el kell ismerni, hogy fizikailag azért elég jól tartják magukat. De nem szabad az mellett elmenni, hogy sajnos az eltelt időben nagyon sok film jelent meg, és elég érdekes alkotások láttak napvilágot, melynek köszönhetően már az előzetes alapján érezhető volt, hogy ha a folytatás nem is lesz rossz, vagy nézhetetlen, de maximum jó lehet, de forradalmi semmiképp. És valóban így is lett, hiszen azért is igyekeztem gyorsan írni róla, mert egyrészről nem tervezem újra nézni, valamint már most is akadnak homályos foltok, hogy mit is láttam. 

Kérdés persze adott, hogy vajon fog-e érkezni egy ötödik rész. Ez elég érdekes lehet, hiszen azt mindenképpen érdekes átgondolni, hogy a színészek sem lesznek már fiatalabbak, valamint a mozis premierrel egy időben elérhetővé tették sok online platformon, így nagyon sokan legálisan hozzáférhettek a film eredeti változatához. Így nem tudni hogy fognak majd alakulni a bevételek. Egy valami biztos, hogy az én véleményem, hogy a film egy közepes, s elődök alapján egy egyszer nézhető valami lett. Miért is? 

Ha félretesszük az elvárásainkat, és elsősorban arra összpontosítunk, hogy mi történik a szemünk előtt, akkor mindenképpen elmondható az, hogy a film egy biztonsági játékot játszik. Ez annyit jelent, hogy nagyon sok jelenetet láthatunk, amit a korábbi filmekből vannak, és ezeket úgy próbálták az alkotók megalkotni, hogy történetileg kapcsolódjanak és ne lógjanak ki. De, ha ezt komolyabban megnézzük, akkor nagyjából két teóriám akad. Az egyik, hogy aki nem pótolta be a korábbi részeket annak ne legyenek üres foltok, ha nem emlékszik egyes jelenetekre. Aki viszont képben van annak nagyjából olyan hatást válthat ki, mint amikor évekkel ezelőtt diavetítés volt az iskolában. Tehát tulajdonképpen felesleges. A játékidő egy negyede ezzel is telt el, így azt gondolom komolyabb történeti vonalat is lehetett volna alkotni, valamint lehetett volna újdonságot is belecsempészni, de sajnos nem sikerült.
Ez azért is probléma, mert a játékidő egy része folyik konkrétan a történetről, s a többi részénél pedig teljesen feleslegesnek érezzük. Az tény, hogy 18 év leforgása alatt nagyot fordult a világ. Elég csak megnézni az internet térhódítását, vagy pedig az okos telefonok uralta világot. Főleg az utóbbi remek koncepció alapanyag lett volna, s talán úgy lett volna a legjobb, ha újabb trilógia készül, de a régiek árnyéka mögül kibújva. Ami talán akkor sikerülhetett volna a legjobban, ha nem próbál a régi részekből táplálkozni. Ez főleg a négy visszarángatott színészre igaz, ami részben róható fel az alkotóknak. Hiszen azt gondolom kevesen lettek volna kíváncsiak egy újabb részre, ha Keanu Reeves, vagy Carrie Ann Moss nem látható újra a vásznon. Korábbi karakterek is visszatértek, de közülük csak két színész volt az, aki visszatért eredeti karakteréhez. 

Próbál vicces lenni a film, de tulajdonképpen sokszor burkoltan elhangzik az, ami az emberben többször megfordul. Ez nem lesz forradalmi, vagy olyan, amit szívesen megnéz az ember többször. Esetleg még az is előfordulhat, ha a néző azt gondolja mennyire is felesleges volt ezt elkészíteni. És akkor nem beszélve a rajongói véleményről, akik közül sokan tulajdonképpen borzalmas jelzőt adták a filmre. Nem meglepő, hogy sokan utálták a folytatásokat is, ámbár elismerhető az, hogy sok túlzó dolog is volt benne az első részhez mérve. Karakterei tényleg nem fejlődtek sehová, de az új részben tulajdonképpen részben újra indítja a történetüket. És hiába kapunk magyarázatot arra, hogy hogyan is tér vissza két karakter, akik a harmadik film végén meghalnak, mert ugyan elfogadható amit kapunk a filmtől, de mégis úgy érződik, mintha kasztráció történt volna az összes visszatérőnél. Újat nem tud nyújtani a film, de majdnem beleesik abba a csapdába, hogy alul is múlja a korábbi alkotásokat. Ekkor pedig mindig jön valami olyan jelenet, amelybe belecsempésznek némi nosztalgiát, és felidézik azt, hogy milyen dolgok történetek korábban. 

Mindenképpen azt tudom mondani, hogy sajnálatos módon egy közepes alkotást sikerült készíteni, ami keveseknek fog ugyanolyan értéket nyújtani, mint az 1999-es első rész, s sokaknak lesz közepes, vagy egyenesen gyenge. Ami nem is meglepő, hiszen elég súlytalanra sikerült. Annak idején nagyot szólt, hiszen sok olyan dolgot hordozott magában, amelyre az emberek vevők voltak. Ilyen volt a gépek és a szoftverek fejlődése. Viszont eljutottunk már abba a világba, amikor az ember már nem foglalkozik ezzel, valamint már nem tekint a jövőbe úgy, mint egy közelgő apokalipszisre, ha valami újdonság kerül képbe technikai vívmányként. Ugyan volt némi keserű szájízem, amikor véget ért a film, ami nem is tulajdonképpen a franchise negyedik részére értendő, hanem inkább arra, hogy eljutottunk abba a korba, amikor mindent folytatni akarnak. Ami még viszonylag elfogadható, ha alapból olyan koncepció készül, amely magán hordozza a folytatás lehetőségét, vagy több részre tervezik. De azt már kevésbé tudom megérteni, amikor szinte mindent folytatni akarnak, vagy remake változatot akarnak készíteni belőle. És bizony ezek jelentős része bukásra is van ítélve. Én maradok a közepes értékelésnél, és bízom benne, hogy nem készül újabb rész, mert ha ez nem tudott újat nyújtani, akkor valószínűleg az sem tudna. 

Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük