3096 Tage (2013)

Magyar cím: 3096 nap 

Azt hiszem azzal sokan egyet értenek velem, hogy a mai világban elég sok borzalom van. Ha pedig a bűncselekményeket nézzük, akkor azt is el kell ismerni, hogy sajnos sok beteg ember él közöttünk. Az internet elterjedésével pedig egyre több ilyen borzalmas tett kerül napvilágra, ha esetleg az ember nem nézne híradót, vagy abban nem ejtenének erről szót. 
Én a nyolcvanas évek végén születettem, és a kilencvenes években voltam gyerek. Azt hiszem nincs olyan magyar ember, aki ne emlékezne Szathmáry Nikolett esetére. Arra a kislányra, aki nyom nélkül tűnt el, s majd három évvel később egy szemeteszsákban találták meg földi maradványait nádvágók. Az eset elég megdöbbentő volt. Egyrészről abban az időben voltam gyermek, és a szomszédos városban laktam, így a szülők is kiemelten foglalkoztak ezzel és az iskolában is elég gyakran esett róla szó, hogy ne álljunk szóba idegenekkel. Ugyan nem vagyok gyermekközpontú, de nem tudom felfogni, hogy hogyan is képes valaki egy gyermeket bántani, vagy akár az életét kioltani. A témával kapcsolatban komolyabban nem foglalkoztam, még egyik nap nem láttam egy bejegyzést Facebook hírfolyamban Natascha Kampusch személyével kapcsolatban, s arról hogy mi is történt vele. Mivel film is készült belőle, így a könyv elolvasása helyett inkább ennek a megtekintését választottam. 

A film nyolc évet ölel fel. Natascha tíz éves korában elrabolta egy Wolfgang nevű férfi, aki egyedül élt. Saját pincéjében egy hangszigetelt börtönt alakított ki a kislány részére, akit ott tartott pár évig. Eközben rendszeresen bántalmazta, éheztette, és emellett nemi erőszak áldozata is lett végül a kislány. Azonban a férfi egy idő után már felengedte a lakásba, vagy a kertbe, s így nyolc év után a lány, aki még ötven kilós testsúllyal sem rendelkezett lehetőséget látott és elszökött fogva tartójától, aki még aznap öngyilkosságot követett el. A film majd két órájával ezt a részt dolgozta fel. 
A filmdráma az első tíz percre összpontosított, és nagyjából összefoglalta azt, hogy milyen élete is volt a kislánynak, mielőtt iskolába menet nem rabolták el. A film elég erősen rákoncentrál arra, hogy a lány elrablója milyen sérült személyiség lehet, aki valószínűleg sok kisebbségi komplexussal is rendelkezett, valamint furcsa volt a kapcsolata az édesanyjával. A film elég mélyen belemegy az első három évbe, amikor is a lány nem volt kiengedve a pincéből, és mennyi terrort kapott fogva tartójától, aki nem volt hajlandó semmit sem megengedni a lánynak. A készítők elsősorban arra koncentráltak, hogy bemutassák Wolfgang beteg énjét, aki minden bizonnyal uralkodni akart a lányon, és teljes hatalmat akart felette. 

Jómagam nem voltam tisztában Natascha történetével annak ellenére, hogy a média elég jelentősen foglalkozott vele, s a film is 2013-ban készült el. Ellenben a film második fele rámutat arra, hogy milyen másfajta viszony alakult ki a lány és a fogva tartója között. Mindenképpen felkavaró volt ahogyan az alkotók megvalósították, hogy hogyan éheztette sokszor a lányt Wolfgang, és ennek eredménye, hogy a lány mennyire lepukkant állapotba került, és nem is nézett ki túl egészségesnek. Majd pedig jött a pillanat, amikor elmenekült. 

Mint ahogyan fentebb is írtam a könyvet nem olvastam, így azzal kapcsolatban nem tudok nyilatkozni mennyire sikerült megvalósítani az ott leírtakat, illetve vannak-e a filmben olyan dolgok, amelyek valójában nem történtek meg, vagy nem úgy, ahogyan Natascha azt megosztotta. Valóban felkavaró jelenetek sorát láthatja az ember a film második órájában főleg úgy, ha belegondolunk abba, hogy megtörtént eseménye alapján készült ez az alkotás. Arról nem is beszélve, ha még abba is belegondolunk, hogy hány ilyen ember élhet közöttünk, akikről nem is tudjuk, hogy emberi küllemük tulajdonképpen egy szörnyet takarnak, akik csak a lehetőségre várnak, hogy áldozatokat találhassanak maguknak, akiken kiélhetik valódi személyiségüket és vágyaikat. 
A filmmel kapcsolatban talán csak egy negatívumot tudok felhozni, hogy lehetett volna egy húsz perccel hosszabb, hiszen nagyon gyorsan lezavarták a megmenekülést, és itt véget is ért a történet. Azt gondolom, hogy emelte volna a film színvonalát, ha legalább egy kicsivel tovább tart, és bepillantást enged abba, hogy Natascha hogyan is kerül vissza a való életbe. Hiszen mindenképpen furcsa lehet, ha valaki tíz évesen kiesik egy életből, és amikor visszatér, akkor szembesül megannyi változással, de legfőképpen azzal, hogy ő már többé nem egy tíz éves kislány, hanem egy felnőtt nő. A film azt gondolom mindenképpen elgondolkodtató, és ajánlani is tudom azoknak is, akiket esetleg felkavarhat, hiszen ez azon történetek egyike, amelyek végül jól végződnek, hiszen az elrabolt személy végül megmenekült és visszakerült családjához. 

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük