Barátok közt: 10 455.epizód

Az internet térhódításával jelentősen átalakultak a tévénézési szokásaim. Egyrészről bármit bármikor megnézhetek reklámmentesen, másrészről pedig már elég kevés szériát követek, s sokszor akár hetek is eltelnek, hogy egy új epizódot megnézek. Véleményem szerint ez nem csak nálam van így, hiszen ha megnézzük akár a hazai akár a külföldi nézettségi adatokat, akkor az elmúlt húsz évben jelentősen csökkentek a nézettségek. Valószínűleg ez is szerepet játszott, hogy a  23 évvel ezelőtt indult Barátok közt a szombati napon, azaz 2021.július 17-én letudta az utolsó epizódját, azaz a 10 455. részét.
Vannak és voltak jó és rossz sorozatok. Olyanok is, amelyeknek létjogosultságát nem sokan értik, vagy éppen létezését kritizálják. Ilyen volt ez a széria is, amelynek megszűnésének sokan örültek, és sokan adtak hangot negatív véleményüknek. Engem nem igazán szokott érdekelni más milyen és mennyi műsort, vagy sorozatot néz, így engem különösebben nem zavart, hogy 23 évig képernyőn volt eme sorozat. Elég sokáig nem rendelkeztünk TV előfizetéssel, így a két közszolgálati csatorna mellett a helyi TV adó volt elérhető, így kellemes felüdülés volt, amikor a kilencvenes évek végén elindult a két kereskedelmi csatorna, ami akkoriban véleményem szerint elég vállalható volt. Ámbár így is szegényes volt a választék műsor tekintetében, és ha hozzáveszem, hogy szintén elég sokáig egy TV készülék volt a házban, így sokszor vagy közösen választottunk, hogy mit fogunk nézni, vagy azt néztem, amit a szülők is. Hatalmas marketinggel indult a sorozat, így nem volt kétség, hogy nézője leszünk, így az első résztől elkezdtük nézni. Középiskolásként szálltam ki a sorozat nézéséből, így mindenképpen elgondolkoztam, hogy mennyire lesz értelme megnézni az utolsó részt. De mivel volt felesleges negyven percem, így hát nekiültem. 

Az én személyes véleményem, hogy a sorozat nem volt se jó, se rossz, hanem ha a minőséget nézzük akkor azt gondolom egy erős közepes volt. Legalábbis az első tíz évben. Gyermekként jó emlékeim vannak róla, de nem is inkább a sorozatról, hanem inkább amilyen hatást okozott. Gondolok itt a közös TV-zésre, vagy arra, amikor másnap az osztálytársakkal kibeszéltük, hogy épp mi volt előző nap. Vagy amikor az volt a téma, hogy hogyan fog folytatódni, amikor a széria lepihent nyáron általában egy, vagy másfél hónapra.
Emlékszem, hogy hatalmas marketingkampánnyal indult a sorozat, és elég sok minden maradt meg bennem. Elsősorban ez annak is köszönhető, hogy akkor csak kilenc éves voltam, és gyermekként teljesen máshogy láttam a dolgokat. Rajongónak nem mondanám magam, hiszen ugyan lekötött, de amikor az aktuális epizód lement akkor sose vártam epekedve a folytatást, és nem is járt a fejemben a széria, mint sok más akkoriban. Nagy hatással sem volt rám, de magyar sorozatként valahol közelebbnek éreztem, mint a külföldi szinkronos sorozatokat. Sok néznivaló nem volt akkor, és ráadásul ősszel is indult a széria, amikor már az időjárás és az iskola miatt is egyértelmű volt, hogy a műsorsávjában otthon kell tartózkodni. Így kristálytisztán emlékszem az eredeti szereplőkre, és bizonyos monumentális pillanatokra, vagy meglepő halálesetekre.

Majdnem egy időben lett kábeles előfizetésünk és saját TV-m a szobámban, így nem sokkal utána szállhattam ki. Pontos időt nem tudok, de ahogyan olvasgattam a cikkeket a befejezésével és az eredeti szereplőkkel kapcsolatban ez az idő valamikor számomra 2006 és 2007 környékén történhetett meg. Tehát nagyjából 8-9 évig voltam nézője a sorozatnak. Így aztán mindenképpen érdekes volt, hogy megnéztem az utolsó részt.
Azzal a kritikával egyébiránt mindenképpen egyetértek, hogy ha a sorozat címét veszem alapul, akkor bizony nem sok értelme van. Ugyanis tényleg arról szólt, hogy mindenki mindenkivel kavar, és másokat próbál elgáncsolni, tehát nem igazán az emberi barátságokra összpontosított. Sok érdekesség volt így. Az évek alatt sok szereplő távozott, és volt olyan karakter akit úgy írtak ki, hogy meg sem jelent évek óta már. Három állandó szereplőn kívül tulajdonképpen már senki nem maradt, de ahogy olvastam az utolsó részekre többen visszanéztek. Ámbár nem éreztem magamban akkora erőt, hogy újra elkezdjem emiatt nézni. Mint ahogyan fentebb említettem én erős közepesnek mondanám a sorozatot, amíg követtem. A hivatalos indoklás az alacsony nézettség volt, amiért végül befejeződik a sorozat. Az utolsó rész után viszont mindenképpen azt kell mondanám, hogy nem csak az internet térhódításával átalakult tévézési szokások okozták a sorozat vesztét, mert a végső epizódnál csak rebegtettem a szempilláimat, hogy ez tulajdonképpen micsoda.

Azzal tisztában voltam, hogy nagyjából 12-13 év után megnézni még egy részt belőle biztosan érdekes lesz. De konkrétan én teljesen le voltam döbbenve, hogy mennyit vesztett egykori fényéből. Az más kérdés, hogy konkrétan az összes szereplő majdnem kivétel nélkül lecserélődött, így nagyon ismerős arcokat a három főszereplőn kívül nem nagyon találtam benne. Így a történéseken nem nagyon tudtam eligazodni, és csak lestem, hogy hogyan alakult át a sorozat nem csak a szereplőkkel, hanem küllemben is. Azzal egyet kell értenem, hogy sok bírálat érte a sorozatot a színészi alakítások miatt, amelynek egy részével egyet is kell értenem. Azonban nekem annyira nem volt zavaró. Az utolsó részt megtekintve viszont azt kell mondanom, hogy szinte okádéknak éltem meg a színészi teljesítményt. Főleg, ha azokra a karakterekre kell koncentrálnom, akikről azt sem tudtam, hogy kicsodák. Abszolút nem éreztem sokukat hitelesnek, és tényleg úgy éreztem, mintha egy alacsony költségvetésű városi tévén lévő szériát néznék. Ebből a szempontból pedig nem is csodálom, hogy csökkent annyit a nézettség, hogy végül a befejezés mellett döntött a csatorna. 

A végeredmény szerintem elég közepes lett. És azt kell mondanom, hogy amolyan véget ért, amelyben teljesen megvan egy folytatás lehetősége. Véleményem az, hogy a készítőkben kellett volna lennie egy kis tökösségnek. Ugyanis amióta kiderült, hogy a sorozat véget ér, s meg is kapta a premierdátumát az interneten fellelhető hírek kommentszekciójában érezhető volt, hogy valami különlegesre várnak a nézők és azok, akik kíváncsiak rá, hogy hogyan is zárnak le egy 23 éve képernyőn lévő sorozatot. Ennek ellenére egy közepes, hétköznapi, s szinte semmi fordulatokkal nem rendelkező befejezés került adásba. Így még én is azt mondom, hogy semmi értelme nem volt megnéznem, hanem elegendő lett volna elolvasnom egy kommentszekcióban mivel is ért véget.
Mivel rajongó soha nem voltam, és nem is követtem jó ideje a sorozatot így nem tudom azt mondani, hogy nálam egy korszak véget ért, de sokaknál biztosan, akik nézője voltak a sorozatnak. Akadtak monumentális pillanatok, amelyekre emlékezni fogok, ha belefutok valamilyen cikkbe, amely a sorozattal foglalkozik majd. Mindenesetre kíváncsi vagyok, hogy hányan követték nyomon az utolsó részt, és mekkora nézettséggel zárta a pályafutását a széria, s megérte-e a médiakampány. 

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük