Sorozatok a gyermekkorból I.

Én azon emberek közé tartozom, akik a nyolcvanas évek vége felé született, és a kilencvenes években élte a gyermekkorát. Ismerősi ajánlásra csatlakoztam egy Facebook csoporthoz, amely tulajdonképpen azoknak jött létre, akik a kilencvenes években voltak gyermekek. Bevallom eléggé nosztalgikus hangulatba kerültem tőle, hiszen mindennap több bejegyzés is napvilágot lát. Ennek is köszönhető többek között, hogy úgy döntöttem készül egy bejegyzés azokról a szériákról, amelyekért nagyon rajongtam gyermekként, vagy pedig valamilyen szinten meghatározó volt, hiszen emlékek kötnek hozzá. Az más kérdés, hogy felnőtt fejjel ezeknek a többségét már nem tudnám élvezni, és amennyiben elérhetőek lennének java részük, akkor már csak nosztalgia miatt néznem meg őket.
Mindenképpen érdekesen éltem meg ezeket a bejegyzéseket a fent említett közösségi portálon. Az internet térhódításával, és a technika fejlődésével a mai gyermekek teljesen más életet élnek, mint régen. Az, hogy ez mennyire fogja őket alakítani nem tudom, ámbár tény, hogy én is azon emberek közé tartozom, akik szerint rossz hatással lehet egy gyerekre, ha úgy akarják lefoglalni, hogy leültetik a számítógép elé vagy kezébe nyomnak egy telefont. A kilencvenes években ilyen nem volt. Anyagi szempontból nem nélkülöztünk, de nem is voltunk eleresztve, így azon gyerekek közé tartoztam, aki iskola után, vagy nyári szünetben kint biciklizett, játszott, vagy játszottunk más gyerekekkel. Ha ezek nem voltak, akkor pedig otthon voltam, és közösen tévéztünk. Ráadásul középiskolás koromig kizárólag a szabadon fogható csatornák álltak rendelkezésre, azaz a TV2 és az RTL Klub indulásáig maradt a két közszolgálati csatorna, mint szórakozási lehetőség. De nézzük szépen sorban, hogy mik azok, amelyekhez kellemes, vagy érdekes élmények kötnek, s kezdve az első bejegyzést magyar sorozatokkal. 

Linda (22 epizód, 1984-1990)

Véleményem szerint kevés embernek kell bemutatnom a sorozatot. Három évadot gyártottak belőle, mely 1984 és 1990 között került leadásra. Emlékeim szerint valami felélesztés volt a Viasat 3 részéről talán, de abba már nem fogtam bele. Emlékszem, hogy nyáron került adásba, és majdnem mindig ekkor volt látható. Az akkor MTV nevet viselő (ma már M1 néven működő) közszolgálati csatornán volt látható. Nekem nagyon tetszett, és volt egy lány barátom gyerekkoromban, akivel folyamatosan ezt játszottunk. Görbe Nóra sikítása gyerekként nagyon ott volt. Emlékszem, hogy görögdinnye evés közben néztük az anyámmal, és mai napig érdekes emlékként él bennem. Ugyan csak 22 rész készült belőle, de azt gondolom, hogy működőképes koncepció volt a kilencvenes években. Manapság már kevés sorozatot nézek, ámbár még nem szántam rá magam, hogy újranézzem a sorozatot, hiszen egy-egy epizód majdnem egy órás. A 2002-ben érkezett további öt rész, amelyről kevés emlékem van, így szerintem nem is néztem meg őket, csak belepillantottam. Viszont nem tartom kizártnak, hogy egyszer elkapjon a nosztalgiavonat, és újranézzem, amennyiben elérhetőek az epizódok. 

Szomszédok (331 epizód, 1987 – 1999) 

A Szomszédok a következő olyan sorozat, amit szerintem senkinek nem kell bemutatni. Még azoknak sem, akik később, esetleg a kétezres években voltak gyerekek, vagy pedig most gyermekek. A szériának hatalmas kultusza van, hiszen ez is azon sorozatokhoz tartozik, amelyek jól tudtak működni a kilencvenes években, ellenben ma már nem nagyon állná meg a helyét. Mindezek mellett pedig tele van bakikkal, amelyekről vizuális és írott anyag együttesen fellelhető az interneten. Emlékszem, hogy szintén az akkor MTV néven futó M1-en volt látható kéthetente csütörtökönként. A szüleim mindig nézték, és bevallom a főcímzene nekem mindig olyan érdekes volt. Nem is utáltam, nem is szerettem, olyan “nyugdíjas” érzetet keltet, mint valami altatódal. Pár évvel ezelőtt elérhetővé váltak a részek, így azt hiszem háromszor futottam neki, hogy végignézzem, de csak az utolsó rész vége él az emlékeimben, valamint az, hogy milyen karakterek voltak. Azt hiszem valahol a századik rész környékétől vannak emlékeim róla, hiszen a bemutatás évében születtem. Az viszont biztos, hogy nem lesz részemről negyedik próbálkozás, hogy végignézzem. 

Família KFT. (385 epizód, 1991-1999)

Eme széria volt az, amiből a legtöbb emlékem maradt. 385 rész készült el belőle, de csak az ikonikus beszólások, és érdekes karakterek maradtak meg belőle. Emlékeim szerint mindig szombaton volt látható, s a család mindig ezt nézte, és mindenki idézet belőle mielőtt elkezdődött volna az aktuális rész. Voltak ismétlések később, azonban soha nem éreztem arra ingert, hogy újra nekiüljek, vagy akár rákeressek az interneten, hogy elérhetőek-e a legyártott részek. Bevallom nem is nagyon érdekel, így felnőtt fejjel még nosztalgia miatt sem ülnék le elé, így újranézés nálam teljesen kizárt. 

Barátok közt (Epizód szám ismeretlen, 1998-2021) 

Egy újabb magyar sorozat, amit nem kell bemutatnom senkinek. Ha jól emlékszem egy évvel az RTL Klub indulása után készült el, és ez az a sorozat, amit mindenki nézett. Az, hogy néztem volna-e, ha lett volna választási lehetőségem, illetve nem csak egy TV lett volna a házban, ez számomra kérdéses. Felnőtt fejjel egyértelmű, hogy a bevezető epizódot próbáltam volna be, de utána azonnal abba is hagytam volna. Azonban gyerekként a képernyő elé szögezett, hiszen a szüleim is szerették. Azonban később én kiszálltam ahogyan saját TV-t kaptam. Bevallom ez volt az a sorozat, amiről mindenki azt hitte soha nem lesz vége, s meglepő volt, amikor bejelentették, hogy idén, azaz 2021-ben véget ér a sorozat. Lehet az utolsó részt megnézem, de mindenképpen érdekes, hogy a karakterek 98% már lecserélődött. Véleménye szerint komoly bakik nem voltak benne, és még a koncepció is megállta a helyét. Az epizódszáma ismeretlen, hiszen annak idején fél órás játékidőt egy reklámblokk szakította meg, és mindenhol úgy volt feltüntetve, mintha két részt adna le a csatorna. Azt hiszem ez már megszűnt, és évadok lettek megjelölve, s visszaszámolva elvileg már 10154 rész készült el, amihez az idén leadott epizód még nem adódott hozzá. 

Űrgammák (160 epizód, 1995-1998) 

Ez volt az a sorozat, amely mély nyomott hagyott bennem gyerekként. Azét azt gondolom nem semmi vállalkozás volt a kilencvenes években sci-fi sorozatot készíteni. Főleg Magyarországon. A minőségén nyilván meg is látszott, de gyermekként ezt nagyon szerettem. Amikor indult akkor még két közszolgálati csatorna volt, az akkori néven MTV (ma M1) és MTV2 (ma M2). Mai napig szívesen meghallgatom a zenei albumot is, azonban egyik szívfájdalmam,hogy a sorozatból csak pár epizód került fel az internetre, így az újranézése konkrétan kivitelezhetetlen. Péntek délutánonként volt látható három éven keresztül. Annak ellenére, hogy akkor sem volt minőségi alkotás, s felnőtt fejjel egyértelműen a gagyi szinten mozog azért újranézném. Főleg úgy, hogy a sorozatot nem tudtam végignézni, hiszen a vége felé átkerült az akkor már csak műholdon elérhető MTV2-re, így lemaradtam rengeteg részről. Ismétlés soha nem volt, aztán egyszer amikor eszembe jutott a zenei albuma rákerestem, és döbbenet, hogy milyen mögöttes dolgokat olvasott róla az ember. A készítői botrány, és elvileg nem létező kópiák és szerzői jogok, amik gátolják az ismétlést, de számomra meglepő, hogy senki nem vette fel az összes részt, és nem került elérhető online. Ha egyszer megtörténik biztosan újranézem. 

 

 

Címke , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés:Sorozatok a gyermekkorból II. – Dentorel blogja

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.