Véget ér a Barátok közt

Bevallom engem nagyon meglepett a hír, amikor egyik reggel kómás fejjel épp az egyik közösségi portál friss hírfolyamát olvasgattam, és valaki belinkelte, hogy a 22 éve képernyőn lévő magyar szappanopera, azaz a Barátok közt véget ér. Ha megpróbálom összeszedni az emlékfoszlányaimat, akkor nagyjából 9-10. éve lehetett a képernyőn, amikor kiszálltam belőle. Habár soha nem voltam rajongója, amolyan családi “hagyománynak” éreztem, hogy minden hétköznap este közösen leülünk a tévé elé, s megnézzük az aktuális epizódot. Ebből a szempontból gondolkoztam, hogy írjak-e róla egy bejegyzést, hiszen totálisan nem vagyok képben már vele. De 22 év és több, mint tízezer epizód azért nem kevés, továbbá akkor egy hosszabb írásban hangot adok a véleményemnek, hogy miért is nem volt a kedvencem, és miért szálltam ki. 

Emlékszem, hogy annak idején, ha a tévézésről volt szó, akkor rendelkezésre a két közszolgálati adó és a helyi városi csatorna állt rendelkezésre. Volt pár kedvenc műsorom, és konkrétan általános iskolás alsó tagozatosként tragédiaként éltem meg, amikor 1997-ben az MTV 2 névre keresztelt közszolgálati csatorna kizárólag műholdas vétellel várt elérhetővé. Helyére pedig két kereskedelmi csatorna érkezett: a TV2 és az RTL Klub. Sokkal színesebb műsorstruktúrával jelentkeztek, és olyan tartalmakat közvetített, amely jobban felkeltette a figyelmemet, mint a közszolgálati televízióé. Bár tény, hogy akkor ezek a csatornák is sokkal nézhetőbbek voltak. Egy évvel a két kereskedelmi csatorna indulása után az RTL Klub műsorra tűzte az első sajkát gyártású sorozatát. Persze nem kell mondanom, hogy jelentős nézettséget hozott, és a családdal mi is ott ültünk a képernyő előtt. Habár tény, hogy nem biztos, hogy én leültem volna elé, de mivel egy készülék volt, és akkor még gyerek voltam, így sokszor a szülők döntése volt, hogy mit is nézünk. 

Maga a sorozat igazából soha nem láncolt magázhoz, habár tény, hogy én is a nézőj voltam sokáig. Bevallom, ami engem zavart sokszor, hogy a történetszálak elég kuszák voltak, és tényleg igaz volt rá az igazi szappan, azazaz mindenki kavar mindenkivel, valamint olyan fordulatok voltak benne, amit egy általános iskolás is meg tudott volna írni,.

A történéseket sokszor nem éreztem valódinak, ami annak is volt köszönhető, hogy sok számomra ellenszenves karakter volt. Mindezek mellett mindig voltak ismétlő dolgok, továbbá sokszor úgy éreztem mintha egy színpadi előadást néznék. Jópár színészt pedig sokszor ripacsnak éreztem, ahogy játszotta a szerepét. Az, hogy mekkora költségvetésből gazdálkodott a sorozat nem tudom, de azt viszont igen, hogy sokszor éreztem a gagyi hatást, amit a jelenetek nézésekor éreztem. 

Mint ahogyan fentebb is említettem soha nem voltam igazán a sorozat rajongója, igazából egy idő után valóban megszokásból néztem már. Egy idő után pedig elkezdődött a régi szereplők elvándorlása, és azt kell mondanom, hogy az újak nem lettek annyira jók, hogy oda tudtak volna láncolni a képernyő elé. Nagyjából ekkor  volt az, hogy a szülők elég érettnek találtak ahhoz, hogy saját készüléket kapjak a szobámba, így a családi tévézés kezdett kimenni a mindennapos tevékenységből. Ekkor már jelentősen átalakult a szereplőgárda. Volt, akit simán csak kiírtak, de akadt olyan is, akit egyszerűen “meglöltek” az írók, amely sokáig hatása alatt tartotta a rajongókat. Mint ahogyan fentebb is írtam saccolva kilenc évig követtem nyomon a sorozatot, de akkor sem napi szinten. És ennek ellenére az első évekből rémlenek apróbb morzsák a történetfolyammal kapcsolatban. 

Az évek alatt valóban voltak fordulatok benne, és meglepő “romantikus” szálak, de azt kell mondanom, hogy sokszor már gyerekként is egyik másikról azt gondoltam, hogy rettentően gagyin lettek megalkotva. Az, hogy volt-e valaha színvonala a sorozatnak, nem tudom megállapítani. De tény, hogy volt egy szint, amire még azt tudtam mondani, hogy le tud kötni, tud szórakoztatni, és ez egy idő után szépen elkezdett lejjebb menni. Tény és való, hogy voltak viharos színészi távozások, de olyan történetszálak is, amelyek hozzásegítettek ahhoz, hogy bizony olykor elkezdett már idegesíteni a sorozat. Volt olyan időszak, amikor csak azért néztem, mert az osztálytársaim is nézték, és meglepő módon ahogy elkezdtek a régi szereplők “kivándorolni”, úgy  a sorozat is kezdett ezzel egyetemben megváltozni. 

Elég sok élénk emlék van a fejemben a történetfolyammal, és jelenetekkel kapcsolatban, amit leginkább az első évekhez tudnék kötni. Azonban tény, hogy idő előrehaladtával egyre inkább kiemelkedett, hogy a sorozat nem minőségi mivolta. Sokszor volt az, hogy kifejezetten “háttérzajként” funkcionált. Bár számomra meglepő tény, hogy idővel mennyire nem kapta fel az internet a sorozatot. Míg a magyar közszolgálati csatorna saját gyártású sorozatával kapcsolatban akár naponta lehet találkozni internetes mémekkel, videókkal, addig a Barátok közt ezzel szemben elmarad. És nem tudom azt mondani, hogy azért, mert minőségibb lenne. 

Azt azonban nem fogom mondani, hogy nem volt évente 2-3 alkalom, amikor nem kerestem rá a sorozatra, ha mondjuk nem volt valami hír vele, vagy a benne játszó színészekkel kapcsolatban. Olykor engem is megdöbbentet -főleg, ha a folyamatosan változó főcímeket veszem alapul -, hogy konkrétan mennyire is megváltozott a sorozat az első évekhez viszonyítva. Konkrétan meglepő, hogy talán két szereplő az, aki a sorozat indulása óta a sorozatban van. Azt hiszem valamikor 2007 környékén volt az, amikor úgy döntöttem, hogy abbahagyom a széria követését, habár már akkor sem kötött le teljesen. Nem mondom azt, hogy nézhetetlen volt az elején, de nagyon sok minden már akkor is megváltozott. És egy ilyen nagy epizódszámmal rendelkező sorozattal azért képben és naprakészen lenni nem kis feladat. 

Nekem meglepő volt a hír, hogy befejezik, habár elolvastam sok véleményt, és lehet, hogy valóban az időpontok változgatása okozta a hatalmas nézővesztést. Nem hiszem, hogy bármikor is bepótolnám a lemaradásomat, de még késztetést se érzek, hogy újra nézzem az első évekbeli részeket. Azonban valószínűsíthető, hogy azt a fél órát rá fogom szánni, és megnézem majd az utolsó részt. 

Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük