South Park: 23.évad

Gyermekként nagyon hírhedt volt a South Park, főleg az első évadok. Emlékszem mennyit meséltek a gyerekek egymást közt a szériáról, s letöltési lehetőségek híján mennyire irigykedtünk arra, akinek volt otthoni HBO előfizetése, hiszen idehaza ott volt látható egy ideig. Persze olykor-olykor az ember láthatott egy részt VHS-en, de én akkor kapcsolódtam be, amikor bekötötték a kábel tv-t, majd rá nemsokára az internetet is. Ennek köszönhetően pedig elérhetővé váltak az eredeti évadok is.
Sokszor mondják, hogy régen minden jobb volt, másképp volt. Természetesen nézőpont kérdése, hogy így van-e, de tény, hogy a South Park elég meglepő utat járt be, s 23. éve van képernyőn. Ennek köszönhetően történtek rajta változtatások.

A sorozat egyfajta társadalomkritika volt, és mindig az épp aktuális problémákat pedzegette úgy, hogy közben nem félt célkeresztbe állítani közismert embereket. Lényegtelen volt, hogy az egy színész, vagy énekes, vagy akár politikus. A sorozatnak megvolt a maga bája, ami évek alatt megkopott sajnos, így a készítők behozták a széria történetébe az átívelő szálat, amelynek köszönhetően megszűntek az epizódikusság.
Idén már nem vártam meg a magyar szinkronos premiert, s mivel unatkoztam, így neki is láttam a sorozat új évadát magaménak tenni, ha már lement az épp aktuális évad. Az átívelő szál megmaradt, de annak örültem, hogy a készítők csak a sorozat 60%-ában alkalmazták ezt, s majd később visszatértek az epizódikussághoz. Még akkor is, ha ez csak pusztán négy részt jelentett a tízből. Bevallom az épp aktuális politikai helyzet nem nagyon érdekelt, ámbár az évad első felében akadt olyan, aminek utána kellett néznem. Ez volt ugyebár a cenzúráról szóló rész, amely miatt a szériát betiltották Kínában. Ami eléggé vicces önmagában is. A további dolgokkal sem volt naprakész, de ennek ellenére mégis tudtam élvezni az évadot, s úgy éreztem, hogy az elődökhöz képest történt némi előrelépés.

Idén sem kaptunk új karaktereket, s a régiek pedig hozták a már megszokott formátumot. Sokszor természetesen eszembe jutott, hogy mennyit lehet még belőlük kihozni, de azt gondolom, hogy az új évad sikerült olyan jóra, mint a régiek. Az epizódszámok miatt viszont némileg nem voltam elégedett, hiszen még annak idején mindenkire jutott idő, így sajnos az új évadoknál már jellemző, hogy jó pár karakter benne maradt a sorozatban, de mégis háttérben vannak, mert egyszerűen nincs elég epizód, hogy előtérben legyenek legalább egy rész erejéig.

Arról sem szabad elfelejtkezni, hogy a 23. évaddal a széria elérte a 300. epizódszámot, ami részemről csalódást keltő volt, mert akárhogyan is nézem, azt hittem majd különleges lesz. De nem lett az. Inkább olyan érzetem volt, mintha a készítők csak azért szántak neki egy snittet, mert kötelező volt. Ezzel kapcsolatban sajnos csalódtam.
A korábbi évadok egyértelműen jobbak voltak, kérdés persze az, hogy vajon a következőek milyenek lesznek. Különösebben nem volt lenyűgözve, de azért tudtam szórakozni, ami azt gondolom önmagában véve is nagyon jónak mondható egy olyan sorozatnál, amit egyszer már abbahagytam.

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük