The Lion King (2019)

Magyar cím: Az oroszlánkirály

Mivel a nyolcvanas évek végén születtem, így én is azok közé tartoztam, akiknek az egyik kedvenc meséjük a The Lion King, azaz Az oroszlánkirály volt. Mindenki kívülről fújta a mese fülbemászó zenéit, továbbá rengetegszer játszottuk el a különböző jeleneteket az iskola szünetekben. A Disney egy ideje nem nagyon mutat újat, inkább úgy döntött, hogy a mai technikát megvalósítva tulajdonképpen az egykori meséit élőszereplős változatba ülteti át, amely azért sokszor kettős visszhangot vált ki, mint Simba visszatérése a vásznakra, ahol CGI rásegítéssel “élő” oroszlánként láthattuk viszont.

Simba történetének megfilmesítésével már annak idején is sokakat elgondolkoztatott, mielőtt ténylegesen nekiindultak volna. Ugyanis egy olyan meséről beszélünk, melynek szereplői állatok, így kialakult egy olyan kérdés, hogy vajon hogyan is lehetne élőszereplős filmet készíteni benne. Hiszen távol állna a realizmustól, ha az állatok beszélnének, ugyanakkor a mesétől állna távol, ha egy alámondásos természetfilmet látnánk.
A készítők végül úgy döntöttek, hogy az állatok beszélőképességét meghagyják, így a film szinte majdnem pontosan másolja a rajzfilmet. Részemről nekem ezzel nem volt problémám, de sokaknak igen. A problémát ebben ott látom, hogy ha a készítők változtattak volna, akkor minden bizonnyal az lett volna a baj. Véleményem szerint a realizmus határán mozgolódó, olykor az ütemből kieső filmet kaptam, amely nálam akár többször megnézős is lehet.

A film első öt perce végigpásztázza a trónszirtet, és a körülette jelenlévő élővilágot. Már itt meglátszik, hogy a készítők mennyire körültekintőek voltak, ámbár ahogyan haladunk előre a filmben tökéletesen látszódnak egyes helyeken, hogy mennyire is “élőszereplős” változatot kaptunk mi most. Ami negatívumnak hathat, hogy az eredetiben a rajzolt állatoknak tökéletes gesztusaik voltak, valamint a képernyőn teljesen átjött az érzelmi állapotuk. Mivel itt élő állatokat akartak mutatni az alkotók, így a személyes véleményem az, hogy nem volt akkora érzelem bomba, mint a rajzolt változat. Ugyanis az állatokat annyira realisztikussá akarták tenni, hogy az arcukon szinte semmi érzelem nem vehető észre.

Az nálam mindenképpen pozitívum volt, hogy a jelenetek nem voltak teljesen képkockáról képkockára másolás. Ennek is köszönhető, hogy nagyjából huszonöt percnyi játékidő többletet tudhat magáénak a 2019-es változat. A rajzfilmben nagyon sok éneklős, és ezáltal táncolós jelenet található, így tartottam tőle, hogy majd ez is helyet kap majd az új változatban, ami nem biztos, hogy jót tett volna neki. De sikeresen nyugtáztam, hogy ezt kihagyták, így aztán az éneklős részeket megtartották, de hozzá köthető koncepción változtattak. Ezáltal amikor énekelnek a karakterek, akkor maximum egyszerre lépkednek, szaladgálnak, s nem ugrálnak egymás hátán, mint a rajzfilmben.

Miközben néztem a filmet folyamatosan azon gondolkoztam el, hogy majd hogyan is fogják megoldani az egyes történetfordulatokat. Szerencsére ezekben nem kellett csalódnom, de egyes karakterek küllemének megváltoztatását már kevésbé tudtam tolerálni. Annak viszont örültem, hogy fizikailag minden egyes karakter a helyén volt. Tehát nem végeztek olyan mozgást, amely kizökkenthetett volna abból a tudatból, mintha személyiségekkel felvértezett állatokról készült természetfilmet néznék.
Az eredeti szinkronhangoktól nem tudok mit mondani, hiszen szinkronos változatot láttam a moziban. Azonban elmondható, hogy egy-két karakter hangjától eltekintve a magyar változat borzasztó. Érthető, hogy egy 25 éves rajzfilm szinkronhangjai közül már sokan életben sincsenek, vagy pedig nemes egyszerűséggel már nincsenek a szakmában. Azonban az új hangok nem élik bele magukat sokszor a szerepükbe, továbbá igazi gyengeségük az éneklős részeknél jön elő. Ugyanis többek között Simba magyar hangja borzasztó énekhanggal rendelkezik.

Azt gondolom korrekt film lett az élőszereplős Az oroszlánkirályból, még a hibái ellenére is. Látványban mindenképpen ott van, habár azt gondolom vannak olyan jelenetei, amely nem biztos, hogy gyermekbarát annak ellenére, hogy vér nincs a filmben.

Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük