Chernobyl – 1×01 (Pilot)

Ugyan nem szerettem az HBO saját gyártású sorozatait, de azt kell mondanom, hogy ha valamibe belefog, akkor bizony érdemes figyelmet szentelni rá, továbbá bepróbálni legalább az első részt, hogyha olyan alapkoncepciót  vesz alapul, ami az embernek bejöhet.
A Chernobyl katasztrófájáról szerintem nem nagyon van ember a földön, aki ne hallott volna. Engem kifejezetten érdekel, és nagyon sokat olvastam róla, valamint néztem róla videóanyagot. Ezért is voltam kíváncsi, hogy vajon ezt a témát felölelő sorozat vajon milyen lesz?

A fő kérdés nekem leginkább az volt, hogy mennyire is lesznek tárgyilagosak a készítők. Ugyanis az nekem már egyértelmű volt, hogy karakterekre fognak építeni, s ehhez pedig mindenképpen elengedhetetlen, hogy itt vagy ott kicsit csiszoljanak a valóban megtörtént eseményről.
A sorozat első része magáról a balesetről szól, amely középponti témája lesz az alapkoncepciónak. Ez a rész véleményem szerint elég jól el lett találva, hiszen senki sem tudja mi történt, és szépen lassan jönnek rá, hogy bizony sokkal nagyobba baj, mint ahogyan gondolták. Ugyan nem emlékszem, hogy hogyan is történ a bejelentés a valódi balesetnél, de elég jól eltalálták a készítők, ahogyan a politikai szálakat bevonják a történetbe. Azaz hiába van baleset, és hiába lehet, hogy ez emberi életeket fog követelni, de akkor is az elsődleges dolog az, hogy eltitkoljuk, s nem pedig szóljunk mindenkinek, hogy az megfelelő módon dönthessen. A hétköznapi kisember pedig nem lát mást az esetből, mint egy lángra lobbant tűzet, és hamuesőt, melynek radioaktív mivoltáról semmit sem tudnak. 

Viszonylag lekötött, mert azon a véleményen vagyok, hogy látványilag nagyon jól megvolt csinálva, és ennek köszönhetően nem éreztem azt, hogy bárhol is kilógott volna a lóláb. Tényleg érdekes volt látni, ahogyan egy mag fel tud robbani, forrni, valamint milyen hatások jelentkeznek azokon, akiket sugárzás ért. Arról nem is beszélve, hogy mindenki teljesen tapasztalatlan az ilyen szituációkkal szemben. 

Annak ellenére, hogy csak öt részes a sorozat, én végül úgy döntöttem, hogy a maradék öt részre nem maradok. Nálam egy sorozatnál nem csak a kivitelezés, hane ma karakterek is számítanak. És azt kell mondanom, hogy sajnos itt nem volt olyan karakter, amelyik megfogott volna. Sőt! Talán elmondható, hogy a sorozat nem is a karakterekre épít leginkább, akik kedvelhetőek, vagy szerethetőeknek kellene lenniük, hanem tulajdonképpen magára a balesetre. Így végül én úgy döntöttem, hogy nekem bőven elég volt az első rész. 

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük