Alvilág – 1×01 (Pilot)

Az elmúlt két évben nálam bekövetkezett pozitív tapasztalat magyar sorozatok terén elegendő volt ahhoz, hogy a legtöbb új gyártású szériát bepróbáljam. Természetesen nem koronázta sokat siker, de szerencsére eddig nem volt olyan rossz döntés, hogy jómagam is meglepődjek rajta. Nagy elvárásaim nem voltak, s úgy voltam vele, hogy heti epizódnyi idő nem sok, így végül úgy döntöttem, hogy bepróbálom az RTL Klub új sorozatát, az Alvilágot. Az eredmény: közepes.

Mi bajom volt eddig a magyar sorozatokkal. Leginkább az, hogy sajnálatos módon mindegyik olyan légkört teremtett, mintha színházban ültem volna. Szerencsére azóta pozitív irányba mozdult a mérleg nyelve, így ezt a dolgot sikerült kikerülni. Azonban ott van a másik dolog: alacsony költségvetés, rendezés, és persze a színészek.
Ha mondhatnám, akkor minden bizonnyal így képzelnék el egy alacsony költségvetésű félig akciósorozatot. Látható, hogy akartak a készítők, de valami mégis útban volt. Vagy a rendezés megvalósítása, vagy pedig a költségvetés. Fájó volt, hogy nagyon sokszor azt érzi az ember, mintha ez az egész olyan fakó, szürke. Olyan, mint nagyjából egy vérszegény ember. Nekem legalábbis ez jött le belőle. Egyszerűen borzasztó volt látni, hogy ott volt az alapkoncepció, de valahogy mégsem sikerült belőle valóban élvezhető dolgot alkotni.

A koncepció. Ütött-kopott, itt-ott pedig érezhető, hogy ezt már láthattuk valahol. Normális élettel megfelelő anyagi körülmény nem érhető el, így hát a családfő megoldást a drogbizniszben látja. Mivel kicsiben csinálja, így kevés lehetősége van a lebukásra, ám amikor az egyik nagy halnak az útját keresztezi akkor viszont beüt a sz*r. Nem mondom, hogy rossz volt, de inkább erős közepest éreztem. Túl sok idő ment el a család bemutatására, mindezek mellett pedig nem voltak benne fordulatok. Felszínesen voltak persze, de ezek mind-mind olyanok voltak, amelyeket az ember már jó előre láthat. Semmi meglepetés, és persze semmi olyan dolog, ami lekötné. Nézni nézhető, de ennek ellenére jó előre kiszámítható, hogy mit fognak összehozni az írók.
Zavaró dolog lehet egy filmnél, sorozatnál, hogy egyszerűen szinte mindig ugyanazokkal az arcokkal találkozik az ember. Ritka az, amikor új arc tűnik fel a képernyőn. Olyan, mintha Magyarországon csak egy meghatározó számú színészcsoport lenne, és belőlük lenne egy válogatás, ha film, vagy sorozat készül. Frusztráló dolog, hogy akármennyire is hitelesen tud valaki játszani unalmassá válik az arca, ha minden egyes alkotásban őt látja az ember. Az elmúlt években volt jó pár sorozat és film, s habár nem mindegyik tekintettem meg, de jó párnak az előzeteséig eljutottam. És nekem ez kicsit frusztrálónak hatott.

Ahogyan azt említettem előre kiszámítható jelentsorok tömkelegével van dolgunk jelenleg ebben a sorozatban. A következő kritika nem is a szériát, hanem tulajdonképpen az RTL Klubbot érinti: igaz, hogy kitalálható, hogy a főszereplő nem fog fűbe harapni, s az az is igaz, hogy mindig kell egy előzetes. De azt viszont nem tudom felfogni, hogy hogyan lehet úgy megalkotni egy előzetest, hogy az teljesen érdektelenné teszi azt, hogy az ember érdeklődjön a folytatást iránt? Mindezek mellett pedig szinte törvénybe foglalnám, hogy a képernyő minden sarkába legyen valami elhelyezve, hogy még jobban zavaró legyen, ha valaki élőben követ egy műsort.
Összegezve azt gondolom, hogy erős közepes. Igaz, bármi lehet belőle, de nem hiszem, hogy kinőheti gyermekbetegségeit a sorozat. Mindenesetre egyelőre heti egy rész belefér, de nálam ennyi, s nem több.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük