The Passage – 1×01 (Pilot)

A januárt vártam, mert több új széria is bemutatkozott, és bíztam benne, hogy majd találok valami kedvemre valót. De sajnos sorozatosan csalódnom kellett, és egyre inkább azon kell gondolkoznom, hogy vajon lesz-e még olyan széria, amely le tud majd kötni, és ódákat tudok majd róla zengeni. Úgy néz ki, hogy a tévécsatornák is biztonsági játékot játszanak. A The Passage-t nem vártam túlzottan, de bíztam abban, hogy a semmi várakozás miatt lesz épp befutó. Tévedtem.

Az alapkoncepció szerint adva van két olyan ember, akinek az lenne a terve, hogy megoldást találjanak az emberek egészségügyi problémájára. Azaz olyan gyógymódot találni, amely az összes betegségre hatásos. Ennek következtében egy olyan barlangba jutnak el, ahol valamilyen ember formájú lény támad rájuk, és innentől megindul a kísérletezés. Egyfajta modern vámpírtörténetről is beszélhetünk, hiszen a fertőzöttek vért isznak, és embereket akarnák széttépni. Ahhoz, hogy minél előbb megoldást találjanak azt csinálják, hogy pácienseket keresnek, akik tulajdonképpen senkinek nem hiányoznak, így kedvükre kísérletezhetnek rajtuk. Így kerül a képbe egy kislány, aki a következő áldozat lenne, de az őt kereső férfi meggondolja magát, és elindul egy menekülős szál.

Ahogyan néztem a bevezető epizódot igazából nem mondom, hogy halálra untam volna magam, inkább kerestem azt, hogy most ez tulajdonképpen mi is akarna lenni? Mi lenne a konkrét koncepció, és mi az az irány, amely felé haladni akarna a sorozat? Az sem jó, ha már jó előre láthatjuk, hogy milyen események fognak következni, de az sem jó, amikor az egész tulajdonképpen zagyvaságnak, következetlennek tűnik. Sajnos a The Passage utóbbi nyomvonalán megy, hiszen hiába sejtjük mi fog következni, ha az nem következik be. Mindezek mellett pedig sejtésünk sincs mi várhat ránk. Azonban hiába van a meglepetés lehetősége, ha egy-egy fordulatnál csak szemöldökünket tudjuk vonogatni, miközben arra gondolunk: ez mi?

Elég nehéz összefoglalni, hogy most mi is akar ez lenni? Vannak benne logikátlanságok, és buta karakteri döntések, de nekem leginkább úgy jött le, mintha többféle sorozat különféle jeleneteit gyúrták volna össze. Biztos vagyok benne, hogy a készítők tudják, hogy merre halad a történet, de abban nem vagyok biztos, hogy ez nézőként a legjobb. A karakterek inkább közepesek, de sajnos itt sem kötöttek le.
Bevallom sajnálom, mert látom, hogy beleöltek pénzt, de úgy vélem, hogy nincs kedvem szenvedni vele. Kár érte.

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük