The Predator (2018)

Magyar cím: A ragadozó

Az elmúlt években több próbálkozás volt a Predator franchisefelélesztésére, így amikor kiderült, hogy készül az új film, amely egyébiránt mind anyagilag és kritikailag bukott egyet úgy döntöttem, hogy megtekintem, hogy hogyan szerepelt a mozipénztáraknál az összes film. Kissé meglepett engem, hogy mennyi film készült a “témában”, miközben igazából anyagilag soha nem sikerült kiemelkedőt alkotnia. Történetileg is talán az első két rész, amire rá lehet mondani, hogy viszonylag nézhető, és élvezhető volt. Én nem voltam soha rajongó, s talán ennek is köszönhető, hogy az eddig elkészült összes Predator filmet tudtam élvezni annak ellenére, hogy különösebben nem érdekelt a franchise.
A 2018-as változat sem hozott annyira lázba, főleg az előzetese alapján. Így úgy voltam vele, hogy megvárom majd, amikor elérhető lesz, és megnézem itthon, amely meg is történt a hétvégén. Mint ahogyan fentebb is írtam soha nem voltam rajongó, és viszonylag az összes Predator filmet tudtam élvezni, habár egyik sem hagyott bennem mély nyomott. Azonban azt kell mondanom, hogy az új, 2018-as változat borzasztóra sikerült.

Minőség és egyediség. Az alap elvárások nálam egy filmmel kapcsolatban, amely manapság már nem nagyon van meg. Egyértelmű, hogy meg kell felelni az elvárásoknak, és sajnos azok nem a minőségi szórakoztatás felé hajlanak, hanem arra, hogy valami sikeres legyen. Amennyiben pedig sikeres lesz, vagy túlzottan közönség kedvencé válik, akkor bizony abból a lehető legtöbb pénzt ki kell facsarni. És itt jönnek a gyengébbnél gyengébb folytatások, újragondolt változatok, vagy pedig előzmény filmek, amelyek sokszor sokkal több kárt csinálnak, mint hasznot. Persze a bevétel a fő szempont, így az esetek többségében a negatív kritika, vagy vélemény nem sokat használ.
Így van ez a Predator franchise-zal is, amelynek volt két korrekt része még a kilencvenes években, majd pedig a filmek látványvilágának fejlődésével új teret kaphatott, azaz nagyobb, hosszabb, és látványosabb környezetben térhettek vissza a földre utazó, s többnyire emberekre vadászó idegenek. A franchise-zok egybemosása nekem továbbra sem kedvencem, így részben örültem, hogy a ragadozók végre ismét önálló filmben térnek vissza, de sajnos azt kell mondanom, hogy szinte közepesnek sem mondható lett, amelyet gyakorlatilag hazavág a film befejezése. 

Az alapkoncepcióval tulajdonképpen már ott kezdődik a probléma, hogy ezt a fajta megközelítést már láthattunk, hiszen nem ez az első film már a franchise keretén belül, amely arról szól, hogy űrhajó zuhan a földre, melyet felfedezve az emberek eltitkolni akarják, aztán mégsem sikerül, hiszen elindul a vérengzés. A 2018-as film tulajdonképpen harmatgyenge koncepciója már az első fél órában meghal, hiszen már ott elvérzett nálam az egész, hogy az első két filmet veszik csak alapul, közben pedig három film is készült már a második epizód óta. Talán a legnagyobb bravúrja ott lett volna ennek a résznek, ha minden egyes epizódot alapul vesz, és azok hibáit kijavítva egy korrekt részt tesz le elénk. Helyette inkább tovább fokozta azt a nyomorúságot, amelyet az elődei is hoztak a rajongókra, nézőkre.
Számomra a legnagyobb csalódás az volt, hogy mennyire semmilyen volt a film. Sablonos jelenetek, koncepció, és persze kiszámítható fordulatok egyvelege volt nekem, amely egy akkora értelmetlen befejezésbe torkollott, hogy azon még jómagam is meglepődtem. Ahogyan haladt előre a film egyre inkább észrevettem, hogy a készítők inkább a látványra mentek rá, mintsem a logikus szálak építésére. Értem én, hogy egy ilyen filmtől nem kell sok logikát várni, hiszen semmilyen valóság alapja nincs, de attól még elvárható lenne véleményem szerint, hogy ne azon gondolkozzon el a néző, hogy bizonyos dolgokat miért csinálnak a karakterek. Bugyutábbnál bugyutább párbeszédeken még az sem segít, hogy a karakterek egy dimenziósak, és igazából számomra, mint nézőnek abszolút lényegtelen volt mindegyiknek a sorsa. Értem én, hogy azok voltak megcélozva, akik leülve minden valóságtól elrugaszkodva akarnak nézni filmet, de ettől engem a forgatókönyvbeli problémák sokkal jobban zavartak.

Abba viszont belegondoltam, hogy mi is lenne, ha mondjuk rajongója lennék a franchise-nak? Minden bizonnyal iszonyatosan nagyot csalódtam volna, és azon gondolkoznék, hogy vajon lesz-e jó Predator film még az életben? Azt gondolom ebből lehetne építkezni, de ameddig a látvány a lényeg, s hogy mennyi vér van a vásznon, addig minden bizonnyal nem fog pozitív irányba fordulni ez az egész. Habár kérdés, hogy egyáltalán lesz-e még Predator film, vagy egyszerűen a készítők fogják, és nullázzák az egészet, s készül majd egy remake.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük