Siren – 1×01 (Pilot)

Magyar cím: Szirén

Nincs is annál jobb, amikor a sorozatnéző figyelmébe új széria kerül. Az első rész az, ami meghatározó, ami döntő, hogy későbbiekben is szeretnénk figyelemmel kísérni az adott szériát. Mindezek mellett persze az sem elhanyagolható, ha bejön a koncepció, és leszögez a képernyő elé. Jómagam annyira nem vagyok már képben az új sorozatokkal kapcsolatban, s jobbára csak az amerikai kereskedelmi csatornák kínálatával vagyok tisztában. De mindig jön egy újabb, ami meglep, melynek nagyon örülök. Ilyen a Siren is, amelynek létezéséről délelőtt értesültem, így nem volt kérdés, hogy a bevezető epizódot mindenképp meg kell néznem este. 

Az alapkoncepció szerint adva van egy kisváros, amely magára aggatta a sellőváros becenevet. Az első percekben egyértelmű, hogy az ember szeme kifolyik ahogyan a kamera végigpásztáz a helyszínen, mert nem műtermi az egész, továbbá azonnal elkapja az embert a kisvárosi hangulat. Nekem nagyon működött, valamint az, hogy a vízben megjelenik egy új ragadozó, amely nem más, mint a szirének, amelyek szárazföldön lábbal rendelkeznek, s az emberekre szinte ártalmatlanok, de a vízben pedig egy ragadozó faj, amely önmagában kívül minden mást prédának tekint.
Az első öt percben rögtön megkapjuk a konfliktust emberek és szirének között, hiszen a halászok kifognak egy ilyen lényt, mely megtámadja társukat. Ezek után mind a lény, mind pedig sebesült társuk eltűnik, akik egy katonai bázisra kerülnek. Ekkor jelenik meg egy lány az úton, akiről azonnal kiderül, hogy társát keresi. 

Magáról a történetről többet nem árulnék el, hiszen az első rész ezt az alapkoncepciót járja körbe. Szépen bemutatja a leendő karaktereket. Ezen a téren némileg nem erős a sorozat, mert a címszereplőn kívül nagyjából senki nem fogott meg a szériában, ami későbbiekben tud némileg probléma lenni, hiszen rengeteg alkotásnál fontos, hogy olyan karakterek legyenek benne, akivel szimpatizálunk, kedvelünk. Annak ellenére viszont, hogy kábeles sorozatról van szó el kell mondanom, hogy a látványvilága teljes mértékben elfogadható, s fogyasztható, hiszen a büdzsé elegendő volt arra, hogy a víz alatti jeleneteknél se lógjon ki az a bizonyos CGI lóláb, s bízom benne, hogy a későbbiekben sem lesz erre példa.
Az első rész nekem teljesen elment úgy, hogy csak kinyitottam a szemem, s csodálkoztam, hogy máris véget ért. Mindezt úgy, hogy az átlag epizód időtartama 45 perc. Ennek nagyon örültem, hiszen ez arra bizonyíték, hogy a sorozat lekötött, ami manapság már sajnos nagyon ritka, kivéve persze, ha nem korábbi kedvencet veszek elő újranézésre. Rendkívül jól építkeztek az első részben, s itt nagyon jól sikerült eltalálni a hangulatot. 

Azt természetesen nem mondom, hogy hibátlan alkotásról van szó, hiszen már az itt is felfedezhetőek a sablonos fordulatok, mint az egyik szereplő sötét múltja, amely nem szólt másról, mint a szirének lemészárolásáról. Mindezek mellett azért előfordult, hogy egy-két karakter életszerűtlen hozzáállást tanúsított, de egy ilyen alapkoncepciójú sorozatnál azt hiszem ez nem róható fel. 

Nem tudom hány epizódos lesz az évad, de a hozzászólások alapján később minőségileg fejlődik, szóval a már leadott maradék öt részt mindenképpen bepótolom a holnapi nap folyamán. 

Egy bejegyzés itt

  1. Pingback: Siren: 1.évad – Dentorel blogja

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük