How I Met Your Mother: 2.évad

Magyar cím: Így jártam anyátokkal

Annak idején hatalmas sorozatrajongó voltam, s úgy voltam vele, hogy ha elkezdtem valamit, akkor bizony azt végig is nézem. Az általam nézett sorozatoknak több, mint a felére ráuntam, s amikor iskolás éveimet befejezve elkezdtem dolgozni egyszerűen elkezdtem “elfelejteni” megnézni a számomra már elfáradt szériák új epizódjait.
Így történt ez a How I Met Your Mother esetében is, amit annak idején annyira dicsértek, hogy talán harmadik évadában járhatott a sorozat, amikor becsatlakoztam. Azonban a széria is arra a sorsra jutott, hogy egyszerűen “elfelejtkeztem” róla. Azóta persze már kifutott, s a befejezést is ismerem, ámbár nem láttam teljes egészében. De mivel jelentősen lecsökkentek az általam nézett szériák száma, s ismét előkerült jó pár ember sorozathoz köthető csalódása végül úgy döntöttem, hogy végignézem a kilenc évadot. 

Talán abban rejlik az én nagy szerencsém, hogy annak idején bizony daráltam a sorozat epizódjait, így aztán tényleg csak a legmonumentálisabb pillanatok ragadtak meg az első évadokból, így hát bőven volt új számomra eme évadban is. Kevés dologra emlékeztem, mint az évad kezdése, és az évad befejezése.
A sitcom műfajára jellemző stílus jegyeiben fellelhető, hogy a főbb karakterek magánélete ugyan hullámos, de mégis happy end jelleggel ér véget. Rengeteg sorozatnál lehet ezt sejteni, hogy végül ki ki mellett fog kikötni végül, ámbár a How I Met Your Mother ebben az esetben kivétel, hiszen már a legelső epizódban tudtuk, hogy hogyan is fog végződni a széria történetileg. Ebből fakadóan pedig egyfajta korlátok közé lett szorítva a széria, s ezen korlátok között kell mozognia a készítőknek úgy, hogy lehetőleg ne menjen szembe a széria a saját történetével. 

Az egyértelmű volt, hogy a Marshall & Lilly páros nem sokáig lesz külön, s minden bizonnyal az esküvő is eme évadon belül fog megtörténni, amely tökéletes alapja volt az évadzárásnak. Mindezek mellett az is magától értetődő volt már akkoriban is, hogy a Ted & Robin páros nem fog működni, s szintén egy évados pályafutást jósoltam akkor is, s most is, hiszen nem emlékeztem, hogy a kapcsolatot mikor is bontották fel a készítők. Azonban tény, hogy az évad főbb részeit nagyon élveztem, habár volt több visszapillantás is a karakterek múltját illetően, melyeket kifejezetten utáltam. Számomra mindig visszás volt bármely sitcom esetében, amikor egy adott karaktert akartak parókával, sminkkel fiatalabbá tenni, hogy annak hátterét megmutathassák a készítők. Ezt itt is utáltam, mert számomra nem volt hiteles, s nem is lehetett volna az. Egy kivétel volt, amin valóban fetrengtem, ez pedig Robin kanadai tinédzser popkarrierjére igaz, ami tényleg nagyot ütött.
A sorozat azonban nagyon erős abban, hogy egy adott epizód történetszálát több idővonalon mesélje el. Kivitelezésben valóban hibátlannak mondanám, de az évadban több ilyen epizód is terítékre került, ahol a cselekmények végeredményét megkaptuk az első percekben, s az oda vezető történetfolyamatot, vagy valódi végkifejletet csak az utolsó percben árulták el az alkotók. Bevallom engem az effajta megvalósítása a sorozatnak nagyon irritált, mert az időhúzás mellett olyan hatása volt rám, mint amikor egy viccnek előbb mesélik el a poénját, mint magát a viccet. 

A dupla részes évadzáró nekem tetszett még úgy is, hogy már derengett, hogy mivel is végződött annak idején. Ennek ellenére tetszett, s örültem, hogy megint beszippantott a sorozat, mert elég sok kellemes perceket okozott.
Hogy annak idején számomra miért is romlott el, nem tudom. Abban viszont bízok, hogy a soron következő évadot is hasonlóan fogom élvezni, s hamar végére érek annak is, hiszen a húsz perces sorozatokkal lehet a legjobban haladni, amennyiben egyben akarja az ember megnézni az adott évadot, vagy magát a sorozatot. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük