The X-Files: 11.évad

Magyar cím: X-Akták

Remake, Reboot. Ezekkel a szavakkal sűrűn találkozhat az ember, aki néz filmeket, s sorozatokat. Nem tudom, hogy ennyire nincs ötlet már, vagy tényleg csak ennyire biztonsági játékot játszanak a csatornák és filmstúdiók.
Az igazság az, hogy gyermekként hatalmas félelemfaktorral éltem meg az első évadbeli X-Aktákat, s volt olyan alkalom is, amikor paplan alá bújva sírtam, hogy váltsunk csatornát. Azóta eltelt nem kis idő, így hát többször nekifutottam, hiszen felnőtt fejjel szeretek borzongani, s nem fogok rosszat álmodni. Miután megtudtam, hogy érkezik a folytatás, úgy döntöttem, ha már nincs néznivaló, akkor mindenképpen szeretném szintre hozni magamat. Azonban azt kell mondanom, hogy felesleges volt feltámasztani a sorozatot. S, ha megnézem a nézettségi adatokat, akkor nem csak én gondolom így.

Milyen is volt az évad? Pocsék, s szinte nézhetetlen. Egyszerűen önmaga paródiája lett, hiszen képtelen ugyanazt a minőséget hozni, mint az első évadokban. Az igazság az, hogy utolsó évadokkal nekem az volt a problémám, hogy túl sok átívelő szál lett végül, s mindig valami után nyomoztak, aminek a végén kiderült, hogy valami kormányzati titkos “izéről” van szó, de végül senkit nem tudtak lebuktatni, csak tudták a két címszereplő azt, amit tudniuk kellett. És ennyi.
De mi is a legfőbb probléma a sorozattal? Nekem legalábbis az tűnt fel, hogy akkor tud ténylegesen működni a széria, amikor önálló esetekről van szó, s semmiféle átívelő szálról nincs szó. Azonban az a baj, hogy a korábbi kilenc évad tökéletesen elég volt ahhoz, hogy szinte mindent láthassunk a képernyőn, amit csak lehetett. Mindezek mellett többször előkerültek a bolygón kívüli idegen lények, melyekről annyit tudok csak elmondani, hogy most legalább nem gumimaszkos színészeket láthattunk, így valahol sokkal élethűbbek voltak. Azonban egyben ez negatívum is, hiszen már a sorozat ebből a szempontból elvesztette a félelemfaktorát. Ezzel a szállal pedig nekem a legnagyobb problémám tulajdonképpen az, hogy már a korábbi évadokban is állandó jelleggel előrángatták az idegen lényes szálakat, majd szépen ezek a szálak kifutottak a semmibe, hiszen konkrét megoldásuk nem lett végül.

Az új évaddal kapcsolatban is valahol ez volt a bajom. Nagyjából volt benne két rész, ami ténylegesen nézhető volt, míg a többi abszolút felejtős volt számomra. Ugyanott tartunk, mint az utolsó évadoknál: a készítők tele teszik állandó jelleggel átívelő szállal, ami tulajdonképpen kifut a semmibe, azaz konkrét megoldása nincs. Mindezek mellett a néző azt érzékeli, hogy ez az egész teljes zagyvaság, így semmi értelme nincs, hogy tovább kövesse. Arról nem is beszélve, hogy a későbbi történesek miatt, valamint karakterek visszahozásának köszönhetően valahol ezeket a szálakat még nullázniuk is kell az alkotóknak, amelyek tényleg eléggé bosszantóak tudnak lenni. Főleg rajongóknak.

Mint ahogyan a bevezetőben említettem jelen pillanatban kemény 3 milliós nézettséggel nem hiszem, hogy lesz egy újabb évad. Részemről nincs probléma ezzel, hiszen egyébként is elgondolkoztam azon, hogy abbahagyom itt, de ha annak idején volt egy lezárása a sorozatnak, akkor elég kár volt ezért a +16 epizódért újraindítani a sorozatot. Főleg akkor, ha csak az a koncepció van a készítőknek a kezében, ami már annak idején se akart működni az utolsó évadoknál.
Sajnálatos dolog ez, de azt gondolom ez a sorozat tényleg megérett már arra, hogy befejeződjön, és soha nem készüljön el belőle új tartalom, mert egyszerűen már kifulladt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük