This Is Us: 2.évad

Magyar cím: Rólunk szól

Én változtam-e meg, vagy kevés idő miatt szelektálok, esetleg a sorozatok minősége jutott olyan szintre, ami tíz évvel ezelőtti 20-25 aktív sorozat helyett mostanra jó, ha van 8? Nem tudom. Mindenesetre a régiek folyamatosan futnak ki, az újak pedig folyamatosan hoznak egy olyan szintet, ami miatt már előzetes alapján nem jön be, vagy ha túljutok az első részen, akkor már az évad végéig nem tartok ki, vagy annak végén kukázom az egészet egy lehúzó írás keretén belül. Azt már tudtam tavaly mit próbálok be, így hát nem csak kellemes meglepetés volt az első rész, hanem az egész 1.évad a sorozatból. Ráadásul a nézőszám is elég korrekt volt ahhoz, hogy azonnal kapjon +2 évadot, így hát a készítőknek volt lehetőségük alapozni a folytatásban. Aminek egyetlen egy hibája volt idén, hogy ismét csak 18 részt kaptunk.

De mi is rejtőzött tavaly, és idén is sikerben? Talán az, hogy minden egyes karakter nem csak szerethető, hanem az ember találhat bennük olyan tulajdonságokat, amelyekkel később tökéletesen tud azonosulni. Így hát nem meglepő, hogy idén is tudta szállítani a sorozat a megfelelő minőséget, amelyben azért van némi rácsodálkozás részemről, hiszen történetvezetés szempontjából azért meg van kötve a készítők keze. Ebből fakadóan pedig azért kell lenni tehetségnek, hogy ne legyen unalmas egy idő után, s ne harapjon saját farkába a sorozat, ami által önmaga paródiája legyen.
Az alapkoncepciót a széria bemutatkozása előtt is érdekesnek találtam. Volt abban valami, hogy három ember életútját követhetjük nyomon, s ők igencsak fontosan lesznek egymásnak. Majd jött az első rész, ahol volt három felnőtt, és három gyermek testvér, s majd szépen jött a zseniális húzás, miszerint a történet két szálon fut: múlt és jelen. Ráadásul már az első évad elején kiderült, hogy egyik fő karakter csak a múltban létezik, hiszen a jelenben halott. Az persze kérdés volt, hogy hogyan, s egyik legfontosabb is az volt, hogy vajon hogyan is fog meghalni.


Annak ellenére, hogy nagyon tetszett az első évad, s rögtön a vetítést követő másnap megnéztem nem sok mindenre emlékeztem belőle. Részben a kevés időnek is köszönhetem, amely ezt kihozta, valamint a fél éves szünet a két évad között se volt túl kevés. Örültem viszont annak, hogy már az első résszel vissza tudtam zökkenni a kerékvágásba, s mindezek által ráadásul rögtön le is kötött, pedig tartottam tőle, hogy ez nem fog majd összejönni.
Az évad továbbra is azt az utat járja be, s arra próbál összpontosítani, hogy lehetsz szép és gazdag, de attól még nem biztos, hogy az életed zökkenőmentes, s minden összejön majd neked. Lehetsz esetleg túlsúlyos is, ami még nem zárja ki azt, hogy boldog legyél, legyen párkapcsolatod. A második évad tökéletesen körbejárja azt, hogy az élet bizonyos szakaszában mennyire le tudja húzni az embert, illetve milyen váratlan helyzetekkel találhatjuk magunkat szembe. Ezzel egyetemben persze ott vannak azok a dolgok is, amikor csak nézünk ki a fejünkből, amikor jön egy váratlan csavar. A két idővonal egyértelmű, hogy ezt is szolgálja, hiszen az ember soha nem tudja mit várhat az épp aktuális résztől.

Persze akadtak gyengébb része is, de gyakorlatilag hullámvölgyek nem nagyon voltak. Mindig voltak olyan szálak, amelyek érdekeltek. Bevallom én azt gondoltak, hogy a készítők addig fogják húzni az apa halálának mikéntjét, amíg a sorozat be nem fejeződik, így számomra teljes meglepetés volt, amikor a Super Bowl epizódnál ezt elsütötték, azaz onnantól kezdve tudtuk, hogy miként távozik az élők sorából.
A fenti volt az egyik, ami némi titokzatosságot adott a két idővonalon való mozgásnak. Azonban az évadfinálé volt az, amely nem kis meglepetés tartogatott, hogy a készítők bizony nem csak egy síkon mozognak, s valóban képesek minőségi szériát letenni az asztalra. Bevallom eszembe jutott, hogy finálézni fog a sorozat, de nem gondoltam, hogy tudnak majd olyan csavart tenni bele, amelyre az ember felkapja a fejét. S bizony ez bekövetkezett.

Ahogyan fentebb is írtam két idővonalon mozgott a sorozat, ezáltal a készítőknek a kezei megvoltak kötve bizonyos történet kapcsán. Ennek ellenére is le tudtak kötni, s azt gondolom, hogy ennek csak örülnöm kéne, hiszen újonc sorozatoknál ez nem szokott előfordulni. A harmadik évad borítékolható, mint ahogyan az is, hogy maradok rá, s várom a szeptember-október környékén esedékes visszatérését a szériának.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük