Rise – 1×01 (Pilot)

Nálam mindig problémát jelentett az, amikor a kinti kereskedelmi tévék bejelentik a következő évi műsorrendjüket, s ezáltal az új szériákat is. Ugyanis többször fordult elő, hogy bizony elfelejtettem azt, ami felkeltette az érdeklődésemet. Főleg azoknál, amelyeket az adott csatorna úgy döntött, hogy inkább midseasonbe küld, azaz nem szeptember-október környékén mutatkozik be, hanem a bejelentés után majdnem egy évvel. Így többször futottam már bele, hogy egy adott sorozatról olvastam, s ismerősen csengett a neve, s ekkor jutott eszembe, hogy ez felkeltette a figyelmemet.
Így jártam bizony a Rise esetében is, hiszen tulajdonképpen szembesültem azzal, hogy az online sorozatkövető jelzett, de fogalmam sem volt, hogy majdnem egy évvel ezelőtt miért is jelöltem be a sorozatkövetőn. Régebben nagyon sok sorozatot néztem, aztán szépen lassan befejeződtek, vagy én hagytam őket abba. Ebből fakadóan pedig nagy érdeklődésem van az újak iránt, azonban azok közül is kevés kelti fel az érdeklődésemet, és még kevesebbnél tartok ki az első évad végéig. A tavalyi This is Us után most a Rise az, amire azt mondom, hogy rögtön instant nézős lett az első rész után.

Mielőtt leültem volna megnézni a bevezető részt csak a sorozat címe volt az, amit ismertem. Ugyanis lusta voltam elolvasni bármit is a szériáról, s ebből fakadóan pedig szinte nulla elvárással ültem le megtekinteni az első részt. Többször említettem, hogy sokszor egy bizonyos alkotás úgy vérzik el a néző előtt, hogy a magas elvárásokat nem nagyon tudja megugrani. Főleg ez akkor igaz, amikor valaki egy igencsak túlreklámozott alkotást tekint meg. Annak idején nálam ilyen volt a Glee, aminek a nevébe állandó jelleggel belefutottam, ha sorozatos oldalon jártam. A széria valóban jól indult, de sajnos idővel az önmaga paródiája lett.
Ahogyan néztem a Rise bevezető részét tulajdonképpen az tűnt fel, hogy a fent említett sorozattal majdnem megegyezik. Itt is van egy elhivatott tanár, aki a középiskolában nem a sport iránt rajong, hanem inkább annak színjátszóköréért, melynek vezetését szeretné magáévá tenni. Ami természetesen meg is történik. Ekkor pedig jönnek az apróbb pofára esések mellett éneklések, és hírhedtebb zeneszámok újrafeldolgozása. Mindezek mellett pedig az első rész rögtön kitér arra, hogy tulajdonképpen mindenki megpróbál értelmet nyerni az életének, hiszen magánélete problémákkal teli, vagy majdnem egy teljes csőd. Tehát jött egy Glee drámai kiadása.

Bevallom a bevezető epizód nézése közben nem tudtam a fent nevezett sorozatra nem gondolni, illetve egy bizonyos idő után nem azt csinálni, hogy kezdtem összehasonlítani azzal. Szándékosság volt-e, vagy sem talán lényegtelen, de nekem alig sikerült ettől elvonatkoztatni. Talán jobban zavartak volna a viccesebb montázsok, de szerencsére a szériában ez nem lelhető fel. Ugyan az első rész kicsit zavarosnak tűnhet, ami talán abból fakadhat, hogy a 42 percnyi játékidő alatt túlságosan sokat akart mutatni, s ezáltal kevés tér jutott minden egyes szereplőnek. Az már mindenképpen bizonyos, hogy itt elsősorban a karakterekre fognak rámenni, azaz az éneklés és színjátszás mellett itt aztán lesznek elég erős magánéleti drámák, ahogyan látom.
Az viszont tény, hogy egyetlen egy karakter sem volt, aki megfogott volna, vagy olyan monumentálisat alkotott volna a sorozat keretein belül, hogy rögtön szimpatikussá váljon. Így tulajdonképpen, ha nem számolom a tanárt, akkor szinte egyetlen egy karakter neve, vagy megjelenése nem jutna eszembe. Későbbiekben mennyire lesz ez számomra probléma nem tudom, de úgy érzem érdemes esélyt adni a sorozatnak.

Ami viszont problémát jelenthet, hogy már most a starttal kétesélyes dologgá vált, hogy vajon mennyire lesz lehetőségük a készítőknek, hogy a bevezetőben látott dolgokat szinten tartsák, vagy esetleg minőségi fejlődést tudjanak produkálni. Egyrészről már a nézettség sem volt túl jó, s borítékolható a nézőszámcsökkenés, így már az első rész adataiból is sejtelmes, hogy mennyire lesz második évad. Arról nem is beszélve, hogy nagyjából 13 epizódra lehet számítani, ha nem kevesebbre.
Mindenesetre én maradok a szériánál, mert ugyan nem vett meg kilóra, de le tudott kötni. Ez pedig mostanság nagy szó.

Egy gondolat ezen: “Rise – 1×01 (Pilot)

  1. Pingback: How I Met Your Mother: 7.évad – Dentorel blogja

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük