Baywatch (2017)

Magyar cím: Baywatch

A Reboot korát éljük. Azaz mindenből, amiből csak lehet mozifilmet csinálunk, vagy pedig újraindítjuk. Nem meglepő tehát, hogy a ’90-es évek sikersorozata is áldozatául esett. Az igazság az, hogy én nagyon sokat olvastam róla, de főleg arról, hogy tulajdonképpen mekkora bukás is volt nyáron, ami egyébként nem meglepő, hiszen annak idején is elsősorban a benne szereplők külső kinézete miatt volt eladható nagyon sokáig. Az más kérdés, hogy manapság már (szerencsére) nagyon nehéz eladni valamit csak azon az alapon, hogy beleteszünk jól kinéző színészeket egy filmbe, sorozatba. Kivétel persze a pornóipar. Na meg a Baywatch is, mert azért a benne szereplők fizikai megjelenése erősen megkérdőjelezhető.

Ha nagyon őszinte akarok lenni, akkor tisztában voltam vele, hogy mit is kapok. Tehát nagy meglepetésnek nem kellett volna érnie. De arra voltam leginkább kíváncsi, hogy tényleg akkora trágya lett-e a film, mint aminek el lett könyvelve. És ugyan attól egy fokkal jobb lett, de mégis egyszer éppen hogy megnézhető alkotásról beszélünk, amit tényleg csak akkor érdemes megnézni, ha az ember nagyon unatkozik, és nincs mit néznie.
Amennyiben közelebbről megnézzük a korábbi filmeket, s sorozatokat láthatjuk, hogy hiába volt egy csomó sikeres, ha azóta teret hódított az internet, fejlődött a technika, tehát a mai világban nem lenne eladható rengeteg alkotás, mely a saját idejében jellemzően nagyon sikeres volt. A Baywatch is nagyjából ennek köszönhette a sikerét, mert ha közelebbről megnézzük a szériát, mely megélt 12 évadot észrevehetjük, hogy nem véletlen volt az, hogy a benne játszó színészek java részének hoznia kellett egy bizonyos fizikai megjelenést. Akkoriban sokaknak minden bizonnyal elegendő volt ennyi is, hogy jól érezhessék magukat, de a főcímzenén kívül maradandót nem nagyon alkotott a sorozat. Ezért aztán két út állt a készítők előtt: egy hű változatot készítenek a sorozat alapján, vagy pedig kifigurázva azt egy vígjátékot tesznek le az asztalra. Az utóbbit választották, csak éppen azzal a problémával szembesült mindenki, hogy a vígjáték csak műfaji besorolásnál létezik ennél a filmnél.

Az első képkockák még talán arról tanúskodtak, hogy tényleg jól tud szórakozni az ember majd, hiszen az első kockáktól kezdve igyekeztek a készítők pellengérre állítani a régi sorozat kultikus jeleneteit más megközelítésből. Talán még vicces is lehetett volna, azonban ez elfogyott az első negyedóra után, s átcsapott valami egészen másba. Egészen olyan másba, amit az ember nem nagyon tudott hova tenni, mert inkább kínos volt, hiszen a mozit elkerülő, s azonnal DVD-re kerülő filmeknél, melyet az ember 500 forintért kiturkálhat valamelyik áruház DVD szegmenségből szokott ilyen sablonokat használni.
Ha már régen nem működnek a fingós dolgok, akkor a készítők egyszerűen megpróbálják kihegyezni az egészet két ismert színészre, akik láthatóan nem is veszik komolyan az egészet, s inkább unkák, mintsem megpróbálnak úgy játszani, hogy az valóban élvezhető is lenne. Mondjuk elég nehéz is, ha mondjuk már a forgatókönyvön megbukik az egész, hiszen egyszerűen lehetetlen követni a történéseket úgy, hogy az ember ne azon gondolkodjon el, hogy vajon ez a film önmaga vagy a sorozat paródiája akar lenni. Mindezt ráadásul úgy, hogy egymást váltják az olyan jelenetek, amelyeknél nagyon komolyan akarja magát venni a film, illetve nagyon nem. Ennek köszönhetően pedig nincs meg az összkép, s így a hangulat is odavész.

Ahogyan jeleztem fentebb tisztában voltam azzal, hogy milyen végkimenetele is volt a filmnek. Azonban bíztam benne, hogy egyszeri megnézésnek tökéletes lesz, de sajnos be kellett látnom, hogy valóban olyan rossz szinte, mint amit más oldalakon írtak. Sajnálatos, hogy megbukott, mert azt gondolom vígjáték műfajban nagyot tudott volna szólni, ha a készítők valóban minőségi munkát tettek volna le az asztalra úgy, hogy közben az eredetinek állítanak egy megmosolyogni való paródiát, miközben a régi rajongók sem sértődnek vérig.

Nem így lett.

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük