Midnight, Texas – 1×01 (Pilot)

Azért roppant érdekes megnézni az elmúlt éveket, hogy egyes szériák milyen hányattatott sorsa volt. Némely egy egész évadon keresztül küzdött kreatív gondokkal, de akadt olyan is, amelyet ugyan berendeltek, de annyit tököltek vele, hogy két év múlva került csak képernyőre. Ilyen volt ugyebár az Emerald City az NBC egyik üdvöskéjének szánt sorozata, amely megsínylette a két éves előkészületeket, mert én lazán kinyomtam tíz perc után. Aztán itt volt a Midnight, Texas, melyről már nem is nagyon sokat tudtam csak azt, hogy tavaly májusban bejelentésre került, és akkor felkerült a listámra. Több, mint egy év múlva egy nyári premier kapcsán pedig meg is kaptuk végre. 

Az alapkoncepció önmagában véve azt gondolom, hogy nem rossz. De viszont azt kell mondanom, hogy sajnos ezt a témát már annyiszor körbejárta minden film és sorozat, hogy ez kifulladt a fenébe. Első gondolatom pont az volt a Midnight, Texas után, hogy tíz évvel ezelőtt ez mekkorát is tudott volna ütni ezzel a látványvilággal. Azonban ahogyan néztem egyre inkább az jutott eszembe, hogy ez erős jóindulattal is csak erős közepes lehet ebben a mezőnyben. S lehet nem is véletlen szánták a nyári sivár műsor tervezetbe, mert lehet a szeptember és május közötti időszakban azonnal elvérzett volna. De erre a kérdésre ugye választ nem fogunk kapni.
A lényegi része a dolognak, hogy adva van az egyik főszereplőnk, aki látnoki képességeivel hirdeti magát. Azonban az ilyen embereknek mindig problémájuk szokott lenni valakivel, valamivel, ami miatt azonban menekülni kényszerül az illető. Ezt a bravúros sablont rögtön el is lőtték az első öt percben, ámbár tény, hogy ez az öt perc elég volt, hogy lekössön ahhoz, hogy maradjak a maradék 35 percre is. Hiszen központi karakternek beállított látnokunk az isten háta mögötti texasi városkába érkezik. Ami természetesen első ránézésre is furcsa, de ugyebár ilyenkor rögtön jön a tipikus “valakit megöltek” dolog, és beindulnak az események.

Zavaros, de mégis egyszerű. Valahogy ezen érzelmek kavarogtak bennem az epizód megnézése kapcsán. A kisváros nappal valóban normális emberek lakóhelyének tűnik, de már az első perctől kezdve mindenki vágja, hogy mindenkinek lehet valami a füle mögött, ami miatt nem lehet átlagos. Ahogyan viszont a készítők belemerülnek a mesélésbe rájövünk, hogy a város tulajdonképpen akár a kitaszítottak lakhelye is lehetne. Hiszen van itt vámpír, boszorkány, de még angyal is. Természetesen ahogyan a készítők próbálták bemutatni a karaktereket minden bizonnyal kapunk itt még más finomságokat is.
Azonban az mellett nem mehetünk el, hogy a bevezető epizód túlságosan zsúfolt volt, ezért sokszor az ember nem tudott elvonatkoztatni attól, hogy nem látja mi történik tulajdonképpen. Nyilván nézni kell a többi részt is, hogy ez kiderüljön, de azért mégis zavaró ez a rengeteg karakter, akiknek létjogosultságára választ még nem kaptunk. Viszont ennek köszönhető, hogy a készítők véleményem szerint nem nagyon voltak a helyzet magaslatán. 

Ha a történetet és annak megalkotását akarnám értékelni, akkor azt mondanám, hogy erős közepes. Akadnak olyan jelenetek, amelyek szorosan kapcsolódnak egymáshoz, s tényleg érthető, hogy mi folyik ott, de aztán történik egy vágás, s máris olyan érzése támadhat, hogy nem tudják mit is akarnak a készítők. Az egy dolog, hogy egy olyan témát ragadtak meg, amelyben véleményem szerint már nem lehet maradandót alkotni, viszont azt gondolom, hogy a megvalósítás az, amely a legrosszabbul sikerült. Nekem leginkább a látványvilággal volt a problémám. Egy kereskedelmi csatornára készült, s sokkal magasabb költségvetéssel operáló sorozatról beszélünk, amelynek végső epizódja nagyjából olyan érzést kelt, mint ha egy kis költségvetésből élő kábel csatorna új szériája lenne. Ez pedig azért is baj, mert az esetek többségében a bevezető epizódra szórják el a legtöbb pénzt.
Szó, ami szó, nem alkotott maradandót, de nálam egyébként is belefér a szabadidőmbe, szóval egyelőre maradok, aztán meglátjuk, hogy mit is hoz ki magából a sorozat. Ámbár nyári 3,6 milliós nézettség nem tudom mennyire számít kiemelkedőnek, de lehet első évad lesz az utolsó is. De ez csak egy tipp. 

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés:Midnight, Texas: 1.évad – Dentorel blogja

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük