Alien Covenant (2017)

Magyar cím:  Alien Covenant 

A filmipar elsősorban a pénzről, s csak másodsorban a szórakoztatásról szólt. Hiszen, ha sikerül valami maradandót alkotni, akkor egyrészről az sikerré válik, s kaszál a mozikban, továbbá minden egyes új adathordozón napvilágot lát, melynek eladásaiból még több pénz folyik be. Nem mondom, hogy régebben minden jobb volt, de valahogy céltudatosabbnak tűntek a készítők, illetve a gyártók. Hiszen mostanság tulajdonképpen, ha egy franchise sikeres lesz, akkor bizony jönnek a megszámlálhatatlan új epizódok. Ha lezárul a történet, akkor lehet előzményt csinálni, illetve szépen reboot formájában visszakanyarodni az eredetekhez, míg nem egy sikeres franchise minőségét majdnem a nullával teszik egyenlővé, s ki nem préselik belőle a legutolsót is némi profitért.
Jómagam nagy rajongója vagyok az eredeti Alien filmeknek, s mivel mind a négy tetszett, így az Antológia Blu-ray formátumban a polcomon pihen. Mindegyiknek megvan a maga hibája, szépsége, de nekem tetszettek, habár az újravágott változatok azért okoztak némi keserűséget. Egy kis pihenő után viszont újra előkerült a franchise, melyben vannak még történeti lyukak, így az idegen lények eredetét vették elő a készítők. Rosszul.

Első körben kaptunk egy Alien vs. Predator című két részes filmet, ami adott egy alapot, hogy vajon honnan is származhatnak az idegenek. Ugyan nekem tetszett mind a két film, de nem tudtam az eredeti Alien tetralógia mellé tenni, mert egyszerűen nem ment. Kellemes szórakozás volt részemről, de ennyi. Örültem, hogy az idegen lényeket ismét láthattam, de valahogy nem tudtam elfogadni ezt az eredetet történetet, pedig a készítők nagyon igyekeztek. Aztán jött egy újabb próbálkozás, a Prometheus képében. Akkor elkövettem azt a hibát, hogy elmentem a moziba, s hatalmas nagy csalódással jöttem ki. A Covenant is nézős lett volna, de sajnos nem úgy jöttek össze a dolgok, így végül sztornóztam a moziban való megnézést, s mennyire is jól tettem. 

Tehát kaptunk egy második eredetet történetet, ami tulajdonképpen a fentebb nevezett korábbi film folytatása. Azt kell mondanom, hogy sajnos így is sok sebből vérzik az egész dolog, mert hát hiába van itt Ridley Scott, aki egyébként elindította az egész franchise-t, ha bebizonyította ezzel a filmmel, hogy tényleg nem érdemes arra fókuszálni, hogy vajon honnan is vannak az idegenek, hogyan keletkeztek, és a további kérdések. Mert úgy látszik nem tud működni ez, főleg annak fényében, hogy nem tudnak épkézláb történettel előállni, s ez így ebben a formában sajnos azt kell, hogy mondjam: szörnyű.
Bevallom roppant mód örülök, hogy nem sokkal a moziban való kifutás után megtekinthettem, annak pedig végképp, hogy ezt itthon tehettem, mert így legalább kiválaszthattam egy időpontot, amikor nem okoz csalódást, ha nem fog tetszeni, s bőven még megnézhetek mást is. Az alapötlet, mely szerint az ember kinövi a földet véleményem szerint nem rossz út. A jövő eszközeit alapul véve valóban hihetőbb, hogy útra kelnek emberek, hogy új hazát keressenek maguknak, hiszen minden élőlény elsődleges célja az életben maradás. S amikor az ember mindent elpusztít maga körül, akkor bizony megoldást kell találnia arra, hogy esélye legyen túlélni. Roppant egyszerű dolog ez, azonban a film első fél órája tökéletes bizonyíték arra, hogy egy ilyen koncepciót is mennyire el lehet rontani azzal, hogy a karakterek egysíkúak, s hülyébbnél hülyébb döntéseket hoznak. 

Én úgy indultam neki, hogy nem volt semmi elvárásom, de valahol még ezt is sikerült alulmúlni. Tény és való, hogy nálam a karaktereken bukott meg a dolog, mert ugyan hiába célja egy filmnek a szórakoztatás, ha egyszerűen nem tudom komolyan venni, vagy pedig egyszerűen olyan cselekmény történik a vásznon, amitől fogom a fejem. Azt hiszem nem egy olyan filmet láttam már, ahol az ember felfedez egy új területet, vagy bolygót, aztán pedig minden megfelelő felkészülés helyett megpróbálják felfedezni az ismeretlent, hogy már jó előre tudni, hogy mi is lesz a végkifejlet. Az Alien Covenant egyik legnagyobb hibája pont a karakterekben, és a szereposztásban van. Egyszerűen nem tudtam szimpatizálni senkivel, s senkinek a karaktere nem győzött meg. Egyszerűen bugyuta és életszerűtlen volt az, ami a képernyőn folyt. Bár tény, hogy ha alapul vesszük, hogy mostanság mit is csinálnak az emberek, akkor talán mégsem az. A lényegi része ennek a dolognak, hogy egyszerűen senkinek a sorsa nem érdekelt, így a film közepénél tényleg csak azt vártam, hogy mikor érünk már el a tényleges akcióig, amikor végül elkezd mindenki hullani, mint a légy.

Mondanám, hogy ebből a szempontból jó volt, de sajnos nem volt. A film első fele nem más, mint alapozás, hogy vajon hogyan is jutnak el oda, ahová nem kellene. Itt elkezdődnek a hülyébbnél hülyébb ötletek, gondolatok megvalósítása a karaktereknek, így aztán az ember csak fogni tudja a fejét, hogy vajon az írók ilyen hülyék, vagy csupán úgy gondolták, hogy az akcióhoz kellő utat a karakterek idiótaságán keresztül lehet elérni. Azzal tisztában vagyok, hogy meg kell alapozni egy filmet, s nem rögtön azzal indulunk, hogy belevágunk a közepébe. Azonban nem kicsit egy óra elteltével már untam a filmet, ugyanis addigra tényleg bele lehetett volna aludni, hiszen eléggé belementek a készítők az alapozásba. Úgy vélem szerettek volna valami maradandót alkotni, de azt gondolom, hogy a létezés kérdését kicsit túltolták, s olyan köntösbe hozták, ami nem volt túlságosan jó ötlet.

Úgy, hogy nem is vártam a filmet, s olvastam is, hogy milyen gyengén szerepelt, de még így sem sikerült felkészülnöm arra, hogy mi is vár majd rám. Így aztán ismételten sikerült eléggé pofára esnem úgy, hogy közben tudtam, hogy nem túlságosan egy minőségi szórakozás fog majd rám várni. De azt hiszem, hogy tényleg egyet kell értenem a többséggel, hogy ez tényleg gyenge eresztés volt, s egyáltalán nem kellene erőltetni az idegenek eredetét, ha ennyire nincs ötlet, vagy ha van, akkor ennyire gyenge. Jómagam nem is tudja befogadni, s eredettörténetnek elfogadni, mert ez minden, de nem az. Remélem további részek nem várhatóak, s az Alien franchise-t pedig lezárják az alkotók végleg, s nem próbálkoznak tovább úgy, hogy tulajdonképpen csak rosszabbnál rosszabb alkotások kerülnek ki a kezeik közül. 

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük