Cities – Skylines: Snowfall teszt

Platform: PC

Elhatárolódva az akció műfajtól engem leginkább a szimulátorok, s a kalandjátékok vonzottak. A szimulátor műfajban sajnos valóban kevés az igényes alkotás, s leginkább az autós témája játékok vannak előtérben. Pont ezért is örültem a címbeli alkotásnak, hiszen egy egész korrekt, s komplex városépítős játékot kaptunk, amihez tonnányi játékosok által kreált kiegészítő tartalom mellett lassan, de egészen biztosan megjelentek a kiegészítő tartalmak is.
Persze fontos megemlíteni, hogy a játék önmagában is nagyon jó, de ezek a kiegészítések nagyon sokat tesznek hozzá. Nem csak látványban, hanem működésben is. A Snowfall kiegészítő megvolt már a megjelenéskor, de kedv és idő hiányában csak pár percet ismerkedtem vele. Azonban tavaly év végéhez közeledve kedvem támadt ismét nekiülni, így aztán jó pár órányi játékidőm lett végül, mely elegendőnek bizonyult egy íráshoz.

Önmagában az alapjáték nagyon jó lett, de nagyon sok olyan dolog van még, amit bele lehet pakolni. A napszakok váltakozása valóban jó ötlet volt. Nem csak látványban adott hozzá a játékhoz, hanem új épületek, új funkciók jelentek meg a terjedelmes programban. Ezek után sokan gondolkoztak, hogy ha már megvan a körforgás a nappalok és éjszakák között, akkor jó lenne, ha az időjárás is nagyobb teret kapna a játékban.
Snowfall bejelentésével a játékokosok persze azonnal tűzbe jöttek, ami teljesen érthető, hiszen valóban minőségi programmal van dolgunk. Én voltam az első, aki azonnal belevetettem magam a játékba, s vártam a nagy megváltást. Azonban valahol csalódnom kellett. Igaz, semmi olyat nem is ígértek a készítők, amit valóban vártam, de azért kissé szűkre lett méretezve a legújabb kiegészítő, ha az elvárásokat nézzük.

Ha rögtön az elején összegeznem kellene a kiegészítőt, akkor azt kell mondanom, hogy minőségi, de egyben csalódást keltő anyag. A futtatásához persze elengedhetetlen az alapjáték megléte, ami némi frusztrációt válthat ki a megszokott játékosból. Ugyanis valóban megérkezik a lehetőség, hogy hófehérbe boruljon a táj, s a monitorunkon követhetjük végig, ahogyan csak szállingózásból akár hóvihar is kerekedhet. A probléma viszont az, hogy csak limitált térképeken érhető ez a funkció.

A megjelenéskor azért sem ültem neki komolyabban, mert már korábban egy másik térképen sok időt töltöttem a város felépítésére. Amikor megjelent a kiegészítő nagyon örültem neki, ennek volt részben köszönhető, hogy majdnem fél napot töltöttem a gép előtt arra várva, hogy mikor is kezd majd havazni, hogy aztán a városomat belepje a hó. Nem történt semmi. Ezen kicsit felkaptam a vizet, s elkezdtem rákeresni a játékra. Ekkor azonban volt egy hatalmas pofára esés, ugyanis a Snowfall valóban hoz nem kevés újdonságot a játékba, azonban ez nem az évszakok váltakozása. Ugyanis plusz térképeket kapunk csupán, s ebből fakadóan választhatunk a közül, hogy tavasz/nyár fog uralkodni a városon, amit épp megalkotunk, vagy pedig tél.
Mielőtt teljesen lehúznám a kiegészítőt el kell mondanom, hogy valóban minőségi anyag lett. De, aki nem használ semmilyen csalást, vagy modifikációt ebben a játékban egy 50-100 ezres lakosságú város megalkotása, s karbantartása nem kis időt emészt fel. A játékosok zöme nyilván a saját városát akarja tovább fejleszteni, s nem kis érvágás az, hogy csak akkor tudjuk használni a Snowfall kiegészítőt, ha kifejezetten olyan térképet választunk, melyben a téli időjárás uralkodik. Így, aki már rendelkezett egy várossal, annak pihentetnie kell, s újat kezdenie. Azonban némi örömöt jelent, hogy az extra anyagok a már korábban megépített városban is használhatóak, nem csak a télies terepeken.Ilyen például a villamos, mint új tömegközlekedési eszköz.

A télies életet mindenképpen életszerűen próbálták megoldani a készítőnek. Ennek fényében jó pár extra tartalmat, járművet is kaptunk. Az alap probléma a játékkal a dugók kezelése volt. Itt is fennállhat a probléma, azonban még súlyosbítani tudja, hogy ha az utakat ellepi a hó. Ekkor senki és semmi nem tud mozdulni egy lépést sem, így a mi feladatunk, hogy a hókotrókat üzemeltessünk. Ez a feladat sem túl könnyű, hiszen amennyiben nem építünk logikus úthálózatot, akkor a kotrók sem nem tudnak rendesen haladni. Ennek következménye pedig az, hogy hóakadályok miatt a fiatalok nem jutnak el az iskolába, a felnőttek a munkahelyre. Csökken az ipari, kereskedelmi, s hivatali zónáknak a foglalkoztatottsági rátája, melynek következménye a lakososok elégedetlensége, illetve a népsűrűség csökkenése.

Önmagában persze ez még nem elegendő. A fentiek mellett gondoskodni kell arról, hogy a lakosok jól érezzék magukat a bőrükben. Ehhez mindenképpen szükség van arra, hogy az egészségüket ne veszélyeztessük. Nem elegendő, hogy kórházakat és rendelőket telepítünk a közelükbe, hiszen a télies időjárásnak köszönhetően gyakorlatilag ha nincs fűtés a házakban halálra fagyhatnak. Ezért kell különféle fűtéssel kapcsolatos hálózatokat, és kazánokat lerakni ahhoz, hogy a lakosok jól érezzék magukat. Ez egyébiránt valóban logikus része a játék ezek kiegészítőjének, de én örültem a kazánoknak, mert érdekes módon azon a térképen, melyen nincs tél ott is állandóan fáztak a lakosok. Mindenesetre ez a lehetőség megoldotta a már megkezdett játékom problémáit. Amennyiben pedig nem vagyunk biztosak abban, hogy a lakók mennyire is elégedettek a fűtéssel, úgy a képernyőn elhelyezett hőmérő gondoskodik arról, hogy képben legyünk milyen meleg is van a városunk lakosainak lakásában.

Ha ezeket meg is tudtuk oldani akkor még hátravan a szórakozás. Rengeteg olyan dolgot tudunk használni a havas térképen, ami a többin is elérhető. Azonban a Snowfall hozott magával jó pár újdonságot is. Létrehozhatunk olyan létesítményeket, melyben lehet korcsolyázni, síelni is, így kihasználva minden lehetőséget, ami a télben jelen van. Persze gondoskodnunk kell a fentiekről is, hogy jól érezzék magukat a lakosok, mert hiába van rengeteg szórakoztató központ, ha az elégedettségi mérce nem megy egy bizonyos szint fölé, ezeket nem fogják használni.

Snowfall valóban egy tartalmas, s elég minőségi kiegészítő lett. Egyetlen egy hatalmas hibával, méghozzá az, hogy vagy csak havas térkép,  vagy csak nyárias térképet választhatunk. Ezáltal az évszakok váltakozása gyakorlatilag kilőve, így a szóban forgó kiegészítővel egy kicsit mellélőttek az alkotók.
Nem rossz, tény.De viszont mindenképpen elgondolkodtató, ha így alkották meg a Snowfall-t, akkor várható, hogy nem is lesz évszakváltakozás a játékban.

Platform adatok:

Ram: 12 GB DDR3 1333Mhz
Processzor: Intel Core i5 4460 3,2Ghz
Videókártya: MSI Gaming X GTX1060 6 GB
Tároló: 120GB Kingston SSD
Operációs rendszer: Windows 10 Professional 64bit

Címke .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük