TV Sorozatok I: A legrosszabb kivitelezések, befejezések

Sorozatok. Azt hiszem kevés olyan ember van, aki nem látott volna, illetve tetszett volna neki legalább egy. Egy széria megalkotása elég összetett feladat, s nem minden esetben lesz siker, vagy tart ki a siker a sorozat végéig. A sorozatok java része meg sem éri, hogy rendes befejezése legyen, s amelyik meg igen, azoknak a többsége is rosszul szokott sikerülni. S akkor még nem is ejtettem szót az epizódokról epizódokra, valamint évadról évadra történő minőségi romlásról.
A legtöbb sorozatot középiskolásként néztem, mivel a szabadidőmnek pénzhiánynak köszönhetően java részét itthon töltöttem, s főleg a nyarak teltek folyamatosan sorozatos pótlásokkal, felzárkózásokkal. Iskolás koromnak majdnem tíz éve vége, s rengeteg sorozatot kezdtem el, hagytam abba, illetve szerettem meg, s néztem végig. Ennek tudatában fordult meg a fejemben, hogy ideje egy szubjektív listát összeállítanom ezekről. Első körben jöhetnek a rossz kivitelezések, és befejezések.

10.Weeds 

Magyar cím: Nancy ül a fűben/Spangli
Évadok száma:
8
Epizódok: 
102
Vetítés: 2005-2012
Csatorna: Showtime
Státusz: Befejezett
Idehaza az HBO kezdte el adni a sorozatot, s nagy népszerűségnek is örvendett. Ámbár én már akkor csatlakoztam be, amikor már jó pár évadon túl volt. Az alapkoncepció nagyon jó, miszerint mi van akkor, amikor egy több gyermeket egyedül nevelő anya elkezd drogot árulni. Évadokon keresztül persze nem lehetett ugyanazt az alapkoncepciót újra és újra előadni, így a sorozat közepénél fogták, s az akkori szereplők felét kukázták, s a megmaradtakat pedig más helyszínre helyezték át ezzel megmagyarázva a kiesők távozását.
Valahol innen indult el a lejtőn a sorozat, mert a karakterek sokszor karakteridegen dolgokat csináltak, továbbá sok olyan szál volt benne, ami teljesen érdemtelen volt. A csatorna végül a nyolcadok évaddal befejezte, s így kapott a sorozat egy éppen hogy elfogadható befejezést.

9. The 4400

Magyar cím: 4400
Évadok száma: 4
Epizódok száma: 45
Vetítés: 2004-2007
Csatorna: USA
Státusz: Elkaszált
Mi történik akkor, amikor egyszer csak a semmiből 4400 ember jelenik meg egy helyen, s mindegyik rendelkezik egy különleges képességgel? Ezzel az alapkoncepcióval indult el a The 4400 2004-ben, s négy évadon keresztül szórakoztathatta a nézőket. Az első évad öt része alapból megvett, de a második már nyögvenyelős volt már számomra. Addig tartott a fénykor, ameddig a készítők elő nem rukkoltak az emberek megjelenésére egy magyarázattal. Utána merő unalom lett, sajnos.
Nem mondom azt, hogy rossz sorozat, de sajnos azt kell mondanom, hogy sokkal, de sokkal több mindent ki lehetett volna belőle hozni. Ráadásul olyanfajta megoldásokat használt a sorozat, ami a legelső rész felvezetésének fényében a folytatásban az “elszúrták” illetve “nem ezt vártam” érzés keringett. Végül a széria kérdőjeles sorsa a kaszát jelentette, s a negyedik évad cliffhangerének köszönhetően ismét egy befejezetlen sorozattal gazdagodtunk.

8. Heroes 

Magyar cím: Hősök
Évadok száma: 4
Epizódok száma: 78
Vetítés: 2006-2010
Csatorna: NBC
Státusz: Elkaszált
Íme egy sorozat, amit nagyon divat volt szeretni főleg akkor, amikor az első évadában járt, s nagyon divat volt szidni, s drukkolni azért, hogy elkaszálják, amikor már a harmadik illetve a negyedik etapot nyomta. Nem fogok hazudni én is ezek közé tartoztam, mert habár nagyon tetszett a sorozat az elején sajnos a végére nagyon elromlott. Jó karaktereket írtak ki a készítők, logikátlan dolgokat léptek meg, valamint a karakterek szépen ellaposodtak annyira, hogy nem volt olyan, aki már ne irritált volna.
Az alap koncepció, mely szerint a világon mindenki egyszerre ébred rá különleges képességeire nagyon jó volt, s a megvalósítás sem volt semmi. Emlékszem mennyiszer bukkantam rá a “Save the cheerlader save the world” mondatba. Nagyon sajnáltam, hogy érdekes karakterek tűntek el, s érdektelenek maradtak meg végül. A 14 milliós nézettségből végül maradt csak 5, így a sorozat nem kapott egy utolsó évadot, hanem szintén egy cliffhangerrel a háta mögött elkaszálták. Habár az utolsó rész valamilyen szinten befejezésnek is felfogható, de egy teljesen új irányvonalat adhatott volna egy ötödik évadnak.

7. The X-Files 

Magyar cím: X-akták
Évadok száma: 9+1
Epizódok száma: 202+8
Vetítés: 1993-2002, 2016-?
Csatorna: FOX
Státusz: Befejezett, Újraindított
Tavaly év elején mindenki lázban égett, amikor kiderül, hogy a The X-Files visszatér a tévék képernyőjére, s nem reboot lesz, hanem konkrét folytatás. Mivel láttam az előzetesét, s láttam pár képet az epizódokból, így rávett arra, hogy a sorozatot a legelejétől ledaráljam a mozifilmekkel együtt. Gyermekként nekem a sorozat egyet jelentett a rettegéssel, s epizódok utáni félelemmel, de felnőttként rájöttem, hogy tulajdonképpen megváltozott az ingerküszöböm, s a sorozat már korántsem abban a fényében ragyog, mint ahogyan emlékeztem rá.
Az eredeti kilenc évad nekem tele volt üresjáratokkal, s felesleges összeesküvés elméletek gyártásával. Egy idő után pedig David Duchovny úgy járkált ki-be a sorozatban, hogy csak lestem, mint néző. A befejezés pedig inkább egy elkaszált sorozatnak felelt meg, mint finálénak. Majd pedig jött tizennégy évvel később az új évad, ami történetileg szembeköpte az addig felépített misztikumot. Arról nem is beszélve, hogy kevés volt hat epizód, s habár a folytatás fennáll, de a színészek elfoglaltsága miatt nem tudjuk mikor is fog pontosan érkezni.

6.Supernatural

Magyar cím: Odaát
Évadok száma: 12
Epizódok száma: 250
Vetítés: 2005-?
Csatorna: The CW (korábban WB)
Státusz: Jelenleg is futó
“Apa elment vadászni, s nem jött haza” – Ezzel a mondattal indított a sorozat előzetese. Csak pár részt kaptam el belőle még itthon az RTL Klubbon, majd egy unalmas nyári éjszakán letöltöttem az első évadot. Rajongó lettem, beleszerettem a sorozatba, s annak szórakoztató formátumába. Tökélesnek éreztem. Tipikus példája annak, hogy egy középszerű sorozat hogyan is tud minőségileg nagyot nőni, majd elérve fénypontját lassú hanyatlásba, s majd önismétlésbe kezdeni.
Az alapkoncepció szerint adva van két testvér, aki démonokra, szellemekre, s mindenféle nem emberi dologra vadászva ment embereket. Az első két évad javában epizódonként egy ügyre koncentrál, majd a harmadik megemelte a tétet a befejezésével, majd a negyediktől jöttek a nagyobbnál nagyobb természetfeletti lények. Volt már minden: Lucifer, angyalok, démonok, mindenféle Istenek és társaik. Végül a tizedik évad volt az, aminél már azt mondtam, hogy tovább nem…

5. Lost

Magyar cím: Lost – Pokoli éden/Lost – eltűntek
Évadok száma: 6
Epizódok száma: 121
Vetítés: 2004-2010
Csatorna: abc
Státusz: Befejezett
Minőség. Már ez ugrott be akkor, amikor a sorozatnak csak a plakátját, illetve előzetesét láttam, amikor itthon az RTL Klub műsorára tűzte. Egyből megvett a sorozat, s nem volt visszaút. Hatalmas rajongó lettem, s ez volt az első olyan széria, amit az amerikai vetítéssel párhuzamosan követtem feliratosan. Emlékszem még nem volt internet idehaza, így internet kávézóba jártam letölteni a részeket.
Az első két évadot nagyon szerettem, s szeretem a mai napig. A harmadik kissé felemás érzéseket keltett már bennem, de a negyedik volt az, ami elindított valamit bennem. A rengeteg rejtélyre, misztikumra időutazással válaszoló ötödik évad tette be a kaput, s talán a semmi elvárással megtekintett hatodik évad rántotta kissé helyre. A hatalmas rajongótábor végül két részre szakadsz, s ezáltal megosztóvá vált az elvileg minden kérdésre választ adó hatodik évaddal,s  annak befejezése által. Ami miatt a listámon van mégis a hullámos minősége, valamint megválaszolatlan kérdések.

4. Heroes Reborn

Magyar cím: Heroes: Újjászületés
Évadok száma: 1
Epizódok száma: 13
Vetítés: 2015-2016
Csatorna: NBC
Státusz: Elkaszált
Tény és való, hogy az anyasorozatnak csak az első évada volt, ami teljesen tetszett, s a vége felé már én is fogtam rendszeresen a fejemet az idétlen dolgokon. Ennek ellenére meglepett, hogy alig vártak öt évet arra, hogy új alcímmel folytassák a szériát. Meglett volna a lehetőség, hogy valami újat tegyenek le az asztalra, vagy vérfrissítés után egy vállalható sorozat legyen belőle. De sajnos ez nem sikerült. Az eredeti szériából kevesen tűntek fel, s az újak pedig iszonyatosan gagyik voltak.
A legnagyobb baj talán mégis a színészi játékban tűnt fel, ami tényleg valami borzasztó volt, szinte már vállalhatatlan kategóriát képezte. Az a kérdés marad csak, hogy egyes karakterek megvalósítására felvett színészek voltak a legjobbak, akkor vajon milyen lehettek a legrosszabbak?

3.Glee

Magyar cím: Glee – Sztárok leszünk!
Évadok száma: 6
Epizódok száma: 121
Vetítés: 2009-2015
Csatorna: FOX
Státusz: Befejezett
Ki ne szeretné a zenét? Zenés sorozatot szállított 2009-ben a FOX, melyben volt dráma, humor, és töménytelen mennyiségben zene. Engem is beszippantott, s nagyon megfogott. Itt is tipikus példát lehetett látni, hogy milyen az, amikor egy sikeres sorozat mennyire is el tud laposodni, illetve amikor csökkenni kezd a minőség milyen sokan elpártolnak a nézők közül.
Az első három évad volt nekem, ami tetszett, majd a negyedik közepessége után már csak megszokásból néztem. A FOX végül két évadot rendelt be, de minden bizonnyal megbánta, amikor az átlagos 10 milliós nézőből csak 3-4 volt már kitartó a sorozat mellett. Az utolsó évad súlytalan volt, s nagyon rá akartak gyúrni a készítők a zárásra, de sajnos nem jött össze.

2.V

Magyar cím: V, mint veszélyes
Évadok száma: 2
Epizódok száma:
22
Vetítés: 
2009-2011
Csatorna: abc
Státusz: 
Elkaszált
Ha nagyon őszinte akarok lenni, akkor ez a sorozat volt az, amit igazából nem nagyon vártam, de nem is nagyon akartam kihagyni. Tetszett is nem is volt nálam, így hát folytattam. Két évad volt összesen 22 epizód, így belefért az időmbe. Azonban azt kell mondanom, hogy az alapkoncepció jó volt, s sok minden belefért volna, hogy ha a készítők mernek nagyot lépni.
Az egyébiránt tetszett, hogy mi történik akkor, amikor megérkeznek az idegenek közénk, akikről már akkor rossz előérzete van az embernek, hogy miért is néznek ki úgy, mint mi. Minden bizonnyal a készítők érezték a vesztüket már, de ennek ellenére csak a második évad második felére mertek tökösebbek lenni, s végül egy hatalmas cliffhangerrel zárult a második évad, s ezzel a sorozat is.

1.Sliders

Magyar cím: Sliders
Évadok száma: 5
Epizódok száma: 88
Vetítés: 1995-2000
Csatorna: FOX, Sci-Fi Channel
Státusz: Elkaszált
Azt hiszem kevés olyan ember van, akinek be kellene mutatnom a sorozatot. Idehaza 1997-ben indult hódító útjára, de a teljes sorozat csak 2010-ben került végül képernyőre. Gyermekként meghatározó széria volt, s amikor belefutottam az utolsó évad egyik részébe véletlenül, akkor elhatároztam, hogy befejezem. Tökéletes iskolapéldája a sorozat arra, hogy hogyan is tud magasról nem látott mélységekbe süllyedni.
Ami viszont érdekes, hogy a minőségi csökkenést minden bizonnyal a széria hányattatott sorsának is köszönhető. Hiszen a FOX kétszer kaszálta el, s a második vezetett ahhoz, hogy a sorozat kábelen kössön ki kevesebb költségvetési rátával. A főszereplők közül már a harmadik évadban elkezdődött a kiválás, s az ötödik évadra az eredeti négyből csak egy volt meg. A készítők és a színészek távozására a széria nem volt felkészülve, így hát nem is meglepő, hogy a sorozatban az ötödik lett végül a legrosszabb, s egyben nézhetetlen évada, mely hatalmas cliffhangerrel, s ezáltal befejezetlenül ért véget.

Egy gondolat ezen: “TV Sorozatok I: A legrosszabb kivitelezések, befejezések

  1. Pingback: TV Sorozatok II: A legfájóbb kaszák – Dentorel blogja

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük