Shameless: 7.évad

Magyar cím: Szégyentelenek

Idén nagyon sok olyan sorozattal csináltam azt, hogy ahelyett, hogy hetiben követtem volna, inkább minden minden aktuális héten letöltöttem a soron következő epizódot, majd pedig egyben megnéztem az évadot. Az igazság az, hogy ezzel az évaddal is ezt csináltam, mert úgy voltam vele, hogy úgy az igazi, mint arra sem emlékezzek, hogy mit néztem egy héttel ezelőtt.
Most már mindenképpen bizonyos, hogy lesz folytatás is jövőre, azonban ez az évad tele volt hullámvölgyekkel, s igazából elgondolkoztam azon, hogy vajon maradjak-e vele továbbra is.

Természetesen nagyjából minden onnan folytatódik, ahol abbamaradt. Frank ismét az évad egyik leggenyóbb karaktere, aki ebben az évadban is felül tudta múlni önmagát. Ámbár az is igaz, hogy ezeket már láthattuk az előző évadokban is, szóval némi vérfrissítés elfért volna itt is. A legnagyobb bajom nekem az évaddal leginkább az volt, hogy amolyan semmilyen nem volt. A karakterek többségének megint megvolt a lehetősége ahhoz, hogy a szürke hétköznapokból kilépve hátrahagyhassák a szegénységet, helyette inkább sorra hoztak olyan döntéseket, melynek köszönhetően bármit is sikerült elérni az elmúlt évadok alatt azokat pillanatok alatt semmisé tették.
Kivételesen több karakter is rendívül idegesített. Az egyik ezek közül Fiona volt, aki kilépve a proli szerepből immáron majdnem üzletasszonnyá érik, aki már vállalkozni sem fél. Ennek következménye az volt, hogy ebben az évadban többször feltűnt az a motívum, melynek köszönhetően a nézőben kialakult róla egy olyan kép, mely szerint rendkívül önző személyiség, akinek addig van szüksége másokra, míg kamatoztatni tud a kapcsolatból. Az évad egyik leggusztustalanabb húzása volt részéről egy mosoda felvásárlása, s majd későbbiekben az ott élő idős nő nyugdíjas otthonba való juttatása. Az élet nem egyszerű, s nem is olyan könnyű, mint amilyennek látszik, de ez elég gáz egy ilyen kaliberű sorozatnál, hogy egy önfeláldozó karakter ilyet tesz.

Itt volt még akkor Debbie karaktere is, aki az előző évadokban felcsináltatta magát, s most pedig küszködik, mint fiatal leányanya. A Shameless sohasem arról szólt, hogy mennyire is prűd, vagy visszafogott, de azért ettől a száltól is lehetett kiakadni. Az évadban hol egy buta lánynak állították be a készítők, hol pedig egy potyalesű hülyének. Ennek kapcsán is lehetett az, hogy szinte az egyik legirritálóbb karakterré vált.
Az évadban persze nem csak ez volt, ami nem tetszett. Az összes karakter szinte csinált karakteridegen dolgokat, s talán pont ott van most már a sorozat gyenge pontja, hogy nem nagyon tud megújulni, s ennek köszönhetően egy helyben topog. Kissé unalmas már évadok óta ugyanazt látni, illetve senki nem tud előre lépni, de mindenképpen tud olyan dolgokat csinálni, aminek következménye nem kicsit negatív mindenki életére nézve.

A soron következő etapba persze sok ismerős arc visszatért, de szinte csak “beugrottak” azért, hogy a függőben maradt történetük le legyen zárva. Az évadzárás olyan semmilyen volt, s kifejezetten irritáló volt ez a “sterilség”, ami áradt belőle. Ha nem tudnám, hogy ez évadzáró volt simán elhinném, hogy ez a sorozat vége.
Nem mondom, hogy nézhetetlenül rossz volt ez az évad, de nem is volt kimagasló. Még nem érett meg arra, hogy véget vessek a megtekintésének, de azt hiszem továbbra is csak egyben vagyok hajlandó végigtolni.

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük