The X-Files: I Want To Believe (2008)

Magyar cím: X-akták – Hinni akarok

Gyermekként ugyan csak az első évadok pár részét láttam, de nagyon nagy hatást értek el rajtam főleg, ha azt nézzük, hogy szinte minden osztálytársam akkor erről az X-aktákról beszélt. Mai napig emlékszem, hogy milyen volt amikor először láttam meg a gumiembert, vagy hogy hogyan is bújtam a takaró alá, amikor láthatatlan állatok gyilkoltak egy állatkertben.
Felnőttként az ingerküszöböm megváltozott, s a sorozat felett pedig eltelt nem kis idő, így hát nekiülve sajnos már nem okozott olyan élményeket, mint amilyenekre emlékszem. Azonban engem is meglepett, amikor kiderült, hogy felélesztik a sorozatot, ámbár nem remake készül, hanem folytatják majd egy tizedik évaddal. Ha alapul veszem, hogy milyen sorozatok készülnek, s milyen látványvilággal, s mit ki nem tudnak hozni egy szériából azonnal felkeltette a figyelmemet, s végignéztem a szériát. Igaz, az utolsó évadok majdnem a nézhetetlen kategóriát ütötték meg nálam. Azonban az új részek előtt még hátra volt a film, amiről nagyon sok rosszat olvastam, így semmi elvárás nélkül ültem neki. De sajnos azt kell mondanom még így is tudtam kellően pofára esni.


A sorozat nekem mindig egyet jelentett a paranormális tevékenységekkel, illetve az ufókkal, így hát persze csalódtam, amikor nekiülve ezeknek csak egy kis részét kaptam meg végül. Becsülettel végigültem az összes részt, még akkor is, ha több olyan epizód volt, ami olyannyira unalmas volt részemről, hogy kénytelen voltam belepörgetni a lejátszón, mert esküszöm bealudtam volna rajta. A kilencedik évaddal kapcsolatban azonban maradt egy kis űr, mert nem tudtam, hogy évad közben kaszálták el, vagy valójában tudták, hogy ennyi volt a sorozat. Ugyanis nekem inkább egy laza cliffhangernek tűnt, mintsem sem sorozatzárásnak. Azzal tisztában voltam, hogy sokaknak nem tetszett a film, de bíztam benne, hogy csak nem azt hozta, amit a rajongók elvártak volna. Azonban a film végén be kellett nekem is látnom, hogy ezt bizony kár volt elkészíteni.
A sorozatzáró epizódban sok mindenre fény derült, de többek között arra is, hogy tulajdonképpen egy idegen létformának köszönhetjük jelenlétünket a földön, továbbá a maják is megjósolták, hogy 2012 decemberében egy idegen inváziónak nézhetünk majd elébe. Amikor a filmet elindítottam azt gondoltam, hogy majd ott folytatódik, ahol az utolsó évad abbamaradt, vagy pedig annak a történetszálát próbálja folytatni. Ennek ellenére csak néztem ki a fejemből, mert ez a film olyan volt, mint egy független, egy esetes epizód a sorozat élettörténetében.
Azok a szálak, amik fenn maradtak nem lettek folytatva, vagy elvarrva. Szinte semmi olyan dolog nincs benne, ami a sorozatra emlékeztetne, kivéve persze a két fő karakter, illetve még egyé, aki csak a film vége felé tűnik fel. Egyszerűen nem értettem, hogy a készítők hogyan is gondolták, hogy ez a film sikeres tudna lenni úgy, hogy nem lezárásként funkcionál. Szinte semmi nincs benne, ami azt sugallná, hogy ez hozná a sorozat korábbi évadainak minőségét.
Az alapkoncepció szerint találnak egy levágott kezet, majd ezzel kapcsolatban kezd el nyomozni az FBI, s majd végül egy sorozatgyilkost kezdenek el keresni. Se idegenek, csak Istent játszó kétfejű kutyákat “gyártó” embert kapunk, mint főgonosz. Mindenezek mellett pedig érdekes logikai bukfenceket, mint például hirtelen már nem körözi Mulder-t az FBI, aki persze nem talált rá annak ellenére, hogy már Scully férje. Persze közben Scully orvosként űzi tovább az ipart.

 A film közben, de a végén leginkább azon gondolkoztam, hogy ez vajon miről is akart szólni? Mi lett volna ennek a filmnek a célja? Hiszen legyünk őszinténk a sorozat záró epizódjai olyan szintű űrt hagytak maguk után, hogy azokat rendbe kellene rakni. Tetszik, vagy nem, de ez a sorozat nem kapta meg a tisztességes lezárást, de esélyt kapott egy film kapcsán. Ennek ellenére pedig szinte nem kaptunk megint semmit, csak egy átlagon aluli történetet, s kihagyott ziccereket.
Tényleg úgy ültem le elé, hogy tisztában voltam vele, hogy rengetegen a földbe döngölték, de egyszerűen nem tudtam elhinni, hogy ez így tényleg el lett készítve, s moziba lett küldve. Ennek ellenére természetesen bízom a tizedik évadnak, s eme írás végére azonnal neki is ülök, s minden bizonnyal egy napon belül fogok tudni róla véleményt írni, hiszen hat részről beszélhetünk csak. Ámbár remélem, hogy a sorozatzáró epizód utáni űrt ki fogja tudni tölteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük