The X-Files: 9.évad

Magyar cím: X-akták

Egy nap. Nagyjából ennyi kellett ahhoz, hogy a sorozat hosszú ideig utolsó évadának számító kilencedik etapját magamévá tegyem. Na nem azért, mert annyira belejöttem, vagy mert megszerettem, hanem már végignéztem jó sok évadot, akkor már az utolsókat nem hagyom ki. Főleg annak fényében, hogy a felélesztés nagyon érdekelt, de előzmények nélkül nem akartam megtekinteni.
Mint ahogyan írtam többször korábban, hogy még gyermekként láttam az első évadból jó pár részt, így későbbiekben csak a félelmetes epizódokra emlékeztem, így bennem egy olyan sorozat képe rémlett, melytől a hideg is kiráz. Amikor persze nekiültem rá kellett jönnöm, hogy az ingerküszöböm már felettébb magasabb, mint gyerekként, továbbá a sorozat nem az, mint amire emlékeztem. Nem nagy gond, csak így az élvezeti faktor sokkal kevesebb lett.

Lehet csodálkozni azon, hogy egy húsz epizódos, egyenként 44 perces játékidővel rendelkező sorozatot hogyan tudtam egy nap alatt ledarálni, de az igazság az, hogy a kilencedik évad volt a leggyengébb, s ez alatt értem azt is, hogy a legrosszabb a többi évad közül. Ennek egyenes következménye, hogy egyes részek számomra már a nézhetetlen kategóriába sorolhatóak voltak, így a 20 epizódból legalább 15 volt olyan, amibe inkább beletekertem. Gondolkodtam, hogy az első tíz perc után kikapcsolom őket, de aztán nem tettem, mert nem akartam semmiről lemaradni, ami a főszálhoz tartozott volna. Így nagyjából tegnap este nekiülve ma délutánra már ki is végeztem a sorozat eredeti évadait.
A legnagyobb problémám ezzel az évaddal leginkább az volt, hogy olyannyira akartak a készítők vért frissíteni, hogy végül átestek a ló túloldalára. Már az első résznél meglepett, hogy új intrót kapott megint a sorozat, de már korábban is jeleztem, hogy az előző átszabva nem volt a legjobb, s bizony eléggé spoileres is volt olykor. Ugyanis David Duchovny karaktere hol szerepelt, hol nem, s a színészt ez alapján tették bele. Így amikor a stáblistán megjelent már lehetett tudni, hogy az adott epizódban feltűnik. Már döbbenet volt, hogy ismét kikerült, így tudni lehetett, hogy a karakter megint távozik a sorozatból. Aztán meglepett, hogy csak annyival elintézték a készítők, hogy “elment”. Ohhh…

Rengeteg sorozat volt, amely megszenvedte azt, ha egy karaktert kiírtak belőle. Főleg akkor, ha az a karakter adta a sorozat lelkét, vagy egy jelentős darabját. Az igazság az, hogy akármennyire nem vagyok rajongó, de az X-akták mindig is a Scully-Mulder párosról szólt. Így aztán elég érdekes dolog kerekedett ki abból, hogy az egyik kiszállt. Ami ráadás volt, hogy a kilencedik évadban már Scully karaktere is háttérbe szorult, lévén anyaként újszülött gyermekét neveli. Ennek ellenére többször feltűnt, mint a háttérből segítő munkatárs, de kifejezett sorozatidegenek voltak azok a részek, amelyeknek játékidejének összesen 3%-át, ha kitette a karakter. Dodgett nem volt elég, hogy a játékidőt érdemlegesen kitegye, az új női karakter pedig sótlan lett, s nem is tartottam jó választásnak. Így aztán a sorozat a kilencedik évadára elvesztette minden meglévő stílusjegyeit.

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy ezt nem tudtam előre, hiszen sok cikket olvastam már a sorozattal kapcsolatban, illetve sok véleményt is, mielőtt még nekiültem volna. Azonban tény, hogy valahol reménykedtem, hogy a kilencedik évadra összekapják magukat a készítők, és majd adnak valami olyat, amivel végre visszatérhet a sorozat az eredeti stílusához. Háttértörténetet nem tudok, így fogalmam sincs arról, hogy évad közben elmeszelték a szériát, vagy már alapból is úgy indultak neki, hogy ez lesz az utolsó. De roppant mód bosszantó volt, hogy ismét előkerültek a nagy összeesküvéses dolgok, s egyszerűen az ember nem látta, hogy ez merre is fog menni. Nem volt érthető, hogy mi is fog történni, s tényleg azt hitte az ember, hogy majd minden arról fog szólni, hogy az eddigi megmagyarázatlan dolgokra végre fény derüljön. De nem.
Az évad kifejezetten összpontosított az önálló részekre, amelyek a régiekhez képest elég gyengék lettek, s már az első öt perc alapján eldönthető volt, hogy nem igazán érdekel. Ahogyan belelapoztam egyre inkább láttam, hogy ez már nem az a sorozat, amit annak idején elkezdtem, s tényleg bosszantó volt, hogy megalapozták volna a zárást inkább csak tovább görgették maguk előtt az összeesküvéses szálakat.

Ahhoz, hogy a sorozat életben tudjon maradni mindenképpen kellett volna az, hogy évről évre meg tudjon újulni. Ezt sajnos nem tudta megcsinálni, s érezhető is volt, hogy évadról évadra csökken a minőség. Főleg az utolsó kettő volt, ami majdnem kritikán alulira sikerült. A szóban forgó évadra meg tényleg csak azt tudom mondani, hogy jó indulattal éppen hogy nézhető. Az mindenképpen pozitív persze, hogy a zárórész dupla epizód lett végül, melyben ismét behozták Mulder karakterét, s majdnem mindenre magyarázatot is adtak a készítők. Azonban itt történt a bökkenő, hogy a másfél órát szépen végigültem, de aztán a végén ismét sikerült pofára esnem, s azon gondolkoztam, hogy ez most cliffhanger akart-e lenni, vagy tényleg ez befejezés?

Az utolsó részben kiderül, hogy hol is volt eddig Mulder, továbbá főbb karakterek is visszatérnek. Azonban azért vártam volna, hogy némileg kikacsintanak, hogy mi is történt az örökbe adott közös babával, vagy például, hogy lesz valami hatalmas katartikus élmény, s egy olyan lezárás, amelynél csak az hagyja el a számat: “azta”. Ez nem így történt, s nem kicsit lettem emiatt csalódott. Ráadásul szembe kellett azzal néznem, hogy tényleg nem lesz hatalmas nagy durranás, s meglepődtem, hogy csak annyival elintézik, hogy lesz majd egy idegen invázió 2012-ben. S ennyivel lezárták az egész sorozatot. Érdekes.

Hátra van egy mozifilm, illetve egy hat részes tizedik évad. Ennek fényében pedig igyekszem az elkövetkezendő két napban magamévá tenni a maradék alkotásokat, s remélve, hogy majd pozitívabb hangvételben tudom majd nyilatkozni.
Ami viszont egyelőre bizonyos, hogy karácsonyig részemről ki lesz pipálva az The X-files, és én is beállhatok azok közé, akik elmondhatták: látták a sorozatot.

Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük