The X-Files: 8.évad

Magyar cím: X-akták

hetedik évad zárása után – annak ellenére, hogy jó pár spoiler már fel volt fedve előttem – mégis kíváncsian vártam a következő évadot. Így nem is volt kérdés, hogy még aznap nekiültem a soron következőnek, mert nagyon érdekelt annak ellenére, hogy a széria nálam inkább a közepes kategóriába sorolható.
Ugyan nem voltak különösebb elvárásaim a sorozattal szemben, de a soron következő évaddal szemben azért már jelentkezett valamiféle elképzelés. Sajnos azt kell mondanom, hogy az évadok közül talán ez volt az első, aminél több olyan rész is akadt, ami olyan borzalmasra sikeredett, hogy az adott részbe bele kellett pörgetnem. Így nem is véletlen, hogy három nap alatt tudtam le a szóban forgó évadot.

Az évad nagyjából ott folytatódott, ahol az előző abbamaradt. Mulder ügynököt elrabolták, Scully ügynökről pedig kiderült, hogy terhes. Már az előző évadban is úgy voltam, hogy minden bizonnyal nagyon sok rajongó várta, hogy a két fő karakter egymásra találjon, s legyen némi romantika, de én nem közéjük tartoztam. Főleg azért, mert úgy éreztem, hogy a két színész között nincsen semmiféle kémia, így a vásznon nehezen hihető, hogy egymás felé bármiféle vonzalom is lenne ténylegesen. Ennek ellenére ezen próbáltam átlépni, s kíváncsian vártam, hogy mi is fog kisülni Scully terhessége kapcsán, melyről szerencsére nem kaptam semmiféle infót az évek alatt, mire ténylegesen nekiültem volna a sorozatnak.
Azzal tisztában voltam, hogy egy bizonyos idő után David Duchovny kilépett a sorozatból, de az indokok, és a távollétének idejéről nem tudtam semmit. Pontosabban mindenféle oldal mást és mást írt. Ami azért érdekes, mert az eltérő írások miatt szerencsére tudott eme évad meglepetést okozni.

Hét évad után a sorozat részben új intrót kapott, ami olykor lelőtte az adott epizód szereplőgárdáját. Az évad első felében akadtak önálló esetek is, de a többség Mulder eltűnésével foglalkozott. Voltak olyan epizódok, melyben ismét feltűnt a karakter, de ezek mind visszaemlékezések formájában történtek. Az évad közepén meglepő módon visszakerült a karakter, s onnantól kezdve váltakozó volt, hogy mikor tűnik fel. Ugyanis a nyolcadik évadtól egy új – egyébiránt eléggé unszimpatikus – karakter került a képbe Dogett ügynök személyében. Azért, hogy meglegyen az egyensúly olykor-olykor egy karakter háttérbe került, hogy mások az előtérben legyenek. Ennek köszönhető, hogy az évad folyamán jóformán csak Scully karaktere volt, amelyik minden egyes epizódban feltűnt.
Visszatérve a fentebb említett új intróra, mely nem lett túl előnyös. Maga a kis változtatások eléggé érdekesek lettek, s a jelenetsor, melyben Mulder egy szemgolyó közepébe zuhan egyenesen tragikusan gagyi lett. Mindezek mellett két fajta intro készült végül: amelyben benne van David Duchovny, mint a stáblista tagja, és amiben nincs. Ennek köszönhető volt, hogy előre tudható volt, hogy egy adott részben felfog-e tűnni Mulder vagy nem. Azért ez elég gáz, hogy ennyire le tudja lőni egy széria, hogy nagyjából mire számíthatunk az adott epizódon belül.

Ahogyan írtam a bevezetőben az átívelő szálon kívül visszatértek az “egy ügy – egy rész” felépítéshez, melynél többször fordult elő, hogy egyszerűen nem láttam kreativitást az írók kapcsán. Ezeknek a részeknek legalább a felét úgy néztem meg, hogy a 44 perces játékidő majdnem húsz perc lett végül, mert olyannyira érdektelenek, s unalmasak voltak, hogy csak sóhajtoztam. Nem értettem, hogy miért nem tudnak megújulni, vagy valamit belevinni a szériába, ha már ennyire akartak változtatni a formáción. Mert valahogy ez nem lett jó. Nagyon nem.

Az önálló részek nagyon nem akartak működni, s ezeknek a többsége sajnos nekem nem is tetszett. Sehol nem voltak például egy gumiemberes részhez képest, amelynek első perce gondoskodott arról, hogy lekössön egészen addig, míg vége nem lesz. Itt nagyon sok olyan eset volt, ami nem csak képtelen volt félelmet, érdeklődést kiváltani belőlem, de egyszerűen unalmas volt. Ahogyan nézem egymás után a részeket rá kellett jönnöm, hogy egyre inkább látszódik, hogy mennyire is egy kaptafára mennek az epizódok, s mennyire is láthatóvá válnak a hibák.

Amit nagyon hiányoltam ebből az évadból leginkább az idegenek voltak. Egyszerűen ők azok, akik eltűntek, pedig a “kicsi zöld emberkék” legalább kétszer feltűntek évadonként valamilyen formában azért, hogy az érdeklődésemet fenntartsák. Itt ilyen nem volt. Rendben, volt űrhajó, elrablás, de ők nem lettek mutatva. Mindezek mellett valamilyen idegen bébi hibridekről volt szó, illetve emberi hibridekről, melyeknél a célja az emberiségbe való beépülés, majd pedig leépítése. Érdekes gondolat lehet a készítőktől, de én úgy érzem, hogy kezdenek egy olyan stílust felvenni, ami már nem arról szól, amiről kellene. Mindezek mellett persze még fontosnak tartom megemlíteni, hogy régi karakterek fele el is tűnt erre az évadra.
Az előre látható volt, hogy az évadzáró majd Scully terhességére fog összpontosítani, de nem gondoltam volna, hogy ennyire lagymatag lesz. Elvileg fel kellene csigáznia, s várnom kellene a következő évadot, de ennek ellenére csak néztem ki a fejemből, hogy ezt most hogyan is gondolták. Lehet, ha épp aktuális lenne az évad a tévében most jönne el a kiszállás időpontja?

Az eredeti évadokból már csak egy van hátra azt mindenképpen pótolni akarom a következő napokban, hiszen van más összegyűlt sorozatom is. Az elméletileg sorozatrázó kilencedik évad szerencsére csak húsz részes, így bízom benne, hogy hétvégére már a végére is érek. Az újraindításnak szánt tizedik pedig csak hat, így azzal nem is nagyon kell időt találnom.
Kiszállni nem fogok, mert érdekel, hogy hogyan is zárult annak idején a sorozat, de elvárásaim azt hiszem nincsenek ezek után.

Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük