The X-Files: 6.évad

Magyar cím: X-akták

Akármilyen szériát is néz az ember ahhoz, hogy leüljön a TV elé kell egy hangulat is. Sajnos ez nekem nem volt meg, pedig most sikeresen úgy alakult, hogy három napot tölthettem itthon. De sajnos úgy hozta a sors, hogy inkább házon kívül töltöttem, mert valahogy úgy éreztem az sokkal jobban esne nekem.
Mindenkinek más és más a véleménye bizonyos sorozatokról. Akadnak olyanok, amelyeknél egyöntetűen állítják a nézők, hogy egy bizonyos ponton elromlott, míg mások esküdnek arra, hogy egészen végig zseniális széria volt. Mint ahogyan korábban is említettem gyermekként az első évad ragadt meg bennem a sorozatból, illetve a főcímzenéje, amitől a frász kitört. Mai napig emlékszem arra a veszekedésre, mely a szülők között folyt, hogy eme sorozat nem lehet többé esti program, mert nem tudok tőle aludni. Azóta eltelt majdnem húsz év. Így a hatodik évad végére érve azért sajnálom, hogy nem sikerült olyan jól szórakoznom a szérián, mint terveztem.

Miről is szólt nekem a sorozat? Leginkább arról, hogy minden egyes epizódban van valami természetfeletti történés, amire aztán napfényt kell deríteni. Sajnálatos módon ez csak részben volt igaz, hiszen elindult egy általam nem igazán kedvelt szál, ami nem más volt, mint a háttérben folyamatosan göngyölődő összeesküvés elmélettel teli katyvasz, amiből mi fog majd végül kisülni, nem tudom. De már most idegesítő, hogy amikor megtudnánk valamit, akkor az utolsó snittben persze történik valami, aminek köszönhetően az egész új értelmet nyer, s további kérdéseket vet fel bennünk.
A hatodik évad viszonylag korrekten nyitott, hiszen ott folytatódott, ahol az első mozifilm abbamaradt. Habár mindenképpen pozitív pont, hogy aki nem látta a filmet, az is élvezhette ezt a részt, s nem igazán eshetett ki a ritmusból. Egy pár rész erejéig természetesen folytatódott az, amit megszokhattunk: heti ügyek, melynek középpontjában valami érdekesség állt. Valami, amit nem lehet hétköznapi dologgal magyarázni. Aztán jött egy karácsonyos rész, érdekes szellemekkel aztán itt szépen részemről elindult az évad lejtmenete.

Ennek oka leginkább azért volt részemről, mert jöttek azok a részek, amelyek engem nem igazán kötöttek le. Nem csak az alapkoncepció volt az, ami megbicsaklott nálam, hanem leginkább a megvalósítás is. Egyszerűen nem tudtam hova kapkodni a fejem, hogy még az első évados részeknek legalább a 80%-a lekötött, addig itt tényleg keresnem kellene olyan epizódot, amire azt tudom mondani, hogy jól szórakoztam rajta, s tényleg élveztem. Sajnos ilyen kevés volt.
Szeretettem volna, ha egy évadban tényleg annyi UFO van, amennyi belefér, de itt is spóroltak, nem is kicsit. Ami rendkívül bosszantó most már a hatodik évad vége után, hogy ugyan minden évadban előkerülnek a “szürke emberkék” azért már jó lenne, ha lenne egy állandó maszk, vagy valami. Ugyanis engem már roppant mód idegesít, hogy mindegyik évadban máshogyan néznek ki.

Egy kis lazaság mindig kell. Ez véleményem szerint bármely műfajú sorozatba beleférhet, akár ide is. A készítők ebben az évadban éltek is ezzel,  ami valami katasztrófa lett részemről, mert nem elég, hogy nem is illet a sorozat profiljába, hanem még hozzáadom azt is, hogy az egész olyan gagyinak hatott, hogy nem hittem a szememnek, hogy az alkotók ezt meg merték lépni.
A készítők az évadok alatt akárhányszor elővették az idegeneket nem éppen úgy mutatták őket, hogy akárki találkozni akarjon velük, ha lehetőségük lenne rá élőben. Erre elnyomnak egy olyan epizódot, mely arról szól, hogy az egyik földönkívüli felvesz egy ember alakját, hogy hódolhasson a játékszenvedélyének, ami nem más, mint a Baseball. Ültem a képernyő előtt, és csak lestem ki a búrámból, hogy ez most tényleg komoly lenne? Természetesen az epizód végéig nem derült ki, hogy ezt mennyire is kellene komolyan venni, mert a készítők sajnos nem nyilatkoztak arról, hogy mennyire is vállalható ez a rész. Így maradhatnak a találgatások. Részemről hatalmas negatív élményként éltem meg.

Mindezek mellett volt itt szinte minden: parazita, élősködők, piros szemű embereket evő farkas és társaik. De valahogy egyik sem tudott igazán lekötni. Ahogyan néztem az epizódokat egyre inkább az fogalmazódott meg bennem, hogy ezek a részek már nem hozták azt a minőségi szintet, mint a korábbi epizódok, így már nem is nagyon tudtam élvezni. A legnagyobb problémám egyébként ezekkel kapcsolatban talán pont az volt, hogy az egész olyan gagyinak tűnt, hogy egyszerűen olykor nem tudtam nem mosolyogni a megvalósításon.

xf0601

Összegezve nem mondom, hogy nézhetetlen volt az évad, de hogy messze alulmúlta a többit, az viszont biztos. Mindezek mellett azt hiszem fogadhattam volna arra, hogy az évadzáróban majd megint előveszik valamilyen szinten a földönkívülieket, ami igaz is lett. Kérdés persze adott, hogy innen hova tudnak még a készítők menni, mert egyre inkább az az érzésem, hogy a sorozat kezd kifulladni.
Bármi lesz, de még hátra van két évad. Nem adom már fel.

Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük