The X-Files: Fight The Future

Magyar cím: X-akták – A film

Nagyjából két hónappal ezelőtt elhatároztam, hogy ha már felélesztették a sorozatot, mely gyermekkoromban látott epizódjai felértek egy vérfagyasztó horrorral, akkor végignézem az elejétől a végéig. Ha már egyébként is elfogyott az éves szabadságom, s jön a hideg idő is, akkor munka előtti/utáni napi 2-3 rész beleférne. Szerencsére olyan jól sikerült ezt az egészet összehozni, hogy végül legyűrtem eddig öt évadot. Bizony azt kell mondanom, hogy minőségileg esett is a színvonal az én részemről.
Azzal tisztában voltam, hogy létezik egy film, de annak a tudatában éltem, hogy majd megnézem mind a kettőt, amikor a széria végére érek. Még jó hogy olvastam a szériával kapcsolatban, ugyanis ekkor lepődtem meg, hogy az első film az ötödik és a hatodik évad között játszódik, tehát nem értem még most sem, hogy egy akkor aktuális sorozatnak miért is kellett mozifilm.

Minek? Véleményem szerint talán azért, hogy megmutathassa, hogy ez a franchise mire is képes akkor, amikor a játékidő nem korlátozódik egészen pontosan 42 percre, s nem kell egy egész évadot eltökölni mindenféle fillér részekre, amik tulajdonképpen nem sokat érnek. Tömör, látványos, s az akkori kornak megfelelő volt ez a film. Ámbár tény, hogy mély nyomokat így sem hagyott bennem.
Az ufós téma engem nagyon vonz, habár nem nagyon olvasgatok ebben a témában, s a filmek is csak elvétve kerülnek előtérbe nálam. Ennek ellenére azt gondolom, hogy a sorozat megfogta a lényeget, habár ahogyan haladok előre az évadokban egyre inkább látszik, hogy a háttérbe szorul. Igazából szó van róla, de maga látványilag nem nagyon nyúlnak hozzá a készítők. Ennek ellenére szerencsére a filmben volt belőlük rendesen, habár a “kicsi szürke emberkékből” megint keveset láthattunk, de legalább ott volt az űrhajójuk, és a kormány összeesküvések tömkelege.

Az utóbbi az, amit tényleg nem értek, mert véleményem szerint a sorozat nagyon is jól tudna működni, hogy ha lenne egy enyhe átívelő szál. De ennek ellenére annyi karaktert, és annyi eseményt hoznak be, hogy szinte alig lehet követni. Egy olyan személynek, mint én nem csak követhetetlen már, hogy mik zajlanak a háttérben, hanem egyenesen unalmas.
Természetesen itt is voltak ezekről jelenetek, de szerencsére nem annyira tömör mennyiségben, mint a sorozatban. Szerencsére itt nem voltak fillér percek, így tényleg elmondható, hogy pörgős filmet kaptunk, ami ad a sorozathoz némi pluszt, de még mindig ott tartunk, hogy ahelyett, hogy kapnánk végre normálisabb válaszokat továbbra is tolják kegyetlenül ezt a sok ügynökösködős, eltitkolós, össze esküvéses sz*rt. Mert ugyebár hiába kaptunk nagyobb költségvetéssel egy filmet, s benne olyan szálakat, ami némileg megoldást kínál számunkra, ami a fő történeti szálat illeti. Hiszen csak pár került megválaszolásra, s emellett pedig ismét jó pár elindult, s lehet majd nézni, hogy hova is fog majd ez az egész kilyukadni.

Annak mindenképpen örültem, hogy legalább kicsit visszatalált a film a sorozat kezdeti nyomvonalához, s tényleg tudott szórakoztatni. S nem csak “háttérzajként” funkcionált. Annak idején nem tudom hányan ültek be úgy, hogy nem látták a sorozatot előtte, s mennyire is lehetett nekik értelmezhető. nekem szerencsére ilyen problémám nem volt, s annak kifejezetten örültem, hogy sok olyan témát hoztak fel, amiről konkrét epizódok jutottak eszembe. Ami mindenképpen bejött, hogy ismét téma lett az idegen invázió, s ahogyan olvastam a hatodik évad majd ott fog folytatódni ahol a film abbamaradt.
Ami mindenképpen érdekes, hogy sok vélemény volt arról, hogy a sorozat a film után romlott el. Mindenki más és más, s emiatt az ízlések is változnak. Ezért bízom benne, hogy a széria az én ízlésem szerint fog változni, s tényleg lebilincselő lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük