The X-Files: 3.évad

Magyar cím: X-akták

Kissé döcögősen, de sikerült magamévá tennem a sorozat következő etapját. Bevallom azt gondoltam, hogy kicsit gyorsabban le fogom tudni darálni, de a belőtt egy hétből végül két hét. Ugyan szűkös volt ez a két hét főleg, ha alapul veszem, hogy legalább négy napot nem is voltam zsinórban itthon. Ámbár viszont tény, hogy a vizuális tartalmak élvezéséhez kell hangulat is, ami nem nagyon volt meg az utóbbi időben, így ma próbáltam pótolni a harmadik évad maradék részeit. Az epizódok nézése közben pedig sok minden felvetődött bennem.

Az évad vége felé egyre inkább világossá vált számomra, hogy a sorozatot részemről körül vette egyfajta idealista elképzelés, varázs, ami annak volt köszönhető, hogy gyermekként egy-egy rész után bizony sötétben nem mertem aludni. Az első évados részek maradtak meg bennem, s főleg a szellemes, ufós részek voltak a gyengéim, amelyek nagyon érdekeltek, de közben hetekig nem tudtam tőle aludni. Felnőtt fejjel nyilván ezeknek már nyoma sincsen, ámbár reménykedtem, hogy ha ismét nekiülök akkor majd ez előjön. Tévedtem.
Ez az évad nekem arról szólt, hogy megnéztem az első öt percet, hogy az épp aktuális nézendő rész miről is fog szólni, s majd pedig kerestem egy másodlagos tevékenységet, melyet úgy tudok csinálni, hogy közben a képernyőre tekintek olykor-olykor. Bevallom az éppen soron következő 24 részből nagyjából 10 volt az, amit tényleg úgy néztem meg, hogy elejétől a végéig a TV előtt ültem, s tényleg élveztem. A többi igazából csak háttérzajként funkcionált.

Annak idején nagyon sok rajongója volt a sorozatnak, és én is szerettem abból a pár részből kiindulva, amelyet láttam. De a harmadik évad után egyre inkább be kell látnom, hogy a sorozat sokkal, de sokkal hígabb, mint amilyennek azt gondoltam korábban. Igazából a harmadik évaddal nekem leginkább az volt a bajom, hogy kevés olyan epizód volt, amely tényleg arról szólt volna számomra, ami érdekel: paranormális tevékenységek. A legtöbbje érdektelenebb részek voltak, melyekre tulajdonképpen rögtön lett valami emberibb megoldás, mire letelt az a 42 perc játékidő. A három évad alatt azonban volt egy rész, amin tényleg megdöbbentem, s tényleg nem tudtam hová tenni, hogy mi is volt az. Ez volt a huszadik rész, amiben az idegenek mellett valami szörnyet is behoztak a készítők, amely nem elég, hogy botrányosan volt kivitelezve, de még olyan gagyi hatást keltett, hogy megfordult a fejemben, hogy kikapcsolom.
Természetesen mindenképpen alapul veszem azt, hogy egy 2000-es évek előtt készült sorozatról van szó, amitől nem várhatom el azt, hogy olyan látványt tárjon elém, hogy ne tudjam eldönteni, hogy most az valódi-e vagy csak számítógép által kreált dolog. De azért kicsit megmosolyogtató volt a sok gumijelmezes statiszta. Ámbár én negatívan értékeltem, hogy akárhányszor mutatták az idegeneket, valahogy mindig másfajta maszkjuk, kosztümjük volt.

Ami viszont kezd kicsit irritálni az pedig nem más, mint a főszál, ami tulajdonképpen egy hatalmas összeesküvéssé kezdi kinőni magát. Magától értetődő, hogy egy ilyen műfajú sorozattól nem kell sokat várni, már ami a realitást illeti. De azért azt gondolom az alkotók kicsit kezdenek átesni a ló túloldalára azzal, hogy szinte mindenki megtehet mindent a kormány megbízásából, s elmaradnak a következmények. Illetve a két ügynökünk szinte minden szabályt megszeghet anélkül, hogy jogi ijesztgetések helyett bármi komolyabb történne. Az én véleményem az, hogy az évad alatt próbáltam figyelni, de olyan szinten katyvasznak tűnik ez az egész, ami a főszálat érinti, hogy az már valami borzalom.
Az évad nem volt nézhetetlen ugyan, de valahogy alább hagyott a lelkesedésem. De mindenképpen akarom látni hova fog ez kijutni, s ha nem túl acélos az epizód az se baj, hiszen mindig van mit csinálni a szobában úgy, hogy közben “szóljon a TV.” Mindenesetre bízom abban, hogy a következő évadban több olyan epizód lesz, ami valóban leköt, s nem pedig minden egyes részbe próbálják a főszálhoz való titkokat belecsempészni.

Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük