Aftermath – 1×01 (Pilot)

Ugyan egyáltalán nem volt azon a listán, melyen azok az újoncok szerepeltek, melyeket szeretnék bepróbálni, de egy hangulatos előzetes elég volt ahhoz, hogy mégis tegyek vele egy kört. Nagyon szeretem azokat az alkotásokat, melyeknek témája valami katasztrófa, vagy természetfeletti jelenség. Az már csak hab a tortán, ha az egész egy apokaliptikus környezetben játszódik. De sajnos az elmúlt évek “termései” egyáltalán nem voltak kielégítőek számomra, s a próbálkozások is elég harmatosak voltak. Az Aftermath részemről ismét egy bizonyíték arra, hogy ez a téma valahogy nem való TV-be.

Elhatároztam, hogy a mai napot mindenképpen arra szánom, hogy megnézem, ha már jó pár napja itt pihen a merevlemezemen az első rész. Nagyon kíváncsi voltam, hogy vajon mennyire is lesz helytálló a következtetésem a sorozattal kapcsolatban. Alapkoncepciót nagyon nem véltem felfedezni, s nem is nagyon kerestem. Egyelőre elég volt nekem az, hogy tudjam mit nézek, mert valahogy roppant módon tud idegesíteni az, amikor előre kiszámítható az adott cselekmény.
Műfaj? Részemről nehéz volt meghatározni, hogy ezt hová lehetne sorolni. Dráma, sci-fi, horror? Vagy más? Valahogy nem is nagyon érdekelt, hiszen amennyiben egy adott alkotásban nincs meg az a momentum, hogy a képernyő elé szegezzen onnantól kezdve érdektelenné válik a műfaja. Arról nem is beszélve, hogy jó pár alkotást láttam, melynek műfaját nem szerettem mégis leültem elé, mert érdekelt.

Véleményem szerint itt nagyon az alapkoncepció nem is nagyon rakható össze. Adva van egy család, aki mindenképpen igyekszik összetartani, s nagyjából együtt fejtegetik, hogy miről is lehet szó? Világvégéről, vagy egy keresztény apokalipszisről? Hiszen esnek itt halak az égből, jönnek tornádók. De természetesen mindenre lehet magyarázat akár alapul vesszük a tudományt, illetve a hitet. Nálam mindenképpen szükség van arra, hogy az alapkoncepció mellett azért a karakterek is megfogjanak, ami sajnos itt nem jött össze. Tény és való, hogy egy kábeltévére készült sorozatnak sokkal kisebb a költségvetése, mint egy országosénak, de az még nem mentség olykor bugyuta színészi játékra. Mert valahogy itt nem sikerült engem megfogni, illetve kissé kusza történet miatt nem is nagyon tudtam hova tenni az egészet. Az még oké, hogy jönnek a katasztrófák, s mindenki menekülni akar, de azért kissé röhejesnek tartottam, amikor valami vámpírféle emberek keveredtek elő, akikből fekete füst szállt ki, ha sikerült likvidálni őket.

Önmagában véve még nem mondom azt, hogy rossz lenne, de viszont nagyon nehéz összeállítani, hogy most itt tulajdonképpen mi is lenne a történet. Mert addig még világos, hogy jönnek a nagy világméretű katasztrófák, de hogy a sorozat készítői mit is akarnak ezzel azt valahogy nem nagyon tudtam kitalálni. Mert mellé dobni fertőzött embereket, akik igazából nem is zombiszerű lények kissé érdekes hatást váltott ki.
A kuszaság ellenére azt kell mondanom, hogy talán a történet még önmagában nem is lenne rossz, de sajnos a megvalósítás iszonyatosan gyenge. Az embernek egy ilyen “történettel” rendelkező sorozattól nyilván nem kell várnia semmi realitást, de azért borzasztóan fájó megoldásokkal sem kellene találkoznia. Elég esélytelen részemről, hogy egy meteor becsapódást úgy lehet túlélni, hogy egy busz alá bújik valaki. Itt viszont túl lehet elméletileg.

Nem mondom, hogy borzasztóan rossz, de tényleg ezt csak az tudja értékelni majd, aki abszolút nem gondolkodik majd a sorozat mennyire lenne életszerű, illetve tele van csupa hülye megoldásokkal. Én azt mondom elég volt bőven egy rész, illetve a rész végi kedvcsináló a második részhez, hogy ettől elmenjen a kedvem egy életre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük