South Park: 17.évad

Mivel kevés a nézendő mostanság sorozatok terén, s még tavasszal sikerült elkapnom egy régebbi epizódot, így úgy döntöttem, hogy ideje felzárkóznom. A húsz perces epizódok pont elegendőek voltak akár ahhoz, hogy napi egyet is megnézzek, s szinte egy hét, vagy másfél alatt túl legyek egy évadon.
Nagyon sok hozzászólást olvastam a széria új évadaival kapcsolatban, így hát nem volt megállás, úgy döntöttem eljutok az aktuális évadig ha már a sorozat megkapta a sokadik etapjára való megrendelést is. Mivel a mai napon úgy döntöttem újratelepítem a számítógépet, így kellett valami, ami mehet a háttérben. Így esett meg, hogy egy délután alatt legyűrtem a 17. évadot. Mondjuk nem volt nehéz, ha csak tíz részből állt.

Rögtön rá is térnek a legszembetűnőbb változásra: a főcímre. Eddig is voltak különböző változtatások, de általában radikális átszabás eddig nem történt. Persze akadtak olyan részek, amelyeknek a központi témájának köszönhetően egy-egy epizód erejéig új főcímet kapott. Azonban most eljött az a korszak, amikor is a készítők teljesen átszabták. Úgymond az egész 3D-s lett. Az már egyértelmű, hogy a készítők nem kézzel rajzolják a sorozatot már jó ideje, de ez is egy jel volt, hogy az alkotók akarnak némi újdonságot hozni a sorozatba. S legyünk őszinték, hogy 17 év nem kis idő, s ez alatt jócskán elfáradt a South Park szellemisége.
Ebből fakadóan kíváncsi voltam az évadra főleg úgy, hogy nem is kellett sok időt rá áldoznom, hiszen ettől az etaptól ahogy néztem az epizódok felsorolását különböző oldalakon szépen áttértek az alkotók a tíz  rész per évad formulára, így hát egy délután alatt simán végig tudtam nézni az egészet.

Sokan mondják, hogy nem jó, ha egy sorozatnak több részét nézzük meg rövid időn belül, mert hónapokkal később már kevés dologra fogunk belőle emlékezni. Saját magamon tapasztaltam, hogy azoknál a szériáknál, amit ledaráltam sok dolog kiesett, míg egy olyannál, amit heti rendszerességgel néztem több minden maradt meg. Nyilván ennek sok köze van ahhoz, hogy mennyire is szeretem az adott szériát. Na már most a South Park esetében az a baj, hogy az előző etapok nagyjára se emlékszem már, illetve nálam sorrendben lévő 17 évad lesz az jelen helyzetben, amire szinte nem is fogok emlékezni.
Ültem a gép előtt, s a telepítések hosszassága miatt többször tudtam a TV képernyőjére tekinteni, de szinte nem volt olyan rész ebben az évadban, ami megfogott volna. Egyszerűen nem tudtam azonosulni egyetlen egy epizóddal sem szinte, ámbár ez az évad 90%-a tényleg másról sem szólt, mint hellyel-közzel közepesen megfogalmazott társadalomkritikáról. Ezzel az volt a bajom, hogy amolyan elfásultság érzetet keltettek bennem. Sokszor az fordult meg bennem, hogy ha valaki akár évtizeddel később nézi meg, akkor vajon mennyire is fog emlékezni az adott év kifigurázott problémájával kapcsolatban?

Azonban azt kell mondanom, hogy a Black Friday témát a szériának sikerült eltalálnia. Tavaly én is megtapasztaltam, hogy hogyan is viselkedik az ember, ha mondjuk egy-egy cég valamit durván leáraz, vagy pedig kiárusítás címkét tesz rá. Jelzem ezeket dolgozóként, s nem pedig vásárlóként éltem meg. Így hát ez a kérdéskör nekem nagyon izgalmasan hatott. A készítők ráadásul három epizódra is elhúzták, ami viszont nem volt a legjobb ötlet. Ráadásul ebben a gyerekek háttértörténete nem is működött nagyon jól, így amikor elkezdtem volna élvezni az adott részt rögtön volt egy pillanat, ami gondoskodott róla, hogy azonnal kizökkenjek belőle.
Amit problémának véltem felfedezni, hogy nagyon sok jó karaktert alkottak a készítők az évek folyamán, azonban ezek szinte mindenféle magyarázat nélkül eltűntek a süllyesztőben. Azonban akadnak olyanok, akik pedig csak statisztaként vannak jelen a szériában. Ez pedig nem a legjobb. Tény és való, hogy ha lenne más széria, amit néznék, akkor a sorozat lehet megkapná a második kaszát tőlem. De mivel nincs, s a tíz részes évadok is nettó négy órát “rabolnak” el az életemből, így hát veszek egy mély levegőt, s elkezdem a 18.évadot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük