Itt az első hó!

Emlékszem arra, hogy gyermekként mennyire szerettem a havazást. Mondjuk ez nem nagyon változott meg felnőttkoromban sem, de sajnos az időjárás elég szélsőséges lett. Alig van tavasz, s ősz, de ezek is pár hétig tartanak csak. Bejelentették, hogy lesz havazás, amiben annyira nem hittem. De estére megérkezett. Kissé szomorú voltam, mert sajnos év vége felé már nincs szabadságom, továbbá jönnek az ünnepek, amelyek mindig húzósak. Így aztán elmegyek dolgozni, s hazajövök, s akkor már nem mozdulok ki, ha nincs programom vagy intézni valóm. Sajnáltam, hogy másnap dolgoznom kellett menni, mert akkor nagyobb távot tettem volna, s nem csak a szomszéd utcákon mentünk volna keresztül. De így is csodaszép volt annak ellenére, hogy mára elolvadt.

 

Szomszédok (1990)

Epizódok: 71 – 96.
Készítés éve: 1990

A kilencvenes években nőttem fel. Abba a csoportba tartoztam, akiknek vizuális szórakozások terén tulajdonképpen a két közszolgálati és a helyi csatorna volt. Mai napig emlékszem arra, hogy a két hetente csütörtöki program a Szomszédok megtekintése volt. Ha alapul veszem, hogy a sorozat már képernyőn volt, amikor megszülettem valamint a kereskedelmi csatornák megjelenésével a köztévé nézhetetlen státuszba került nálunk, így tulajdonképpen a sorozat közepét láttam. Az interneten olvasható kritikákkal egyébiránt egyetértek, hogy sok alternatíva nem volt tévézés terén, s minden bizonnyal ennek köszönhette annak idején sikerét a széria. Mivel szép lassan kikoptak az általam követett sorozatok tettem próbát a szériával. Első nekifutásra belebuktam, s az 1990-ben bemutatott részeket még magamévá tettem, aztán kaszáltam. A hideg idő beköszöntével úgy döntöttem tavaszig magamévá teszem a sorozatot teljes egészében. Így a következő évben bemutatott részekről való írás már újnak fog hatni számomra.

Teljes bejegyzés

Lesz vajon havazás?

Én még azon emberek csoportjába tartozom, akik emlékeznek arra, hogy milyenek voltak az igazi évszakok. A mostaniak számomra túlságosan is szélsőségesek. Az átmeneti évszakok nem tartanak tovább lassan egy hónapnál, s az év jelentős részét a nyár uralja iszonyatos hőséggel. Ugyan örültem neki, hogy ki tudtam mozdulni sokszor, de azért elismertem magamnak, hogy november elején pólóban kint lenni azért nem normális. Aztán egy hét szeles és esős idő után jóformán megérkezett a télies időszak. Holnap pedig eldől, hogy vajon amit az időjárási portálokon olvasni mennyire jön be. Azért szeretnék még egy szép hózáport, telet átélni.

Filmek, melyek meghatározták a gyermek és a tinédzserkorom

Nem vagyok idős, hiszen még csak a harmincas éveim közepén tartok. Tény, hogy nem is számítok öregnek valamint a sok megpróbáltatás ellenére is örülök annak, hogy felnőttem, s az is vagyok. Objektíven látok sok mindent, s több lehetőség adott számomra, mint gyermekként, amikor azért valljuk be az ember kiszolgáltatott a környezetének és a körülötte élőknek, rokonoknak.

Az internet elterjedésének köszönhetően más világ tárulkozik a gyerekek és a tinédzserek elé, mint annak idején, amikor én kicsi voltam. A zene elsősorban a rádió jelentette, s a vizuális szórakozás a mozi mellett a TV volt. Minap elgondolkoztam azon, hogy én is azoknak a táborát erősítettem, akik nagyon szerettek filmezni, sorozatozni. Ebben a bejegyzésben pedig összeszedtem azokat az alkotásokat, amelyek nagy hatással voltak rám fiatalként.

Teljes bejegyzés

Strays (2023)

Magyar cím: Kivert kutyák

Aki több bejegyzést elolvasott a blogon belül az valamilyen szinten képben van azzal, hogy hogyan állok a természethez, állatokhoz. Szeretek sétálni, kerékpározni, s kirándulni, de ezek mellett az állatokat is szeretem. Jellemző tulajdonságom a nemzeti parkok, állatkertek látogatása. Igaz, hogy sok kritikát kaptam érte, de azon az állásponton vagyok, hogy nekem ez a szórakozás másnak pedig a hétvégi tivornyázások. Nem vagyunk egyformák. Az állattartásról elég kemény véleményen vagyok főleg úgy, hogy idehaza két kutyával rendelkeztünk, s pár hónapja egy macskával is bővült a család. Nem csak én állok úgy a dologhoz, hogy bizonyos határokat azért húzni kell, de a kedvencek általában családtagként van kezelve. Ebből fakadóan pedig számomra iszonyatosan nehéz olyan filmet találnom, amin tudok szórakozni, s állatok vannak a középpontban. A Strays azaz magyar vonatkozásban Kivert kutyákról akkor szereztem tudomást, amikor már napvilágot látott az online felületeken. Végül két hét után a tegnapi napon nekiültem.

Teljes bejegyzés

Szomszédok (1989)

Epizódok: 45 – 70.
Készítés éve: 1989

Általában mindenki azt az időszakot dicséri, amiben felnőtt. Aligha lehetne ebbe belekötni, hiszen amennyiben kellemes emlékeink vannak fiatalkorunkból, akkor az az időszak válik nekünk kedvessé. Azonban tény, hogy a kilencvenes években nagyon sok érdekes dolog történt, s kellemes emlékeket tud az ember felidézni a vizuális szórakozások terén.
Azon szerencsések közé tartozom, akik a kilencvenes években volt gyermek. Sok érdekes dolgot láttam akkor,  s akkor pedig már elég nagy voltam, hogy átéljem, s emlékezzek is arra amikor a két kereskedelmi csatorna elindult, s sokakhoz hasonlóan nálunk is teljesen megszűnt a közszolgálati adók műsorának nézése.  Érdekes emlékeim kapcsolódtak a Szomszédokhoz, melynek tulajdonképpen csak a „közepét” láttam, hiszen amikor indult még csak „úton” voltam a születésig. Jött egy ötlet, hogy pótlóm hiányosságomat az internetnek hála, de beletört a bicskám. Másodjára is nekifutottam, de viszont ismét az első résztől. Így jutottam el a harmadik évig.

Teljes bejegyzés

Kingdom Of The Planet Of The Apes kedvcsináló

Nagyjából hét évvel a trilógia lezárása után érkezik egy újabb alkotás, mely a majmok birodalmába kalauzol el minket. Mindenképp érdekes lesz, s én is fontolóra vettem, hogy ugyan nem szeretek moziba járni elsősorban mások nemlétező viselkedéskultúrája miatt, de ezt elképzelhető, hogy bepróbálom. Ígéretesnek látszik.

Statisztika és az őszi tervek

Eltelt egy hónap ismét, s szokásomhoz híven mindig megtekintem a mobiltelefonomon lévő egészség alkalmazásban, hogy mennyi mozgást végeztem az adott hónapban. Újra szép eredmény született, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem ülő munkát végzek, s hazafelé az út is legalább fél óra, melyet sétálva teszek meg. Hiszen a mobilinternetnek köszönhetően messenger alkalmazásban beszélgethetek szóban azokkal, akikkel nem tudok találkozni huzamosabb ideig. Ilyen ismerősök, akik már elköltöztek a városból vagy a fővárosban töltött négy évem alatt ismertem meg magánemberként, munkatársként.

Az októberi hónap nagyon kegyes volt hozzánk, s csak kevés csapadék esett, s tele voltunk napsütéssel, s a szél is csak ritkán fújt. Igaz én felöltöztem, de nagyon sokszor döbbenten néztem, hogy másik rövidnadrág és póló kombinációban sétálnak végig az utcán. Szabadságom elfogyott így idén már csak a heti két pihenőnapommal számolhatok, mely sokszor persze nincs egymás mellett. Ez kicsit fárasztó, de rájöttem, hogy az sem jó,  ha a kötelességet teljesen előre állítom, tehát másnap munka, akkor nem tervezek semmit délutánra, estére. Azt hiszem kevesen értenének egyet abban, hogy sajnos a főváros nagyságának és zsúfoltságának köszönhetően leginkább gépjármű vagy tömegközlekedés használható. Ugyan vannak kerékpárutak, de sose tartottam őket biztonságosnak. Hozzászoktam a sétáláshoz, így idehaza is többször elmentem függetlenül attól, hogy az adott nap dolgoztam. A mozgás az életem része lett, s hiányzik a friss levegő, szellő, testmozgás. Amennyiben az időjárás vállalható, ha nem is mindennap, s távol, de a környéken mindenképpen teszek egy kört. Ez kissé most nehéz lesz. Beléptünk a november hónapba, s megtörtént az óraátállítást, melyet most először sikerült „élőben” megélni, hiszen előtte két perccel ébredtem fel, hogy szomjas vagyok, s a mellékhelyiséget is meg kellene látogatnom. Tehát elindult a hideg időszak, amikor már délután négy óra tájékán eltűnik a nap, s több időt leszünk sötétben, mint világosban. Szeretem a telet, így reménykedek benne, hogy kemény fagyok nem lesznek, de meglepnek minket némi hólepellel.
Most nagyjából tavaszig (amennyiben nem jön semmi közbe) a munkával fogok foglalkozni valamint az ismerősökkel. Komolyabb programokat nem szervezek. Amennyiben igen azt mindenképpen a városon belül szeretném. Természetesen az elmúlt évekhez hasonlóan most sem tervezem a fennmaradó két ünnepet tartani. Tehát karácsonykor itthon leszek, sétálok, pihenek, s a szilvesztert szokásomhoz híven alkoholt nem fogyasztóként itthon töltöm, hogy az év utolsó bejegyzését megírjam az adott nap, hogy aztán pár óra múlva publikálja a blog mivel nagy valószínűséggel én akkor már aludni fogok a biztonságos ágyamban. Kivétel, ha valami nagyobb buli nem lesz a környéken, s a tűzijáték sem ébreszt fel. Szórakozás szempontjából pedig maradnak a vizuális tevékenységek, mint a filmek, sorozatok, s a dokumentumfilmek valamint a zenék.