Amazfit Band 7 teszt

Mennyire életünk része lett a műszaki világban azon készülékek használata, mely az okoseszközök általános megnevezését hordozza magán szerintem nem kell különösebben részletezni. Számomra inkább hátránynak számítanak, hiszen sok eszközt én is használok, de csupán főbb funkcióira lenne szükségem. Így elég szemet szúró tud számomra tud lenni a rengeteg funkció, mellyel nem tudok semmit kezdeni. Az egyik legnagyobb lépés több, mint tíz évvel ezelőtt az okostelefonok megjelenése, amellyel szintén nem tudtam mit kezdeni. Főleg úgy, hogy mai napig a legtöbbet használt funkciója a készülékeimnek a zene lejátszás, melyet követi a kamera funkciók kihasználása valamint a telefonálás, s majd ezek után lépnek színre az internetes megoldások. Ha eljövök itthonról akkor minimális esélye van ezeknek az eszközöknek a teljes kihasználására, hiszen amennyiben nem találkozok valakivel vagy valakikkel, s nem programom van, akkor többnyire a nagy mozgásigényemet kívánom kiélni. Erre jól jött a készülékeim egészségmérései, mellyel nagyon jó statisztikákat lehetett megosztani. Aztán egyre inkább elkezdett zavarni, hogy ehhez folyamatos mobilinternet kellett sokszor továbbá a telefonnak is folyamatosan a zsebemben kellett lennie. A munkám több részből áll, így ott is igényem volt arra, hogy mérhető legyen az aktivitás. A mobiltelefonom védelme külső sérülésekkel szemben fontos, így tavaly beruháztam egy Honor Band 6 okosórába, mely csak majdnem töltötte be az első évét. Egy kisebb ütésnek köszönhetően elég közel került ahhoz, hogy munkámban már kevésbé tudjam használni, így a hét elején végül lecseréltem egy Amazfit Band 7 modellre.

Teljes bejegyzés

A mi kis falunk: 7.évad

Ha sorozatokról van szó, akkor nagyon nehezen kezdek bele új szériákba. Annak idején szóba se jöhetett volna, hogy egy magyar sorozatba belekezdjek. Mai napig emlékszem mennyire tartózkodtam tőlük. Majd belefutottam pár közkedveltbe, s kicsit nyitottabb lettem. Mai napig emlékszem, amikor már javában tartott az első évad a sorozatnak, amikor eldöntöttem, hogy teszek egy kört a bevezető epizódjával. Megfogott, s az első két rövidebb évadot követte a hosszabb változat. Múlt héten pedig szépen, csendben leköszönt a hetedik évad is, mely tartalmazta a 2017-ben bemutatott széria 100.epizódját.

Teljes bejegyzés

Mellékhatás: 2.évad

Sorozatok terén már elég régen nem vagyok toppon. Korlátozott szabadidő lévén pedig elég nehezen kezdek bele új szériákba főleg úgy, hogy nagyon nem is vagyok naprakész a róluk érkező hírekkel kapcsolatban. Ennek is köszönhető, hogy ha nem lenne a sorozatkövető oldal, amelynek én is a tagja vagyok szépen csendben, de lemaradtam volna a Mellékhatás folytatásának érkezéséről, amelyet csak úgy tudtam bekapcsolódni, hogy kénytelen voltam megnézni az 1.évadot, mert sajnos semmi nem rémlett már belőle. Főleg az, hogy hogyan is ért véget. Azt viszont elmondhatom sajnos, hogy amilyen csendben érkezett meg úgy is távozott, mert a héten csak az tűnt fel, hogy csütörtökön nem érkezett új epizód. Majd egy évadkritikából tudtam meg, hogy az aktuális évad véget ért.

Teljes bejegyzés

Nyárindító

A nyárindító szó használata minden bizonnyal erős túlzás lenne június közepén, ha mondjuk az időben visszamennénk legalább tíz évet vagy többet. Úgy gondolom, hogy akkor még „évszakok” voltak, s nem arról szólt az egész, hogy nyárból mentünk télbe, mert voltak átmeneti évszakok. Sajnos az időjárás nem tette lehetővé, hogy komolyabb mozgást iktassak be, azonban tegnap erre megvolt az alkalmam. Már hazafelé előkaptam a telefonom, s elkezdtem fotózni a már kissé nagyobb gólya fiókákat.

A héten megkezdtem a pályafutásom az új helyen, ami egyelőre jónak ígérkezik. Véleményem szerint a munkaerőhiány is szerepet játszott abban, hogy mennyire örültek, amikor jeleztem, hogy másik helyről jövök ugyan, de a jelenlegi cég alkalmazásában voltam eddig is. Tulajdonképpen pedig az adott hely ritmusát kellett felvennem, mert minden mást tudtam. Ennek is köszönhető, hogy a héten kicsit nagyobb lendülettel vágtam bele mindenbe. Sikerült elég jól megnyugodnom, hogy az éjszakáim is csendesebbek és nyugtatóbbak legyenek. Ennek köszönhetően szinte húsz perc se kell ahhoz, hogy elaludjak. Sikeresen megnyertem két szabadnapot is egyben, így amikor tegnap munka után jöttem haza csak pár órát töltöttem itthon. Estefelé, amikor már egyértelmű volt, hogy a beharangozott esőből nem lesz semmi átbicikliztem a szomszéd városba, ahol öt évig dolgoztam, de előtte pedig hat évig oda jártam iskolába. Majd pedig ott megnéztem a naplementét. Hazaérkezve pedig már egyértelművé vált, hogy a kutyáim már itthon lakónak tekintenek, s vártak is rám, majd pedig akkor nyugodtak meg igazán, amikor már itthon voltam, s alváshoz készülődtem.

Korábban is sokat bicikliztem, s elég szép számok jöttek ki. Tegnap azonban sikerült hosszú idő után ismét egy elég szép távolságot megtennem, ami engem is meglepett, hogy négy alatt jó esetben, ha tíz alkalommal használtam a drótszamaram, ehhez képest egy 52 km simán lement, s mai napon pedig mindenféle izomláz és egyéb problémák nélkül valamint kipihentem ébredtem. Így megvan a nyári programom.

 

Avatar: The Way Of Water (2022)

Magyar cím: Avatar – A víz útja

Egészen pontosan 13 évvel ezelőtt hatalmas siker lett az Avatar, amely annak idején nekem is elnyerte a tetszésemet. Középiskolásként nagy hatást gyakorolt rám, de nem tudok elmenni az mellett, hogy ez elsősorban nem a történetnek volt betudható, hanem az egyedi látványvilágának. Nem is meglepő, hiszen sokan váltottak rá jegyet, s csak kicsi kellett volna ahhoz, hogy elérje a három milliárdos bevételt az egyébként nem kevés készítési költségek fejében. Az első megtekintés után azt hiszem talán háromszor néztem újra, s nagyjából azóta nem is kaptam elő. Olvastam róla, hogy folytatást terveznek, de nem nagyon gondoltam, hogy tényleg megvalósul. Mikor befutott a moziba gondoltam, hogy jegyet váltok rá, de a több, mint három órás játékidő engem kicsit taszított, így megvártam a megjelenés dátumát. Nem fogom azt mondani, hogy nem voltam az elsők között, akik otthon megnézték. Ennek már talán van egy hónapja is, mert egyszerűen nem tudtam hogyan foglaljam szavakba azt az élményt, amit kaptam a második résztől. Ezt viszont negatív értelemben kell érteni.

Teljes bejegyzés

Májusi statisztika

Múlt héten már született tőlem egy bejegyzés, azzal kapcsolatban, hogy négy évnyi fővárosi élet után milyen is volt újra visszatérni abba a városba, ahol felnőttem. Elsősorban magánéleti dolgok voltak a döntésem fő indokai, de mellette az anyagiak is szerepet játszottak. Mozgékony emberként nem nagyon tudtam hosszabb időt lakásban tölteni, s mivel számomra Budapest egyáltalán nem volt kerékpár kompatibilis város, így maradt a gyaloglás. Ebből a szempontból nagyon sok időt töltöttem a szabadban, amivel kapcsolatban szép eredményt értem el még úgy is, hogy a munkahelyi mozgás is rögzítésre került.

Ez a szám minden bizonnyal alacsonyabb lesz, hiszen hazaköltözve ismét előkaptam az általam nagyra becsült kerékpáromat. Májusi hónapban nem volt lehetőségem nagy távot tenni, így annak adatait nem is tekintettem meg. Az egyik tervem, hogy az általam kívánt mozgás visszahozása a hétköznapokba. Ez a sétálás és a kerékpározás egyvelege lesz. Ebből fakadóan pedig vegyes statisztikát tehetek közzé majd nagyjából egy hónap múlva.

Az otthon

Mióta hobbiként középiskolában belevágtam a blog írásba azóta minden évben készítettem egy évösszegzőt. Ezek többsége eléggé középszerű volt, hiszen alig történtek velem olyan említésre méltó dolgok, amelyekről elég mély és hosszú írás születhetett volna. Az idei év is elég sablonosan indult, de az utóbb hónapokban eléggé felpörögtek az események annyira, hogy meghozzak egy olyan döntést, amely már korábban is érlelődött bennem. Ez pedig nem volt más, mint hogy hátra hagyjam a fővárost, s hazaköltözzek. Erről bővebben írtam is egy bejegyzést, melyben kifejtettem miért is történtek dolgok. Azt gondolom jól döntöttem, hiszen az előtt léptem meg ezt a lépést, mielőtt még elfajultak volna a dolgok anyagi és magánéleti téren egyaránt. Az elég komoly problémakört tartalmazó lépés viszont elég könnyű megvalósítás követte.
Először is mindenképp jeleznem kellett ezt a munkahelyemen. Szerencsére komolyabb problémát nem okozott, hiszen az anyagiakra való hivatkozást könnyen elfogadták indoknak, s nem volt belőle későbbi szájhúzás. A munka is elég korrekt módon zajlott le, hiszen egy multinál való munkavállalás azt a lehetőséget biztosította nekem, hogy a cég alkalmazottja maradtam továbbra is csak épp a jelenlegi városban található helyén folytatom tovább a munkámat mindenféle munkabéren kívüli juttatások megmaradásával. Igaz, hogy anyagi bukással fog járni, melyet meg fogok majd érezni a következő fizetéskor, de akárhogyan is számoltam mégis nagyobb kárt jelentett számomra az albérletben való élés négy éven keresztül pénzügyileg, mint a fővárosi jövedelem megszerzése. Több tanácsot is kaptam a lakótárs problémámmal kapcsolatban, de ebből nem lett senkivel konfliktusom, mert tulajdonképpen mindenki egyféleképpen gondolkodott. Méghozzá arról, hogy a fennmaradó időre nem érdemes összeveszni a másikkal, s ahogy közösen megszűnik a szerződés azonnal induljak el haza. A megbeszélt időpontra megjelent a közös képviselő az új szerződéssel, s a szabadságom első napján aláírásra is került az, aminek köszönhetően mindenféle probléma, konfliktus és veszekedés nélkül elindulhattam a vonatomhoz.

Az utolsó fent töltött hetem viszont nehéz is volt. A beosztásom miatt sok helyre nem jutottam el, továbbá pár embertől nem sikerült elbúcsúzni. Bár tény, hogy a feljutás nem jelent számomra sok időt, s anyagilag sem megterhelő számomra. Főleg, ha azt veszem alapul, hogy például nem dohányzóként más akár a többszörösét költeni el annak az összegnek, amibe nekem fog majd kerülni a feljutás, valamint az egy vagy pár napos bérlet megvásárlása. Elég jó idő volt, így az első szabadnapomon Hűvösvölgy volt a célpont, ahol a réten megnéztem a naplementét.

A séta mindenképp jót tett, mert a friss levegő mellett némileg elkezdtek bennem ülepedni a dolgok valamint el is tudtam gondolkozni az elmúlt négy évről. Többek között olyanok is eszembe jutottak, hogy mennyire nem volt önbizalmam utazás terén, s utána pedig mennyire könnyen belevágtam egy-egy kirándulásba. Egy kis keserű szájíz azért kísérte ezt a dolgot, mert egyik városban sem az ismerősök számával volt a probléma, hanem inkább azzal, hogy elsősorban azok maradnak meg tartósan az ismeretségi körömben, akikkel komolyabb kimozdulást nem tudok tervezni. Ezt sokáig nem tudtam elfogadni, de mivel a fotózás is egyfajta hobbim lett, melyet rendszeren osztottam meg közösségi portálokon, ezért kénytelen voltam korlátlan mobilnetre váltani azért, hogy ne lépjem túl a csomagom keretét. Mai napig nem bántam meg eme lépést, mert rájöttem arra a megoldásra, hogy ennek köszönhetően nem probléma, ha valahová el akarok menni, hiszen addig, míg más otthon tevékenykedik tudok hagyományos és videóhívást kezdeményezni a másikkal. Eme kimozdulásom egyik részét is az tette ki, hogy csoportos videóhívásban mutattam meg merre is járok miközben egy jót beszélgettem. Rávilágított ez a kiruccanás arra, hogy nem probléma, ha a másikkal nem egyezik a mozgási tevékenységünk, mert bőven megoldható, hogy mindkét félnek jó legyen.

A hét második felében akadt egy napom, amikor már délután itthon voltam, s másnap pedig délutánra kellett mennem. Egyértelmű volt, hogy nem otthon fogok ülni, így aztán kilátogattam ismét a Margit-szigetre, ahol megnéztem a szökőkút legújabb előadását, majd pedig tettem egy kört a szigeten. Itt arra ébredtem rá, hogy már a felköltözéskor megvoltak a problémák, de annyi embert ismertem meg, s annyira új volt minden, hogy ezek eléggé kicsiknek tűntek miközben már akkor is elég nagy konfliktus lehetőséget hordoztak magukban. Magához a városhoz hozzászoktam, s minden hétköznapi, s megszokott lett számomra, ezért sem tudtak már annyi energiával ellátni ezek a helyek, hogy ne foglalkozzak a mindennapi problémákkal. A munkahelyemen korrekt módon álltak hozzám, s mivel mindenkivel jóban voltam így nehéz is volt az utolsó hét főleg akkor, amikor búcsút kellett venni mindenkitől. Az természetesen jól esett mindenképp, hogy az utolsó nap után is több online felületen megkerestek azok, akikkel jóban voltam.

Majd elérkezett a vasárnap este, amikor is nem érkezett álom a szememre. Reggel nagyon korán felkeltem, s délelőtt vártam, hogy vége legyen mindennek. Minimális késéssel, de megérkezett a közös képviselő, aki meghozva az új szerződést aláírva azt minden anyagi dologgal kiegyenlítve elhagytam a lakást, s elindultam a vonathoz. Már az meglepett, hogy nagyobb csomaggal vágtam neki egy viszonylag hosszú útnak, de feleannyi idő alatt értem ki, mint előtte valamint sokkal könnyebben úgy, hogy nagyobb csomaggal indultam ki az állomásra. A hazautam is könnyű volt, hiszen már nem voltam feszült, mert valahol tisztában voltam azzal, hogy már nem lesz visszaút csak látogatóba. Hazatérve meglepett az, hogy mennyire jól tudtam aludni, s közben pedig nyugodt is voltam. Emellett pedig mindenképp meglepetés volt, hogy több ismerőssel is sikerült összefutnom, s elég jól elbeszélgettünk. Egyelőre utazni nem tervezek utazást a nyárra, de bízom benne, hogy jól fog majd telni.

Átjáróház (2022)

Annak idején nagyon utáltam a magyar alkotásokat. Függetlenül attól, hogy ezek sorozatok vagy filmek voltak. Természetesen akadtak kivételek, melyek arra voltak jók, hogy erősítsék bennem azt a tapasztalatot, hogy néha el lehet csípni egy szórakoztató és reményeim szerint minőségi alkotást, de a többség majdnem nézhetetlen. Aztán szépen lassan, de elkezdtem nyitni pár pozitív tapasztalat után, mely olyan szintre emelkedett, hogy ha jött egy magyar alkotás, akkor majdnem mindenféle előzmény nélkül megpróbálkoztam vele. Így volt ez az Átjáróház esetében is, amelynek a felénél már azon kattogott az agyam, hogy átpörgettem a maradék játékidőt.

Teljes bejegyzés