Alan Wake Teszt

Platform: PC

Sokakat izgalomba hozott annak idején, amikor bejelentésre került, hogy érkezik  az Alan Wake. Műfaját tekintve kevés játék van a piacon, de főleg olyanok, amikre rá lehet mondani azt, hogy ezek minőségi termékek. Már az első videók alapján tudhattuk, hogy valami jóra számíthatunk. És bizony sokan várták a megjelenést is. Azonban csak azok mondhattak érdemben véleményt a játékról, akik rendelkeztek Xbox 360-as konzollal, ugyanis a Microsoft úgy döntött, hogy exkluzív címmé teszi a játékot, amin természetesen a pc-s társadalom egy emberként hördült fel méghozzá jogosan. A játék végül 2010 első negyedévében látott napvilágot, s rendkívül jó fogadtatásnak örvendett játékosok és kritikusok körében egyaránt. Mi, pc-s felhasználóknak pedig nem maradt más, mint a kesergés, s az Xbox 360-as tulajuk indok nélküli végtelen szidása.
Gondolom mindenki tudna kapásból olyan címet mondani, ami csak konzolra jelent meg, de viszont felkeltette az érdeklődését eléggé. Ilyenkor az ember kesereg és nyűglődik, hisz az adott játékkal elé nagyon leülne, de erre lehetősége ugye nincs. Persze megvan a megoldás, ami nem más, mint az embernek ilyen esetben vásárolnia kell egy konzolt és magát a játékot. Azonban sajnos sokaknál az anyagiak döntenek úgy, hogy egy ilyen lépést nem tehet meg, így marad a kesergés, s talán egy halovány remény, hogy ha úgy hozza a sors, akkor az adott játékkal még valamikor játszhat, ha esetleg szert tud tenni majd egy konzolra. Mert ugye az exkluzív cím az exkluzív cím is marad.
És közel másfél év után pedig jött egy bejelentés, miszerint Alan Wake  kilép az Xbox 360 exkluzív címei közül, s tiszteletét teszi PC-sek körében is. És bizony nagy volt az öröm, s én is igencsak aktívan követtem a híreket ezzel kapcsolatban. Ráadásul a fejlesztők is tettek ígéretet, miszerint grafikailag fejlesztettek a készítők, s így jobb látványvilágban lehet majd részünk, mint az Xbox 360-asok tulajdonosainak. És aztán végül eljött a nap, amikor végre elérhető vált a játék Steam-en, letölthető formában.

Mint, ahogyan fentebb említettem kevés olyan cím van abban a műfajban, amit az Alan Wake képvisel. Talán hozzá a Silent Hill-sorozat hasonlítható, de csak hasonlítható, hisz míg a szóban forgó cím leginkább túlélő horror, addig az Alan Wake pszichológiai akció thriller. Azaz, aki arra számít, hogy majd ömlik a vér, s belek között kell majd totyognunk az jobb, ha felkészül, hogy ilyenben nem lesz része. Ellenben egy történetben igen erős, s grafikailag elég jó játékban lehet része.
A játéknak legmeghatározóbb része a történet, melynek középpontjában Alan Wake, a híres bestseller-író áll. Azonban őt is elérte a végzet, mint hasonló foglalkozású társait: eltűnt az ihlete, így a további írás nem megy. Emellett pedig mentális problémákkal is küszködik, s folyton rémálmokkal küzd. Ahhoz, hogy összeszedje magát, s visszataláljon régi önmagához felesége tanácsára úgy dönt, hogy hátrahagyja a munkáját és lakóvárosát egy időre, s egy Isten háta mögötti városba költözik átmeneti időre, hogy összeszedje magát. Vele tart felesége, Alice is. Ám nem minden úgy alakul, ahogy főhősünk tervezte. Magára hagyja kis időre a feleségét, aki ezek után rejtélyes módon eltűnik. Alan egy hét után tér magához, s azonnal felesége keresésére indul. Azonban a város felfedi igazi arcát, s főhősünk már nem tudja eldönteni, hogy amit átél az valóság, vagy a lidércei találtak utat a valóságba ahhoz, hogy őt kínozzák.

Teljes bejegyzés

The River – 1×01 (Pilot)

Idővel az egyik legjobban várt sorozatbemutatkozás számomra egyértelműen a The River volt. Ugyan már négy epizód lement adásba, de én csak a bemutatkozó epizódon vagyok túl. Visszajelzések alapján egy eléggé jó szériával van dolgunk, viszont nézettség alapján már most megjósolható, hogy elképzelhető évad végén, hogy a sorozat nem tér vissza egy második évadra. Ennek ellenére természetesen tovább fogom folytatni, s aki szereti az ilyesfajta műfajt filmeknél annak érdemes lehet bepróbálni a szériát. És persze nem elhanyagolható az sem, hogy az első évad nyolc epizódból fog állni, tehát nem fog  sok időt elrabolni a megtekintése.
Rengeteg filmet láttam már a horror műfajából, de sorozatot még nem igen. Az amerikai ABC csatorna úgy gondolta, hogy a műfajjal meg kellene próbálkozni sorozat szinten is. Így született meg a The River  nagy vonalakban, amely nemrégen mutatkozott be. Habár minőségi sorozatról beszélünk sajnálatos módon ezt a nézettség nem támasztja alá.

Az alapkoncepció szerint adott férfi, akinek az a foglalkozása, hogy egy bizonyos csatornának természetfilmeket gyárt. S ebbe természetesen a családja is aktív részese. Ez a sorozat évekig megy egészen addig, míg egy nap a család arról értesül, hogy a családfő rejtélyes módon eltűnt. Hat hónap elteltével a keresést feladják, s  a családfőt pedig halottnak nyilvánítják. Azonban a férfi felesége úgy dönt nem adja fel a keresést, s hat hónap után egy expedíció indul a férfi keresésére, amit természetesen az aktuális csatorna pénzel, így mindent videóra rögzítenek az úton.

Teljes bejegyzés

Az a bizonyos fekete 10.-e

És ismét elment felettem egy hónap. Negatív és pozitív dolgok egyaránt értek ez alatt az elmúlt egy hónap alatt. Előző havi bejegyzésemben épp azt taglaltam, hogy bizony a gépfejlesztésem az utolsó fázisába lépett, s egy igencsak erős processzorra tettem szert. Sajnálatos módon a beosztásomnak és egyéb más tényezőknek köszönhetően nem volt elegendő időm ahhoz, hogy az új masinát teszteljem, így csak próba szintjén ütöttem bele az orrom. Eddig jelen pillanatban semmi konkrét panaszom sincs rá, habár az elmúlt hónapban nem voltak olyan erős húzócímek, amelyek mellé szívesen leültem volna.

Ebben a hónapban is eljött a tizedike, ami ugye a fizetés napja. Politikai dolgokba nem mennék bele, de szerintem nem kell senkinek sem ecsetelnem, hogy miféle változások voltak adóügyben. Ennek megfelelően kaptam fizetésemelést még múlt hónapban, de ennek ellenére is jóformán tízezer forint hiányzott a zsebemből minden juttatással együttvéve. Eléggé szíven ütött a dolog, s a vásárlás sem úgy ment, mint ahogy egyébként terveztem volna. Hiába volt ezrekkel, tízezrekkel több a számlámon, s hiába nem volt adósság vagy eltartandó család a hátam mögött  valahogy sok dologról lemondtam, amit egyébként megengedhettem volna magamnak.
Még mielőtt kiléptem volna az iskolából már akkor is megvoltak azok a pénzzel megvásárolható igényeim, amelyeket szerettem volna megvenni. Ezeknek java részét be is szereztem. Erre a hónapra egy Blu-Ray író lett volna betervezve a számítógépbe, de helyette egy rendkívüli jó akció  keretében áron alul leltem rá egy olyan Blu-Ray lejátszóra, ami az általam kedvelt mkv formátumot is lejátssza, s így végül erre esett a döntésem. Jókor jött az akció, mert így eléggé elfogadható mennyiségű pénz maradt meg a fizetésemből, ami sokakhoz hasonlóan csökkent. Eléggé szíven ütött, s bizony volt olyan munkatárs, aki elsírta magát. Sajnáltam őket, de igazából közösen bosszankodva a dolgon többre nem voltunk képesek.

Ez a hónapom lényegében jobban telt, mint az előző. Időjárás tekintetében sajnálatos módon igencsak bejött a zord a tél, s bizony itt voltam eléggé nagy havazások, hófúvások és jóformán hóviharok, melynek köszönhetően az is kérdésessé vált, hogy akár be tudok-e jutni a munkahelyemre. De szerencsére utóbbi sikerült, bár nem lettem volna túl vidám, ha nem sikerült volna. Hisz a fizetés csökkenés után nem igazán szerettem volna akár egy napot is hiányozni, s továbbá eléggé jól érzem magam a munkahelyemen, mert jó a közösség, s eléggé kijövök a kollégákkal főleg azokkal, akikkel egy osztályon vagyok.
Szabadságomat igyekszem minél hasznosabban kihasználni (például foglalkozok a bloggal is). Az időjárás kedvezően alakult, s igencsak tavaszias időnk van errefelé, így tervezek itthonról kimozdulni is egy kicsit. Emellett eljött az ideje, hogy jobban tesztelhessem az új gépet, így a Rage, Dead Island, Alan Wake és a Turok vár arra, hogy teljesen magamévá tehessem. Természetesen munka és magánélet mellett kevés idő jut például sorozatnézésre, de elkerülve a tavalyi ballépést, miszerint alig tudtam azokat az epizódokat beszerezni kedvencekből, amiket szerettem volna megnézni évad végén, így idén folyamatosan szerzem be az új epizódokat, hogy aztán időm engedi megnézhessem azokat is.

Touch – 1×01 (Pilot)

Az amerikai FOX csatornára ismét érkezett egy high-concept sorozat a Touch személyében. Az ötletgazda nem más, mint Tim Kring, akinek a régen az oly sikeres Heroes című sorozatot is köszönhetjük, melynek gyönyörű szárnyalása után csúnya bukásának lehettünk szemtanúi.
Tehát ismételten van egy olyan sorozatunk, amellyel támaszthatunk hatalmas elvárásokat, hogy aztán kellően pofára essünk, ha azokat szépen alulmúlja. Másabb jellegű dolgok miatt tavaly valahogy elkerülte a figyelmemet a sorozat, s igazából az első epizódja premierje után lettem figyelmes rá, s teljesen véletlenül, sok pozitív visszajelzés alapján döntöttem úgy, hogy végül mégis bepróbálom, hogy aztán rájöhessek, hogy vajon mennyire is éri meg, hogy nézős legyen.

Az alapkoncepció rém egyszerű: adott egy 11 éves srác, aki születése óta néma. Sok figyelmet és törődést igényel, ami igencsak sok fejfájást okoz a gyermek apjának, aki egyedül neveli őt. Emellett pedig rengeteg furcsa dolgok történnek körülötte, ami eléggé megmagyarázhatatlan, kusza dolgok összessége. Ám a gyermek narrálásából azonnal kiderül, hogy az ő dolga nem más, mint keresztezni bizonyos emberek útját egymással.

Teljes bejegyzés

Chuck: 5.évad

Öt év és 91 epizód után a Chuck végleg leköszönt a képernyőről. Az a sorozat, amely az első évadtól kezdve mindig veszélyben volt nézettség szempontból, s mindig esélyes volt arra, hogy esetleg lekerüljön a képernyőről, vagy pedig újabb évadot kapjon. Eddig sikeresen megúszta, s többnyire a berendelt epizódok mellé még kapott újabbakat. Azonban tavaly az anyacsatorna úgy döntött, hogy a sorozatot ugyan berendeli még egy évadra, de az egy utolsó évad lesz, s az is pénteken kívánja adásba küldeni.

Természetesen ennek megfelelően alakultak a nézettségi adatok, s ha úgy vesszük igazából felesleges is volt nyomon követni, hisz már kimondták a végítéletet a sorozatnak még tavaly májusban. Bár, ha egy igazán acélos nézettséggel nyitott volna, s tartotta volna meg meglehet, hogy a vezetők meggondolták magukat, de visszatekintve a korábbi évadokra minden bizonnyal ballépés lett volna részükről.

Teljes bejegyzés

Itt az igazi tél…

Decemberi, s januári hónapban nem örvendeztetett meg minket a tél fehér hólepedővel, s a karácsony is „feketén” telt el.
Nos, kamatostul visszakaptuk ezeket. Egyelőre élvezem ezt az időjárást lévén szabadnapom van. A kérdés az, hogy tömegközlekedéssel vajon mennyire fogok tudni majd eljutni a munkahelyemre. Illetve, ha úgy adódik vajon mennyit fogok késni…