Prince Of Persia: The Forgotten Sands Teszt

Platform: PC

Az eredeti sorozat még valamikor a 2D-s korszakban indult hódító útjára, de az igazság az, hogy igazából csak a 2003-as Sands Of Time és az azutáni epizódokról van értelme beszélni. Legalábbis részemről mindenképp.
A 2003-as epizód nekem nagy kedvencem lett, habár eddig kétszer vittem végig, szóval nem érzem olyan erősnek, mint például egy Tomb Raider-t, melynek sokadszorra is hajlandó vagyok nekifeküdni. Ennek ellenére elismerem, hogy az Ubisoft bizony bizonyított a 2003-as trilógia első epizódjával. Így hát egy évvel később érkezett a Warrior Within, ami személy szerint nekem nem jött be annyira, azonban a The Two Thrones volt az, ami valóban megszeretette velem a Prince Of Persia szériát. Teljesen elvakult rajongó sem lettem, hisz az eltelt évek alatt talán, ha kétszer végig vittem az első és a harmadik epizódot. A második epizód azóta pedig rég a feledés homályába veszett nálam.

Az Ubisoft a harmadik epizód után hosszú szünetre vonult, majd pedig 2008-ban dobta piacra az újragondolt,s nemes egyszerűséggel Prince Of Persia-ra keresztelt – korábban Prodigy alcímet viselő – epizódot, mely tulajdonképpen több sebből is vérzett. Legnagyobb probléma talán ott gyökeredzett, hogy a játék elején szert tettünk különleges segítőtársra, akinek köszönhetően a legrosszabb helyzetben mindig túléltük az adott szituációt. Tömören: a negyedik epizódban képtelenség volt meghalni. Ebből fakadóan nehézségről nem igen beszélhetünk, ráadásul számomra teljesen riasztó, már-már visszataszító volt a grafika, mely tulajdonképpen eléggé képregényes sikeredett. Persze sokaknak tetszett ez a megoldás, de nekem egyáltalán nem nyerte el a tetszésemet, így már a játék elején ért is egy nagy csalódás grafika szempontjából.  Ezért nem is éreztem késztetést arra, hogy valóban játszak is vele, habár kipróbálgattam, de a negyedik végigjátszás is abbamaradt félúton, így végül ment a süllyesztőbe.

Mivel nemcsak nálam nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket az új rész, így az Ubisoft igencsak elgondolkozott, s úgy döntött, hogy itt az ideje visszatérni az alapokhoz, s onnan végrehajtani a különböző finomításokat, változtatásokat. Az idén mozikba kerülő filmnek köszönhetően a játék kapott némi hátszelet is, hogy új rajongókat tudjon maga köré gyűjteni, azonban régieknek ellenszenvét vívta ki az Ubisoft, aki kizárólag konzol exkluzív játékot készített, azonban a rajongók hada meggyőzte a kiadót, hogy valamivel több, mint egy hónappal később megjelentesse a The Forgotten Sands-ot – ami egyébként az első és a második rész közé tehető történetileg – PC-kre is.
Történet most is van, habár az előző epizódokkal ellentétben itt már nem annyira meglepő, pörgős, hanem inkább kiszámítható. Hősünk hazatér, azonban ismét csata fogadja. Segíteni próbál bátyjának Malik-nak, akinek fontos a győzelem, ezért az ellenség hadára engedi egy túlvilági sereget. Azonban ez nem a legjobb ötletnek bizonyul, hisz a sereg elfoglal mindent, továbbá homok szoborrá változtat szinte mindenkit. Ha ez még nem lenne elég, akkor a legyőzésükhöz szükségünk van egy bizonyos pecsét másik felére – melynek egyik felét ugye mi birtokoljuk -, de annak megszerzése elég körülményes, hisz maga a bátyjánk birtokolja azt. Ami ugyan nem lenne probléma, ha rokonunk éppenséggel nem lenne fertőződne és borulna el elméje a legyőzött ellenfelek kapcsán.

Teljes bejegyzés

Alien: The Director’s Cut

Valószínűleg kevés olyan ember van, aki ne hallott volna Ridley Scott 1979-es filmjéről, amely viszonylag elég jól ötvözi a sci-fi és a horror elemeit, melynek köszönhetően további három közvetlen folytatás készült el.
Elég sokaknak az első két rész a kedvence, de már életkoromból is kiindulva én csak 2000 után láttam a filmeket, így igazán maradandót az utolsó – sokak által eléggé lenézett – epizód vitte nálam a prímet, de ettől függetlenül továbbra is azt mondom, hogy tetralógiaként az igazi, s néha-néha elő lehet kapni az első epizódokat is, hisz érdekes honnan indult a széria.

Nem nevezném magam rajongónak, de magukat a filmeket szeretem. Némelyiket jobban, némelyiket kevésbé, de kedvenceim között tartom számon. Épp ezért volt nagy szívfájdalom, amikor jó pár évvel ezelőtt a tetralógia mind a négy epizódja megérkezett DVD-re, ráadásul vonzó díszdobozban. Ezúttal nem csak külsőségek voltak meg, hanem maga a széria egy teljesen új külsőt kapott – ami a borítókat illeti -, mely mellé vonzó tartalom is párosult. Gondolok itt arra, hogy a hagyományos, moziban/tévében látott verzió mellé felkerült a lemezekre mind a négy film újravágott rendezői változata. Na épp az utóbbi miatt szorult össze a szívem valamikor 2004 tájékán, amikor is még DVD lejátszóm sem volt, nem hogy DVD lemezeim.
Igazából nem is értem, hogy miért nem kerestem rá eddig a neten, hisz szinte azonnal be tudtam volna szerezni. Ennek ellenére majd három évet vártam arra, hogy megnézhessem, pedig elég lett volna pár kattintás. De szerencsére most volt időm is, szóval előkaptam ismét a dolgot, s szerencsére már mind a négy epizódot birtokolhatom, méghozzá az eredeti mellett (ami már lassan hat éve a polcomon van) a bővített, újravágott verziókkal egyetemben.

Teljes bejegyzés

Tervek

Tavaly nyáron már volt egy azonos című bejegyzés, bár az leginkább az utolsó – iskola előtti – hetekre vonatkozott, míg a fenti cím inkább az elkövetkezendő fél, egy évre.

Az elmúlt bő egy hétben igazán említésre méltó nem történt. Első körben elmentem a munkaügyi központban, ahol regisztráltattam magam, mint álláskereső. Ezután hazajövet elküldtem három helyre az önéletrajzomat, majd pedig vártam. Természetesen egyelőre egyikre sem kaptam választ. Tegnap azonban összekaptam magam, s oda is elküldtem önéletrajzomat, ahová csak fényképes „változatot” vártak. Természetesen nem mentem el újra fényképészhez, inkább itthon csináltam igazolványképhez hasonlót. Így azokat szétküldtem. Persze nem reménykedtem semmiben sem, hisz elvileg egy hete keresek munkát, szóval lehetetlenség lenne kapcsolatok nélkül ilyen rövid idő alatt állást találni. Azonban egy szinte rögtön válaszolt, hogy már betöltötték a meghírdetett állást, azonban a testvér cégnél lenne hely, feltéve, ha érdekel. Az e-mail-ből szinte semmit nem értettem jóformán, de a mai nap folyamán majd felcsörgetem az adott számot és reménykedem.
Persze ez nem jelenti azt, hogy anyagi csőd fenyeget. Pusztán van pár dolog, amit előre kiszemeltem magamnak, hisz addig, míg önálló lakást nem szerzek (az most lényegtelen, hogy albérlet, vagy saját) addig kicsit szórhatom a pénzt. Első körben áldoznék a PC-mre. Mindenképp megtámogatnám egy 2GB-os memóriával, valamint egy darab 1 TB-os vinyóval is, hisz a letöltések nálam állandó jelleggel működnek, lemezért rohanni állandóan pedig nem akarok. Ezen felül feltehetően egy nagyobb processzor is kilátásba van helyezve, s ha ez sikerül, akkor a jelenlegi PC-m fejlesztését abba hagyom egy jó darabig. Ezután egy új telefon van betervezve, majd pedig egy Full HD-s LCD tv vétele lenne esedékes – amit átmenetileg rá tudnék kötni PC-re -, majd pedig Blu-Ray lejátszó is befigyelne. Szóval lenne mire költeni. Pontosabban megvan mire szeretném költeni.

Viszonylag sikerülget pihengetnem az elmúlt hat évet, furcsa lesz mindenképp, hogy a tanulással lezsibasztott agyam fellazulhat. Az elmúlt napokban végére értem a Fringe-nek, Survivors-nak, s újult erővel vetettem bele magam a Cougar Town-ba, amit az elkövetkezendő két napban tervezek „kivégezni”. Emellett egy csomó film vár rám, mint például az I Love You Phillip Morris, The Invention Of Lying, Underworld 3, Valentines Day. De korábbi kedvenceimet is tervezem újranézni. Jelen pillanatban az Alien tetralógia epizódjai vannak betervezve, természetesen szigorúan a 2003-ban napvilágot látott rendezői és extra kiadások jöhetnek szóba. Nem régiben egy MSN beszélgetés alkalmával előkerült, hogy rajzfilmek terén komoly hiányosságokkal küzdök, így a Mézengúz, Pocahontas 1-2, Macskarisztokraták van még terítéken.

Játékok terén végre kezem ügyébe vehettem a Prince Of Persia sorozat legújabb darabját, a The Forgotten Sands-et, ami már most a kedvencem. Meglehet, hogy a napokban már olvasható lesz eme blogban némi kritika róla, hisz elég gyorsan haladok előre.

Survivors: 2.évad

Nem, még mindig nem a hasonló című szigetes túlélőshow-ról van szó, hanem az angol BBC csatorna posztapokaliptikus sorozatának második évadáról, amely sajnos az utolsó is lett.

Hozzávetőleg bő egy hónapja írtam az első évadról, jobbára pozitív volt a megítélés. Számomra – aki kizárólag amerikai sorozatokat, filmeket néz – teljesen meglepő volt, hogy egy angol sorozat is versenyképes az amerikai szériákkal, hisz ezekre kevesebb pénz áll rendelkezésre, ráadásul egy évad is kevés epizódból áll.
Nos, a Survivors kellemes meglepetés volt a maga hat epizódjával, így nem volt kérdés, hogy folytatni fogom a második évaddal, ami egyéb okok miatt szombatra tolódott, s további – legfőképp lustaság miatt – kerül most megírásra.

Úgy néz ki sem az amerikai, sem az angol közönség nincs felkészülve a posztapokaliptikus szériákra, hisz a legtöbbjük hamar elvérzik. Annak idején hasonlóan járt a Dark Angel valamikor a 2000-es évek elején, de sorolható a Jericho is, mely a kitartó rajongóknak köszönhetően kapott egy második évadot, lezárással. Nos a Survivors sem kerülte el a sorsát, két évaddal, s 12 epizóddal véget ért a sorozat. Fő ok a nézettség csökkenése volt, s az anyacsatorna nem mert bevállalni az adatok fényében még egy évadot (a második évad 4,4 millió nézővel indult, majd 3,7 millióval búcsúzott).

Alaptörténet roppant egyszerű: adott egy új influenzavírus, amely szinte egy éjszaka alatt kipusztítja az emberiség 90%-át. Nincs kormány, nincs társadalom, csupán túlélők, akiknek szembe kell nézniük azzal, hogy farkastörvények között kell élniük: azaz, ha gyengék, akkor meghalnak. Rablók, gyilkosok garázdálkodnak az utcán. Így aki egyedül marad, az többnyire aláírta halálos ítéletét.

Teljes bejegyzés

Prince Of Persia: The Two Thrones (2005) Teszt

Platform: PC

Ahogyan behajózott a mozikba idén a Prince Of Persia film úgy kénytelen voltam előkapni a játékokat is, már csak legyen hasonlítási alap. És ugyebár, ha már neki állunk az első résznek, akkor illik a többinek is.

Ennek az epizódnak kivételesen örömmel ültem neki, hisz a trilógiából ez az epizód az, ami nekem leginkább tetszett. Természetesen van egy sötétebb tónusa is, ami kiemelte számomra a játékot a többi közül, s ami miatt kedvencem lett.
Igazából többször akartam ismét elővenni, azonban a Windows 7 ezt nem tette lehetővé, hisz a játék egy olyan speciális védelmet használ, ami nem kompatibilis az új operációs rendszerrel, így sem az eredeti, sem a kalózverzió nem fut. Azonban szerencsére lett megoldás, így örömmel ültem neki, immáron másodjára.
Barátságos gépigény, viszonylag jobb grafika jellemezte a harmadik részt, amely szintén egy évvel később került a boltok polcaira, mint az elődje. Így hatalmas változtatásokat nem igen lehet felsorolni.  Ellenben viszont elmondható, hogy a trilógiából ez az epizód lett a legélvezetesebb, mely gyakorlatilag az előző két rész tulajdonságait vegyíti egybe!

A készítők szakítottak azzal az irányvonallal, amit az előző – Warrior Within névre hallgató – részben lefektettek. Nem minden játékosnak jött be az a fajta sötét tónus, ami a második epizódban feltűnt. Így kiemelték a jobb epizódokat, majd szépen hozzáadták az első részhez, majd megkaptuk ötvözetként a The Two Thrones-t. És igen, a készítők nem tévedtek!

Teljes bejegyzés

Kreatív Blogger-díj

Díjat köszönöm djzsuzska-nak:

A szabályok: megköszönni, és linkelni, akitől kaptam. Kitenni a díjat. Írni kell magamról 7 dolgot, majd továbbadni 7 embernek és linkelni is őket. (Utóbbitól eltekintek, mert akinek adnám az vagy nem kreatív, vagy nem blogger).

  1. Imádon a téli estéket!
  2. Utálom a nyári bogarakat, s amikor egy-egy ilyen bogárraj a képemben találja magát.
  3. Jelen állás szerint munkanélküli pályakezdő vagyok lassan három hete.
  4. Nem kedvelem azokat az embereket, aki egysíkúak (csak szomorúak, csak vidámak, csak viccesek, csak szemtelenek).
  5. Beindulok (nem szexuális értelemben :P) mindenféle elektronikus kütyütől, ami árammal működik.
  6. Térdemen van egy sebhely, amit négy éves koromban szereztem.
  7. Eddig egyszerre legtöbb huszonkét aranyhörcsögöm volt.

Fringe: 2.évad

Bizonyos sorozatokat képtelen vagyok egész évadon át nézni, így általában egy-két epizód után szüneteltetem őket, majd pedig előveszem az évad végén, s többnyire dupla, tripla epizódokat előkapva nézem végig az egész évadot többnyire egy, vagy két nap alatt.
Persze az, hogy milyen hamar végzek az adott szériával függ attól is, hogy valóban mennyire jó, van-e benne potenciál, mennyire lebilincselő a történet, mennyire képes fenn tartani a feszültséget, továbbá van-e átívelő szál, ha van, akkor ilyen.

Mivel akkora potenciált nem éreztem a Fringe-ben, ezért tavaly a téli szünet után tettem pihenőre nyárig, akkor egy összesítő bejegyzésben kapott pár sort. Idén is hasonló helyzet volt, hisz a második epizód után köszöntem el tőle ideiglenesen, s csak nemrég vettem elő, habár már a múlt héten is lazán magaménak tudhattam volna, de sajnos egyéb programjaim, továbbá hangulatom nem volt hozzá. Viszont a széria az utolsó epizódokban annyira felpörgött, hogy a maradék részeket tegnap délután meg is néztem.
Az mindenképp elmondható, hogy a készítők kreativitása is véges volt, valamint jó pár dolgot már előre lehetett látni, sejteni, de ettől függetlenül az évad második felét (főleg a végét) remekül élveztem, s elmondhatom, hogy az első évadhoz képest (amiből talán három epizódra, ha emlékszem), rendkívül sokat fejlődött.  Az már biztos, hogy az alapokat lehelyezték, még egy évadnyi potenciál van a szériában, ha nem változtatnak a koncepción. De persze ehhez hozzájöhet, hogy idén igen csak kérdőjeles volt a sorozat folytatása, de szerencsére zsebünkben van a harmadik évad, mely egy ilyen zárás után rendkívül megnyugtató.

Teljes bejegyzés

Star Wars: The Force Unleashed II

Nem szoktam nyomon követni az E3-ot, amely gyakorlatilag egy olyan rendezvény, mint a külföldi tévécsatornák Upfronts-a, azaz itt történnek bejelentések, első demók, bemutató videók publikálása többnyire.
Mindenesetre megint a konzolok vannak megjelölve, de elvileg PC-re is érkezik majd idén, október 26-án. Nos, addig itt egy tíz perces videó, mely tartalmaz különböző jeleneteket. Az már most látszik, hogy gépfejlesztés kilátásba kell helyezni.